• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn ervan overtuigd dat zij een goede economische ontwikkeling kunnen realiseren voor hun respectievelijke landen, als maar wordt samengewerkt. Dat meldt het ministerie van Economische Ontwikkeling in een persbericht.

Tijdens een bijeenkomst die tussen dinsdag en gisteren heeft plaatsgevonden bij de Kamer van Koophandel, hebben Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire en Sint Eustatius afgesproken samen te werken om zich beter te positioneren op de Latijns-Amerikaanse markt. Om hierin te kunnen slagen is een traject van acht punten uitgestippeld dat de komende zes maanden moet worden geïmplementeerd.

Samenwerking
De Kamer van Koophandel van alle deelnemende landen hebben de wens geuit om samen te bijven werken. De Curaçaose tak gaat een uitnodiging de deur uit doen om hier inhoud aan te geven. Daarnaast gaan de landen een samenwerkingsverklaring uitwerken. Het is de bedoeling om de mogelijkheid te bestuderen om deze verklaring te ondertekenen tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan Curaçao in juli.

Traject
De voorzitter van de Kamer van Koophandel van Curaçao is belast met het traject om te komen tot een Dutch Caribbean Chamber of Commerce Association. Dit wordt op korte termijn vormgegeven. In het kader hiervan worden de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, NCW en MKB van Nederland uitgenodigd om deel uit te maken van de economische missie geleid door Rutte.

Goedkeuring
Eind mei gaan de eilanden samen een strategie formuleren voor een benadering van de markten waar zij zich op zullen richten. Dit moet de basis vormen voor een gezamenlijke strategie. Tot slot is afgesproken dat alle deelnemers met de gemaakte afspraken teruggaan naar hun regering om daar goedkeuring voor te krijgen. Het is de bedoeling om over zes maanden een tweede bijeenkomst te houden in Sint Maarten zodat het traject geëvalueerd kan worden en de volgende stappen kunnen worden genomen.

6 reacties op “Koninkrijk wil betere samenwerking voor economie”

 1. Thierry Apoteker Consultants (TAC) was toch bezig met een onderzoek naar onze strategische positionering? Is het wel handig als allerlei initiatieven langs elkaar gaan lopen? Of gaan we over 4 maanden als Wiels zijn “politiek kabinet” heeft weer alles opnieuw uitvinden? Internationaal is het ook wel handig voor onze reputatie als Transparency International het rapport klaar heeft. Wat de Amerikanen zeggen over onze drugsbestrijding helpt ook al niet.

  Kortom: Wanneer komt er een stabiele regering die langer dan 6 maanden blijft zitten, zorgt dat Wiels rustig blijft, bestaat uit ministers die verstand van zaken hebben, die hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen scheiden en die FOCUS kunnen geven aan wat echt belangrijk is, namelijk het zorgen voor een beeld van Curacao als stabiel veilig en betrouwbaar land….Zucht…

 2. Onze regering van specialisten gaat meer en meer, nu blijkt dat het hun niet lukt om zaken die er echt toe doen zodanig te regelen dat de bevolking er blij van kan worden, dingen doen waarvan het resultaat niet meetbaar is.
  Zaken en bedrijven vestigen zich graag op plekken waar stabiliteit heerst, op financieel en economisch gebied ( nagenoeg lege staatskas en allerlei ad hoc beslissingen op gebied van belastingen en sociale verzekeringen is dat niet), waar een stabiele regering aanwezig is, ( 5 regeringen in 3 jaar is dat niet ), waar voldoende gemotiveerde werknemers kunnen worden aangenomen ( de macht van de vakbonden en de 80-20 regeling werken niet echt mee), waar productie kosten beheersbaar zijn (water en electriciteit prijzen werken niet echt mee) waar vergunningen zonder steekpenningen snel worden verstrekt enz. enz.
  Lekker babbelen op kosten van de belasting betalen lossen deze belemmeringen niet op.

 3. Er is geen enkel land in de wereld dat wil samenwerken met Curaçao waar je belazert wordt waar je bij staat. De corruptie is hier in alle geledingen van de maatschappij doorgedrongen. Ieder voor zich . Zolang de criminelen , ik schat 3500 personen van de goedwillende overige bevolking niet worden aangeklaagd, veroordeeld en de gevangenis in gaan kan dit eiland het echt vergeten. Ruim eerst de rotzooi in je eigen huis op voordat je anderen uitnodigt. Anders zal het bij 1 bezoekje van andere landen blijven.

 4. Rita is het er niet mee eens….

 5. OOOPS….. Raar woord SAMENWERKEN. dus daarom zal dit ook nooit gebeuren of goed gaan !!!

 6. Begrijp eerlijk niet waarom al dit overleg nodig is. Kunnen onze bedrijven zich niet gewoon aanmelden zoals elk bedrijf zich kan aanmelden? Is er ooit een bedrijf uit Curacao voor geweigerd? Steeds maar weer een aanloop nemen met extra overleg…Wat is dat toch voor koudwater vrees?

  —-stukje van de website van Economische Zaken—-
  Er zijn 2 soorten handelsmissies:

  handelsreizen: dit zijn internationale groepsreizen voor ondernemers. Tijdens een handelsreis heeft een ondernemer afspraken met potentiële handelspartners.

  economische missies: zijn ook groepsreizen voor ondernemers, maar dan onder begeleiding van een bewindspersoon of topambtenaar.

  Agenda handelsreizen. Op de website van NL EVD Internationaal staat een overzicht van alle inkomende en uitgaande handelsreizen voor de komende periode. Daarop staat ook een overzicht van de geplande economische missies, het programma, de voorwaarden voor deelname en de kosten.

  Naast handelsmissies vanuit NL EVD internationaal worden er ook handelsmissies georganiseerd door provincies en gemeenten. Het kabinet gaat de handelsmissies via de Dutch Trading Board afstemmen met provincies en gemeenten om beter op elkaar aan te sluiten. Ook wordt bij de missies het bredere overheidsbeleid, zoals economische veiligheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, meegenomen.