• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Volgens PAIS-leider Alex Rosaria is er haast geboden met de invoering voor een rookverbod in horecagelegenheden met elektronische luchtkoeling. “Niet-rokers dienen te worden beschermd tegen gezondheidsschade die door tabaksrook in de omgeving wordt veroorzaakt”, zegt Rosaria.

De PAIS heeft afgelopen weekend de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Ben Whiteman, schriftelijk benaderd met het verzoek het traject betreffende het wetsvoorstel, tot beperking van het gebruik van tabaksproducten in horecagelegenheden, dat sinds 2011 aan de Regering is overhandigd, te hervatten. Dit betekent onder meer dat de regering het voorstel doorstuurt naar de Sociaal Economische Raad en de Raad van Advies.

Gezondheidsschade
“Het voorstel beoogt de niet-roker te beschermen tegen gezondheidsschade door het gebruik van tabaksproducten in horecagelegenheden met airconditioned ruimtes”, zegt de PAIS-leider. Het gaat hier om gelegenheden waarvoor een koffiehuisvergunning of een restaurant A- of restaurant B-vergunning is verstrekt. Sinds 2010 zet de partij zich in tegen de nadelige gevolgen van het gebruik van tabaksproducten. “Wij zetten ons met name in voor de passieve roker die wordt blootgesteld aan omgevingstabaksrook en de ernstige gevaren van dien voor de gezondheid.”

30 reacties op “PAIS wil spoedig rookverbod invoeren”

 1. Rookverbod, Islaverbod, drugsverbod, grote limonadeverbod, grotge pastechiverbod, grote autoverbod ……….verbod

 2. @Peter bon, als werknemer heb je wel de keuze. Je kan bv in een rookvrij restaurant gaan werken of ergens anders

 3. Als we nu eens beginnen met een drugsverbod?

 4. Hoorde van PAIS dat het rookverbod niet speciaal bedoeld is voor de klanten, immers zij hebben de keus waar te verblijven, maar vooral voor de werknemers in de horeca die deze keus niet hebben.

 5. Ach het meest is al geschreven maar wil toch ook even reageren.
  Als we het dan over de volksgezondheid hebben,laten we dan eerst beginnen bij die stinkende Isla,Laten we dan eens roetmetingen gaan uitvoeren op die oude diesels die rondrijden,waar je als je daar achte rijdt de inhoud van 5 pakjes zware shag naar binnen krijgt.
  Laat een ondernemer zelf beslissen of er gerookt mag worden ,laat hem verplicht een bordje op de deur schroeven.
  Dan kan de overheid eerst belangrijkere dingen gaan uitvoeren.

  Ik mijn hele leven nog nooit gerookt.maar vindt het allemaal een beetje te kinderachtigg worden allemaal.Ik denk dat ze bezig zijn met plannen om met deze regel de accijns op tabak te verhogen.

 6. Heb net van de PAIS gehoord dat het niet zozeer gaat om de gezondheid van de bezoekers als wel om de gezondheid van de werknemers in de horeca, die immers niet de keuze hebben om wel of niet rookvrij te werken.

 7. Mijn vriendin rookt meestal na de sex. Had er nooit zo opgelet
  maar ineens zag ik het.

 8. Je moet toch ergens beginnen. Voor een ex-roker als ik ,is dit geen interessante discussie
  Hoewel ik me ook wel erger als er op terrassen om me heen wordt gerookt.

 9. Zou Alex Rosaria niet beter hebben gedaan om al die zoete drank producten van Lovers, het zuikergehalte te laten halveren of om te zetten in ligte producten. Dan bewijs je echter een dienst aan het Curacaose volk om de diabetisch probleem van Curacao aan te pakken. Heb de regering niet geconstateerd dat die producten veelste zoet is voor ons volk. Dit is ook bedoeld voor Ben Whiteman of zijn ze blind voor dit soort.producten.Een volk die gezond leeft kost de stad en verzekeringen minder geld aan het bestrijden van zuikerziektes. Dus gewoon die bedrijven dwingen via de wet hun zuikerbeleid te halveren.

