• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Anne Zeeman over de basisverzekering ziektekosten. Moeten we daar blij mee zijn?

We moeten blij zijn, want hij is er eindelijk: de basisverzekering ziektekosten. Gelukkig niet voor de ambtenaren, die verdienen beter. Verder mag iedereen meedoen. Iedereen met een cedula mag z’n kaartje komen halen. En verdien je minder dan duizend gulden, dan kost-ie helemaal niets! Wel vraag ik me dan af: hoe controleer je dat dan? Er is op ons eiland namelijk een groot grijs circuit: in de bouw, tuinmannen, IT-ers, noem maar op. Allemaal schnabbelen ze een centje bij. Een groot gedeelte van deze mensen staat niet eens geregistreerd bij de belastingdienst. Toch maken velen zeker een paar duizend gulden per maand. Maar niet op papier.

Daar zit dus een probleem, waar zo te merken nog niet over nagedacht is. Net zoals er niet gedacht is aan het fatsoenlijk informeren van de apothekers, het goedkoper maken van specialische zorg door verlaging van de overhead, het verlagen van medicijnconsumptie door bijscholing van artsen, het verminderen van het belachelijk hoge aantal apotheken, het op de markt toelaten van meer generieke medicijnen en het tegengaan van belangenverstrengeling. Wat maakt het allemaal uit? Waarom zouden politici zich druk maken over het snijden in de uitgaven? Dat kost toch alleen maar stemmen?

Gelukkig hebben we op Curaçao een hele grote pot met geld. Die pot heet ‘werkgever’. De werkgever is verschikkelijk rijk. Die hebben namelijk de verdubbeling van de AOV-lasten tussen 2007 en 2013 zonder tegen te stribbelen geslikt. Tja, er zijn een paar bedrijven omgevallen, maar dan hadden ze maar gewoon eerder de prijzen moeten verhogen.

Dus hoe pak je nog meer uit die grote pot? Heel simpel: Je begint met het plaatsen van een advertentie in de krant waarin je alle werkgevers vertelt dat er weer een belasting is geintroduceerd (oh sorry, verzekering). Verder schep je onduidelijkheid wie er nou precies onder die verzekering valt. Daarnaast stuur je sommige bedrijven de derde enveloppe met aangiftepapieren, echter zonder enig begeleidend schrijven. Op de website van de belastingdienst publiceer je onder het kopje ‘nieuws’ een landsverordening, waarbij je vantevoren weet dat-ie niet klopt (‘We gaan hem repareren zodra we alles doorgerekend hebben’). Electronische aangifte? Dat hebben we wel, maar niet voor de basisverzekering. Laat de werkgevers maar weer lekker in de rij staan, die hebben toch tijd, en anders geld zat om iemand daarvoor te betalen. De werkgevers slikken het wel weer, want als je niet uiterlijk de vijftiende het papiertje inlevert, staat daar een grote boete tegenover.

Beste meneer Hodge, met alle respect, maar wat hebben uw ministers en hoge ambtenaren een zootje van gemaakt van deze verzekering. Met elkaar de schouders eronder… Maar dan ook echt met elkaar!

15 reacties op “Ingezonden: ‘Basisverzekering ziektekosten zijn een zooitje’”

 1. even dan nog dit dan kan je eindelijk nou ja bijna alles electro.. versturen belasting ob enz maar ja je moet toch weer in de auto stappen om 1 keer er maand dat formulier van ziektenkosten in te leveren want ja stel je voor je aat dat formulier er bij zetten pfff hoe maak je het moelijk voor de ondernemers uhh en dan een vraag pasje wat voor pasje krijg je pssje dan WAAR,,, is mischien wel makkelijk SVB BELASTING KRANCHI zeg het maar waar op te halen dan kan ik dat doorgeven!!!!!je word gewoon soms zo erg moe op deze klip

 2. Als zoals nu de wanhoop om snel geld te vinden overheerst, gaan ratio en zorgvuldigheid op de loop. Haast u langzaam.

 3. @ Bridge. En dan spreken wij nog niet eens over de korruptie met het uitzenden na Kolombia wat nu al een aantaal mensen het leven heeft gekost ….

  Kan je dat nader uitleggen. Heeft het levens gekost, omdat die mensen door corruptie niet naar Colombia zijn gestuurd of omdat ze wel zijn gestuurd naar een land waar medische fouten zijn gemaakt? Ik denk niet, dat de zorg in Colombia beter is dan in Nederland, maar je wordt niet voor platvoeten naar Colombia gestuurd en zitten er zeer ernstige gevallen tussen, die een overlijdensrisico hebben. De mensen in Colombia zijn in ieder geval veel aardiger dan in Nederland.

