• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenlid Patrick Illidge en minister Roland Duncan (Justitie) zouden er goed aan doen hun functies tijdelijk neer te leggen tot er meer klaarheid is in het onderzoek naar het Bada Bing schandaal waar Illidge rechtstreeks bij is betrokken en de naam van Duncan is genoemd. Dat meldt Caribisch Netwerk.

De vijf leden van de oppositie Partij UP (Verenigde Volkspartij) verklaarden dit gisteren tijdens een persconferentie in het parlementsgebouw in Philipsburg. De UP-fractie speelt met de gedachte minister president Sarah Wescot-Williams naar het parlement te roepen om tekst en uitleg te geven, maar een beslissing hierover is nog niet genomen.

Mogelijke betrokkenheid
Interim fractieleider Sylvia Meyers weigerde antwoord te geven op vragen over de mogelijke betrokkenheid van partijleider Theo Heyliger bij het omkoopschandaal. “Niemand van ons is in de positie om onze partijleider te verdedigen,” zei Meyers. “Die vraag gaan we niet beantwoorden.” De fractie heeft wel met Heyliger gesproken die inmiddels uit Miami naar St.Maarten is teruggekeerd. Hij heeft echter nog geen commentaar geleverd. Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel heeft eerder in een interview met de Engelstalige krant Today gezegd dat hij de video opname waarop te zien is hoe hij 15.000 dollar aan Illidge betaalt, heeft gemaakt op Heyliger’s verzoek.

Gras
“Als olifanten vechten wordt het gras vertrapt,” zei fractielid Gracita Arrindell, ter verduidelijking toevoegend dat het gras staat voor de bevolking. Met een verwijzing naar artikel 56 van de grondwet waarin de eed staat die parlementariërs afleggen bij het aanvaarden van hun zetel zei Arrindell: “Dit is waar parlementariërs voor horen te staan. Het gaat niet alleen om de letter, maar ook om de geest van de wet. We moeten ons ver houden van alles wat ook maar lijkt op het overtreden van de wet.”

Smeergeld
Fractiegenoot Ruth Douglass vindt dat het tijd is om de screening-wet voor politici te herzien en om een gedragscode voor parlementsleden op te stellen. Johan Leonard, een voormalig politievoorlichter, gooide nog wat olie op het vuur door te melden dat ‘hoge regeringsfunctionarissen’ smeergeld hebben aangenomen voor bouwprojecten in de haven, het nog te bouwen justitie park van 100 miljoen dollar, en de aankoop van een 7 miljoen dollar kostend gebouw voor het Bureau Telecommunicatie en Post in Philipsburg.

Screening
De UP-fractie wil ook duidelijkheid over de banden van Justitie Minister Duncan met Hypnotic Hotel en Entertainment, een bedrijf dat het management verzorgt van het Seaman’s Club bordeel. Twee van Duncan’s bedrijven staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als bestuurder van Hypnotic. Gracita Arrindell zet in dit verband vraagtekens bij het verloop van de screening van de minister, aangezien de wet voorschrijft dat ministers alle zakelijke belangen melden aan de minister president binnen dertig dagen na hun ambtsaanvaarding.

1 reactie op “‘Illidge en Duncan moeten functie tijdelijk neerleggen’”

  1. MFK ministers deden dat ook niet