 10. Elke 4 jaar denken ze hier dat nieuwe partijen echt iets goeds gaan doen……
  Vorige keer die MFK, waar mensen bij zweerden dat het allemaal beter zou worden en nu zijn de meesten van een koude kermis thuisgekomen.
  Nu PAIS weer……. Gelukkig heb ik er in ieder geval niet op gestemd.
  Helaas ook niet op een andere partij, want ik was die dag niet op het eiland en dan ben je stemloos op deze klip……

  Ja, PAIS weet haar prioriteiten te stellen. Ik rook niet en ga gewoon niet in de buurt van rokers zitten als die er toch mochten zijn, die keuze heb ik gewoon zelf.
  Alleen de rook van de raffinaderij…… maar daar doen we niet aan handhaving van wetten.

 11. Ik snap het probleem niet als iemand buiten zit en dan rookt.. In Nederland kan ik het me wel voorstellen want alles is binnen

 12. Rookgordijn van PAIS. Lees 3 maanden alle dingen die zij gaan aanpakken, heel veel m.b.t. slecht bestuur, vermeende corruptie enz. Gaan deze, voor het volk wezenlijk belangrijke zaken niet lukken, dan maar wat anders doen. Iets moet er toch gepresteerd worden?
  Ik ben best instaat een horecagelegenheid te vinden die mij bevalt, heb ik PAIS niet voor nodig.
  Overigens, ik rook niet.

 13. KORAAL TABAK, de brandende illegale vuilnisbelt met al zijn giftige rook. DAAR heb ik veel erger tabak van!

 14. @Bert,

  roken is ook goed voor de economie.
  de mensen sterven jonger, kost minder AOV uitkeringen…
  geen kosten aan verzorgingshuizen,
  levert veel inkomsten aan accijns…

 15. Horeca rookvrij ????

  How about ISLA rookvrij ?????

  Prioriteiten stellen !!!

 16. Mensen, leven en laten leven.

  Als God wilde dat we niet zouden roken, had hij ons niet de nicotine gegeven.

  En roken is goed voor het milieu, want het is statistisch aangetoond dat mensen die roken minder eten, en dat betekent minder produktie, minder ontbossing, minder broeikaseffect.

 17. Rookverbod in de horeca eerste prioriteit? Nu zijn jullie echt van alle goede geesten verlaten PAIS? Dit is betutteling a la Hulandaise.

  Maak mensen er liever op attent dat er een keuze gemaakt kan worden door een waarschuwingsbordje met “In deze gelegenheid wordt gerookt” te plaatsen oid. Dit maakt dat volwassen mensen zelf kunnen beslissen of ze zich willen blootstellen aan schadelijke dampen.

  Als er al iets moet stoppen met roken zijn dat de ISLA en talrijke stinkdiesels. De buren van de ISLA hebben die keuze niet, evenmin als al die mensen die de roetwalmen van kerosine gestookte minibusjes inademen.

  PAIS noemt zich een sociaal liberale partij. Liberalen zouden betutteling uit hun gedrachtscode dienen te schrappen, tenzij ze van dit land net zo’n kleuterdagverblijf willen maken als die reuzenpolder zo’n 8000Km noordelijk van ons. Ter info, ik rook niet.

  P.S. Zojuist is een gelijkluidende reactie van hun Facebookpagina verwijderd. Kleuters.

 18. @Zeepie:
  Heb jij oogkleppen op? Roken alleen de Nederlanders op het terras? Dacht het niet, ik zie alle nationaliteiten roken, ja ook inwoners van Curacao. Ik ben ervoor dat horeca gelegenheden zelf de keus moeten kunnen maken rookvrij te zoijn, ook op de terassen. Dan heb jij als klant ook de keuze waar naar toe te gaan. Buiten dat, is de verontreiniging van de Isla niet erger, ben je Jan Kok vergeten? Het afval wat door bewoners in de natuur wordt gedumt, de koelkasten die in zee worden gegooid? Da t is allemaal buitengewoon schadelijk. Tegen roken ok, maar doe die oogkleppen af en zie wat er nog meer aan de hand is…….

 19. PAIS jullie hebben mijn stem nu begin ik mij af te vragen waarom heb ik op jullie gestemd??? Er zijn nu belangrijkere dingen die grotere prioriteit hebben dan een rook verbod in de horeca. Bijvoorbeeld bescherm de NIET criminelen tegen de criminelen bescherm de bevolking tegen de corruptie, bescherm de bevolking die onder de rook van de ISLA wonen. Nee, ikke had van PAIS meer verwacht maar wat niet is kan nog komen.

