• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Department of State van de Verenigde Staten (VS) vindt dat de CARICOM-landen (Caribbean Community) meer moeten doen aan drugsbestrijding. In een rapport was Amerika ook bijzonder kritisch op de zwakke drugsbestrijding van Curaçao.

In het International Narcotics Control Strategy Report van 2013, deze week gepubliceerd, waren de VS erg kritisch op sommige landen ingevoerd hebben. Vooral de Cariben en omliggende landen moeten het ontgelden.

Curaçao
Curaçao staat er niet goed op in het rapport. “Curaçao heeft nog steeds de capaciteit niet om effectief binnenlandse drugsgerelateerde criminaliteit, geweld en corruptie aan te pakken. Het Curaçaose politiekorps zit al sinds 2010 zonder vaste korpschef en een algemeen gebrek aan leiderschap was een van de factoren die bijdroegen aan een minimaal succes van de drugsbestrijding in 2012. De kiloprijs van coke op de zwarte markt daalde door een toevloed aan cocaïne.”

Suriname
Ook Suriname kwam er niet best vanaf bij de Amerikaanse autoriteiten. Aan de dunbevolkte kustregio en de geïsoleerde ligging van het oerwoud kan het land weinig doen. Wel moet Suriname drugsgerelateerde corruptie bestrijden, bureaucratische hordes slechten en betere wetgeving invoeren om drugshandel daadwerkelijk effectief te bestrijden, vinden de Amerikanen.

Jamaica
Volgens Amerika is Jamaica nog steeds de grootste leverancier van marihuana aan de VS. Hoewel cocaïne en synthetische drugs niet aldaar worden gemaakt, is het eiland ook een belangrijke doorvoerhaven voor drugspartijen uit zowel Noord- als Zuid-Amerika. Ook meldden de VS dat de drugs steeds meer ook in andere Caribische landen wordt afgezet.

19 reacties op “‘Curaçaose drugsbestrijding minimaal in 2012’”

 1. Hoe zou het met Curacao gesteld zijn, als de 30% drugseconomie er niet zou zijn?

 2. @lokoloko, Drugshandel is net zoiets als slavenhandel. Als de plantages in Amerika niet om slaven hadden gevraagd was de WIC er nooit aan begonnen.Ze hadden het probleem aan de vraagkant en niet aan de aanbod kant moeten aanpakken. Denk dat dit de logica van Observator is. Missschien dat ze over een paar honderd jaar Curacao net zoveel kwalijk nemen over de drugshandel als we nu sommige landen de slavenhandel kwalijk nemen. Tot die tijd wordt er leuk aan verdiend en net als bij de slavenhandel vallen er slachtoffers, maar ach…dat behandelen we straks wel in een museum, een actiegroep een stichting en een gedenkdag. Komt wel goed.

 3. Observator heeft niet gereageerd op mijn vraag waarom hij de Caribische drugs handel verdedigd tegen Amerikaanse kritiek en aanpak.
  Anderen wel, zoals Addict en Vreemd en uit hun schrijven trek ik de conclusie dat zij hoogstwaarschijnlijk wit bepoederde neuzen hebben. Volgens Appie kan men voor f. 5,– “goede lijnen” trekken. Hoe weet hij de prijs en waar heeft hij die uitdrukking vandaan?
  Verder is iedereen het wel mee eens dat het op Curacao en de andere eilanden ook, een complete beesten bende is wat drugs betreft ,en dat de lokale autoriteiten er niets aan doen omdat ze of corrupt zijn of zelf meedoen aan de handel.
  Ik vind dat de DEA, CIA, TSA en FBI en weet ik hoeveel andere afkortingen er zijn, al dat boeventuig hier op Curacao mag komen op pakken en opsluiten in Guantanamo op Cuba.
  Of vinden de Amerikanen haters dat hun zoon van 14 jaar oud best drugs aangesmeerd mag krijgen van de lokale drugsdealer omdat hij, de drugsdealer, “di nos e ta” is. Zowat elke familie op dit eiland heeft een familielid in de politiek en/of in de drugshandel, zoniet verslaafd. Dus natuurlijk wilt men geen Amerikaanse bemoeienis.
  Al wordt hun dochter van 12 verslaafd gemaakt en door de drugsdealer verkracht, het is goed zolang de Amerikanen de handel met rust laten.
  Yu di Korsow ta “dushi hende”.

 4. Dat Schotte CS aan het bewind was in deze periode van lage vervolging, lijkt iedereen te ontgaan. Behalve die Amerikanen dan.

