• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De officier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanmorgen een gevangenisstraf van 24 jaar geëist tegen Edwin Valentina. Hij wordt onder meer verdacht van moord met voorbedachten rade op Gershwin Marquita op 6 april 2011 aan de Rooseveltweg. Versgeperst.com was bij de zitting.

De 28-jarige Valentina ontkent dat hij iets te maken heeft met de moord. Ook zei hij dat hij het slachtoffer niet kende. Volgens de advocaat van Valentina, Ornelia Martina, heeft alleen medeverdachte Raymond Paulina schuld aan de moord. Paulina en het slachtoffer hadden een relatie met dezelfde vrouw. Het kwam voor de fatale dag al tot drie confrontaties tussen de verdachte en het slachtoffer, waarbij de 27-jarige Paulina zou hebben verklaard dat het slachtoffer niet lang meer zou leven.

Beraad
Paulina, de zus en broer van Paulina en enkele anonieme getuigen hebben gemeld dat Valentina tijdens de schietpartij samen met Paulina in de auto zat. Valentina zou vijftien keer geschoten hebben, zowel vanuit het linker- als rechterraam. Daarom gaat het OM uit van voorbedachte raad. Volgens de officier van Justitie is er sprake geweest van kalm beraad en rustig overleg, aangezien er een vuurwapen naar het plaats delict is meegenomen.

Bewijs
Advocaat Martina drong er bij de rechter echter op aan de verklaringen van de anonieme getuigen niet als bewijs te gebruiken. Volgens de advocaat is er, naast de verklaringen van Paulina, zijn familie en de anonieme getuigen, geen enkel bewijs voor de aanwezigheid van Valentina tijdens de schietpartij. Enkele anonieme getuigen zijn pas maanden later naar voren gekomen en de broer van Paulina verklaarde in eerste instantie dat hij niet wist wie met zijn broer in de auto zat. Later veranderde hij zijn verklaring en meende dat het Valentina was.

Strafbare feiten
Valentina stond niet alleen terecht voor moord maar ook voor poging tot doodslag, ontvoering, bedreiging, vuurwapenbezit en vernieling. Het gaat hier om poging tot doodslag op 6 april 2011 van twee voorbijgangers, vuurwapenbezit, ontvoering, bedreiging en mishandeling op 23 augustus 2012 van de zus van Paulina, diefstal van een auto in de wijk Muizenberg op 18 augustus 2012, bedreiging van een gevangenisbewaker en vernieling van een hangslot en ventilatieluik in zijn cel.

Eis
De man is door een psychiater onderzocht die de verdachte volledig toerekingsvatbaar acht. Valentina heeft een strafblad en kan als recidivist worden veroordeeld. De officier eiste een hoge gevangenisstraf. “De verdachte dient te worden veroordeeld tot een zeer langdurige gevangenisstraf. Een gevangenisstraf die recht doet aan de ernst van de gepleegde feiten. Ik acht alles overwegende een gevangenisstraf voor de duur van 24 jaren met aftrek van voorarrest op zijn plaats.”

Vordering
De moeder van Marquita heeft een vordering ingediend van 50.000 gulden, de geschatte immateriële schade die de familie heeft geleden na de moord op haar zoon. De rechter doet over twee weken, op 2 april om 10.00 uur, uitspraak in deze zaak. Om 09.30 uur op dezelfde dag is de uitspraak in de zaak van Paulina.

1 reactie op “24 jaar geëist voor moord Gershwin Marquita”

 1. raymond schoot om jaloezi
  edwin gaat achter tralies voor 24 jaar
  de vrouw is geheel vrij!
  edwin was brother met paulina,totdat de familie keerde tegen hem