CURAÇAO – De Verenigde Naties (VN) hebben na moeizame onderhandelingen een plan aangenomen om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Ze negeerden krachtige bezwaren van de Egyptische Moslimbroederschap, die stelde dat het plan botst met islamitische principes en het gezin wil vernietigen.

Het plan van zeventien bladzijden is door 131 landen was aangenomen. Het hoofd van het VN-bureau voor vrouwen, Michelle Bachelet, sprak van een historisch document, dat mondiale normen stelt voor maatregelen om ‘een van de grofste schendingen van mensenrechten, geweld tegen vrouwen en meisjes’, te doen ophouden. “Mensen over de hele wereld verwachtten actie, en wij hebben niet verzaakt”, zei Bachelet.

Egyptische Moslimbroederschap
Woensdag was de Egyptische Moslimbroederschap uitgevaren tegen het conceptplan, omdat het seksuele vrijheden en recht op abortus voor vrouwen zou bepleiten. In de uiteindelijke tekst worden alle landen gemaand ‘alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te veroordelen en zich te onthouden van elk beroep op gebruik, traditie of religieuze overweging om hun verplichtingen met betrekking tot deze eliminering te ontlopen’.

Mervat Tallawy
“Internationale solidariteit is nodig om de positie van vrouwen te versterken en deze regressieve stemming, in de ontwikkelende landen of de ontwikkelde, of in het Midden-Oosten in het bijzonder, te voorkomen”, zei Mervat Tallawy, hoofd van de Egyptische delegatie, naderhand. “Het is een wereldwijde golf van conservatisme, van onderdrukking tegen vrouwen, en dit document is een boodschap dat als wij het samen eens kunnen worden en onze krachten bundelen, wij een krachtige tegengolf tegen dit conservatisme kunnen vormen.” Tallawy zei dit ook te hebben overgebracht aan de Egyptische president Mohammed Morsi, die uit de Moslimbroederschap komt.

Islamitische en katholieke landen
Verschillende islamitische en katholieke landen, zoals Iran, Sudan, Saudi-Arabië, Qatar, de Heilige Stoel en Honduras, uitten bedenkingen over onderdelen van de tekst, maar uiteindelijk was het alleen Libië dat er afstand van nam, zonder de consensus te blokkeren.

© Novum

5 reacties op “VN lanceert plan geweld tegen vrouwen”

  1. Gelukkig dat vrouwen graag met bad guys willen gaan

  2. In het land Curaçao kunnen mensen (of het nu vrouwen of mannen zijn) elkaar niet straffeloos mishandelen. Je moet natuurlijk wel aangifte doen.

  3. @peter bon. nou in het niet moslim land curacao weten ze ook wel raad om vrouwen te meppen hoor

  4. Schokkend te zien dat er miljoenen vrouwen wonen in landen die het niet eens zijn met deze emancipatie.

  5. 2013… Eindelijk een stap voorwaarts!