 5. @Illidge, Nederland kan dan de handdoek in de ring gooien en de UN vragen van Curacao een mandaatgebied te maken…Iedereen happy. NL blij, Curacao zelfstandig, Wiels blij… zie Art 77.c. 1 van UN Chapter….

  UN Chapter XI

  Declaration Regarding Non-Self Governing Territories

  Members of the United Nations which have or assume responsibilities for the administration of territories whose peoples have not yet attained a full measure of self government recognize the principle that the interests of the inhabitants of these territories are paramount, and accept as a sacred trust the obligation to promote to the utmost, within the system of international peace and security established by the present Charter, the well-being of the inhabitants of these territories, and, to this end….

  Article 77

  1. The trusteeship system shall apply to such territories in the following categories as may be placed thereunder by means of trusteeship agreements: …….

  c. territories voluntarily placed under the system by states responsible for their administration.

 6. @Napoleon

  Maar als ze die Indonesische regel ook hier invoeren wie moet dan dit eiland leiden( als u begrijpt wat ik bedoel …)? Vele huidige kopstukken bij de overheid,overheidsinstellingen en menig commercieel bedrijf zullen dan van het tapijt verdwijnen…
  Vergis je niet hoe diep dit eiland van criminaliteit is doordesemd.

 7. Dan deed de actie van Wilsoe om het geld terug te eisen van een witwasser het heel goed ja in de USA!

 8. In bijvoorbeeld Indonesië staat de doodstraf op drugssmokkel (van enige omvang) ………….

 9. Via de Kustwacht wordt door een aantal criminelen natuurlijk de cocaine-handel georganiseerd. Dat is ook de reden dat onze volledig ongeschoolde, ex PM, huidig Statenlid en top-crimineel DR.( ! ) G. Schotte destijds de Kustwacht meer onder zijn invloed wilde krijgen. Want daar kon hij natuurlijk het grote geld in zijn zakken laten vloeien.
  Het feit dat hij -en anderen- nog steeds vrijloopt toont aan hoe corrupt en crimineel de toplaag van dit eilandje is. Ook vele (ex-)medewerkers in de ministeries, andere overheidsinstanties en de Staten als ook de regering (incl. ex-“ministers” Jamaloodin, COOPER, Constantia,Wilsoe zijn hierbij betrokken. Wanneer komt de bevolking eindelijk eens in opstand?

 10. Whaha, wij krijgen de schuld dat zij zo veel snuiven…
  Dan faalt ook dit jaar hun drugsbeleid compleet…
  Ik raad de Amerikanen aan nog meer gevangenissen te bouwen, er zitten toch maar een miljoen amerikanen vast vanwege (voornamelijk kleine) drugsgerelateerde zaken, kost toch niets.. gewoon lekker blijven symptoombestrijder met gigantische oogkleppen op…

 11. Stukje gelezen, de politie vinden ze een zootje en we kunnen een voorbeeld nemen aan Aruba en de Kustwacht is corrupt….?!

  “Aruba’s police force, the Korps Politie Aruba (KPA), continues to evolve into a regional leader in the fight against narcotics trafficking and international criminal organizations. The KPA is at the forefront in collecting and sharing intelligence with regional law enforcement partners. Despite systemic problems of prison overcrowding, a lack of resources, and some corruption issues within law enforcement in Aruba, the KPA continues to investigate trafficking organizations effectively. The Organized Crime Unit of the KPA conducted several successful investigations in 2012, which led to multi-kilogram (kg) cocaine seizures and the arrest of multiple subjects.”

  Dat de kustwacht staakte omdat ze niet alles wisten….. Lees even wat de USA ervan schrijft…

  “However, corruption of public officials, particularly among members of the Dutch Caribbean Coast Guard, continues to be a major concern and efforts to address the problem are lacking. Background checks of law enforcement officials who hold sensitive positions are not routinely conducted, nor have public integrity standards been adopted in many government agencies.”

  De integriteit van onze overheid.? Welke richtlijnen voor gedrag van ministers en topambtenaren zijn er? De Amerikanen kennen ze niet.