  @Zeepie, als we toch bezig zijn laten wij dan meteen gaan voor een rookverbod op de straten in Punda en Otrobanda, de openbare stranden en bij de snek dan hoef als roker niet meer de stank van marihuana sigaretten verplicht in te ademen.

 20. Wat veel onzin reacties weer.
  Jaren lang heeft iedereen in de horeca meegerookt dus een prima idee om klein te beginnen. Het is al jaren in veel landen verboden te roken in betreffende gelegenheden.

  Nu de Isla nog, Alex en dan is iedereen weer blij.

 21. Men pakt de kleine David aan en Goliath de zieke reus mag zijn gang gaan.
  De Isla laat iedereen ongewild roken bij het inademen van zuurstof.
  Zwarte lijst stoffen en grijze lijst stoffen, zijn kanker verwekkend.

 22. Dhr Alex Rosaria heeft de rol van clown zijn van zijn voorgangers Gerrit de RAAF, Wiels,Monk,Cooper,Hakim,et cetra bla bla overgenomen,pak eerst de belangrijke punten aan,lijkt mij beter werk en genoeg is er te doen,de horeca ligt al op sterven na dood help ze ff nog een handje BAL gehakt die je er bent met je mooije praatjes je bent één pot nat net zo als al die anderen nieuwkomers, eerst mooi lullen en daarna zakken vullen.

 23. @ zeepie,
  gelijk de hollanders erbij halen slaat nergens op, de Horeca gelijk om zeep helpen net zo als de hollanders hebben gedaan in hun land is ook geen goed idee.
  Kijk dat krijgen we er nu van als we onze kinderen hun opleiding in nederland laten volgen, komen ze terug al die rare ideeën.
  Pais kan wel pushen, maar als we aantrekkelijk willen blijven voor iedereen, dan zal je vooral omdat we op zuid-amerika richten het roken niet helemaal verbieden

 24. Lijkt me meer een geval van en en, er bestaat zoiets als multitasken…. Ben zelf roker een roker, maar zelf ik vind het smerig als ik binnen ergens zit te eten en mijn buurman steekt een sigaret of sigaar op.

 25. @zeepie,

  nooit paffende curacaoenaars gezien?
  of curacaoenaars die met die giftige uitlaatgassen (roet uitstoot) blijven doorrijden.
  waardoor ik die smerige lucht moet happen omdat ik er achter rij.

 26. natuurlijk eerst de isla sluiten en de smerige diesel auto”s aanpakken.
  dan pas een rookverbod invoeren.
  wel graag in de goede volgorde…

 27. Ja ja Zeepie, ook niet meer op de terrassen en straks nergens meer. Leuk he? rokertje pesten. Get a life. Er zijn veel ergere problemen. Ik zou me eerder druk maken om al die dieselbusjes met hun stank en de Isla – miljoenen keer zo erg.

 28. Als eerste komen waarschijnlijk volgens PAIS de horeca -gelegenheden in aanmerking voor dit verbod die onder de rook van de ISLA liggen? Ik had goede hoop op PAIS maar die is inmiddels vervlogen. Rookvebod is niet onbelangrijk maar er zijn veel grotere issues op dit moment die om een spoedige oplossing schreeuwen. De ISLA natuurlijk, armoedeval maar ook de tot in hoge kringen alom aanwezige corruptie en criminaliteit. Maar daar blijft PAIS angstvallig van weg. Jammer.

 29. Waarom lees ik niets over de meest vervuilende en meest gevaarlijke rook hier op Curacoa van de Isla?

  Komop PAIS.. wees geen PAYASO!

 30. Niet alleen in de airconditioned ruimtes, maar ook buiten op het terras. Ga naar een gemiddelde horeca gelegenheid op het het terras zitten en je kunt er van uit gaan dat er een paffende hollander op het tafeltje naast je zit. Sigarettenrook en horeca gaan gewoon niet samen.
  En rokers op Curacao hoeven niet te klagen, want dan staan ze maar even op en lopen even de straat op om zo’n vieze stinkstok aan te steken. Het weer is hier geen belemmering. Mischien ook gelijk de accijnzen verdubbelen?