 12. Problemen moet je altijd bij de wortel/oorsprong aanpakken. De produktie en daarna de smokkel en dan wordt het produkt zo duur dat het gebruik daalt. Op Curacao kan je voor fl.5.00 al een paar goede lijnen trekken. Vandaar dat het hier zo’n chaos is en men hier met de dag harder achteruit gaat. De gevangenissen raken verstopt en maatschappij heeft het nakijken. Curacao en Jamaica zijn vooraanstaande hubs voor de fysieke drugs. Curacao staat op plaats nummer 1 van de wereld voor wat betreft het financiele verkeer. De politie en andere duur betaalde apparaten deugen al decennia’s lang niet. Het wordt is een keer tijd dat iemand daartegen opstaat, maar die ligt binnen enkele seconden ademloos weer onder de grond. De markt gebruikers op Curacao is percentage gewijs DEA heeft hier de strijd opgegeven……de misdaad zit hier zo diep geworteld dat er geen ontkomen meer aan is…….Curacao wordt dan ook grotendeels door drugstoerisme bezocht

 13. Als je de grootste knuppel heb dan mag je dus doen wat je wilt volgens lokoloko, vreemd idee heb jij over de wereld, ben het met degene eens die zeggen dat Amerika maar eens moet gaan kijken waarom ze de grootste gebruikers zijn en wat ze daar tegen kunnen doen. Ze wijzen me iets te makkelijk, de tijd dat ze gezien werden als positief is duidelijk aan het verdwijnen.

 14. # lokoloko Je klets uit je nek dat je adres zo gevonden is, en als je denkt dat het wel zo is dan zegt het iets over de Amerikanen die denken de hele wereld te mogen controleren.
  Zoek eens naar CIA en drugssmokkel, en vraag je dan nog eens het nodige af. Pas maar op…pffffffff

 15. USA always pointing the finger…..but when you point at us there are 3 fingers pointing at yourselve !

 16. @Observator: Het antwoord op Uw vraag is: De Amerikanen hebben de grootste knuppel en dat geeft hun het recht. Over 50 jaar mischien, hebben de Chinezen de grootste stok en zal men met weemoed terug kijken naar de Amerikaanse tijd. Net zoals de Irakezen, vriend en vijand, de tijd van Saddam Hussein terug wensen.
  Bovendien, als de lokale politie en andere autoriteiten niks doen tegen de drugshandel, zou U blij moeten zijn dat de Amerikanen dat wel doen. Of bent U bang dat de lokale prijs weer omhoog gaat? Pas maar op, bij het consulaat worden alle kranten gelezen ook Versgeperst, en Uw naam en adres is zo opgespoort. En dan in het beste scenario: bij Uw volgende reisje naar Disneyworld, wordt U op Miami airport stripped-searched. In het ergste geval liquideert een predator drone U met hele familie.
  Prettige zondag verder.
  Mijn vraag aan U is: waarom verdedigt U de drugshandel door degenen die het bestrijden aan te vallen?

 17. Wat een hypocrieten, in elk rapnummer en zelfs in de oscar winnende hollywood producties, wordt drugsgebruik gepropagandeerd. Dan vinden de Amerikanen een PG13 waarschuwing genoeg, “contains drugs abuse”. Maar de schuld ligt bij anderen, die doen niet goed genoeg hun best. Als je kinderen roken geef je de schuld toch ook niet aan de sigarettenwinkel, hoewel, de amerikaanse manier van denken wordt langzaam door de wereld overgenomen. De supermarkt krijgt de schuld van drinkende jongeren en de ouders gaan vrijuit. Je moet je verantwoordelijkheid nemen zo heette dat vroeger en nu dus niet meer.

 18. Als de arrogante Amerikanen nu eens besloten het drugsgebruik in hun land (de grootste drugsmarkt ter wereld) beter aan te pakken. Als ze nu eens besloten hun grenzen beter te bewaken. Als ze nu eens besloten de mensen die rijk worden van de drugshandel in de USA hard aan te pakken. Het gebruik van drugs wordt door hun amusements industrie nog steeds verheerlijkt.
  Kortom laten de amerikanen eerst de hand in eigen boezem steken alvorens met het bekende vingertje naar anderen te wijzen. Overigens wie geeft dit land (de USA) het recht anderen te beoordelen en veroordelen ?

 19. Als die yanken eens naar de behoefte van hun eigen land gaan kijken, dan hoeft de rest van de wereld niet mee te betalen aan HUN probleem, zij zijn het die de grootverbruikers zijn. Draai de energie eens om en richt het op het nationaal falen en de steeds meer toenemende behoefte aan drugs in eigen land. Voor de rest heeft dat volk de norm absoluut niet om maar voor alles en iedereen wat uit te maken en te bepalen wie het al dan niet goed doet in hun ogen. Kijk eerst ens naar jezelf.