 4. @BRIDGE

  als je dingen wil roepen prima maar geen onzin uitkramen
  1 het is Colombia en niet Kolombia

  2 de zorg in Colombia is gewoon een van de betere in de regio
  zelfs beter dan in Nederland dus geen onzin schrijven

 5. @Gijs:

  Ik kan wel huilen als ik lees wat je schrijft. Het is helaas 100% de waarheid. Waarom zien mensen niet in dat belasting heffen niet de oplossing is. De enige uitweg uit armoede is rijkdom. Belastingen en overheidsmonopolies houden mensen arm en afhankelijk.

 6. Ik weet niets, heb nooit een voorlichting gehad, of een schrijven, Ik wacht gewoon maar af. Het is aan de gouvernement om voorlichting te geven, niet aan de burgers om zelf maar achter iets aan te gaan wat niemand weet. Het weer typische manier van curcaoa, we gaan maar weer wat doen zonder het geregeld te hebben, het wordt weer een troep zoals altijd, we kunnen een hoop, maar organiseren en plannen hoort daar dus niet bij. Noem mij maar een ding wat wel goed gaat als het om grote zaken gaat? Ik ken ze niet.

 7. Zo betaald de burger wederom het te dure ambtenaren apparaat van Curaçao. Als je een particuliere ziektekosten verzekering hebt wees er zuinig op nooit opzeggen want je krijgt deze op Curaçao nooit terug. Je moet dan nog wel gewoon mee betalen voor de gemeenschap of er gebruik van maakt of niet gewoon dokken. 3% over totaal bruto inkomsten zonder aftrek voor belasting.

 8. I contend that for a nation to try to
  tax itself into prosperity is like a
  man standing in a bucket and
  trying to lift himself up by the
  handle. –Winston Churchill

 9. @Peter Bon:

  Vanzelfsprekend leidt toepassing van de vrije markt in de gezondheidszorg niet tot een situatie waarin iedereen verzekerd is. Het leidt echter wel tot de vrije keuze van iedereen om zich te verzekeren of om zelf voor de zorg te betalen. Net zoals het kopen van een auto, een mobiele telefoon, een computer, etenswaren etc. Maar ik begrijp dat u denkt dat het communisme tot een beter produkt gaat leiden? En what about de vrije keuze van het individu? Mogen we niet meer zelf bepalen hoe we willen leven (en doodgaan)?

  Ik heb grote moeite met deze onvreiheid. En ik geloof niet dat de overheid de zorg beter en goedkoper kan organiseren dan de vrije markt.

 10. het is nog veel erger, lees de landsverordening maar eens goed door. van alles moet nog worden geregeld via landsbesluiten, die er nog niet zijn (en er voorlopig ook nog niet komen omdat men te druk is met de administratieve afwikkeling (lees: belastinginning) van deze landsverordening te regelen. zo is niet vastgelegd WAT er nu precies is verzekerd en ook niet of en hoe hoog een eventueel eigen risico is. daarbij wil men ook het eigen risico koppelen aan het inkomen. dus wie – legaal – meer verdient wordt dubbel gepakt: je betaalt meer premie EN meer eigen risico. Wat ben ik blij dat ik tenminste tot het eind van het jaar nog particulier verzekerd ben!

 11. Het gaat erop lijken, dat Curacao alleen te redden is met de nodige werkeloze ministers.

 12. Dat de ziektekosten regeling op Curaçao een zootje is geworden moge duidelijk zijn. Wettelijk een regeling doorvoeren waarvan zelfs de wetgever en uitvoerder weten dat er heel veel niet klopt zou in een normaal land als onbehoorlijk worden aangemerkt. Gelukkig is Curaçao geen normaal land.
  Dat de ziekte kosten verzekering op de BES eilanden voor een ieder geld zonder enige uitzondering is een goede zaak. Dat de premieheffing middels de inkomsten belasting is geregeld is een schoolvoorbeeld hoe het moet.
  Dat de vrijheid om zelf een ziektekosten verzekering te regelen zal leiden tot een verzekering voor alle mensen is een bewezen onjuiste stelling.
  De kosten van de zorgverzekering bedraagt op de BES eilanden momenteel 5000,00 dollar per jaar per persoon, een bedrag dat wanneer het via een verzekeringsmaatschappij moet worden betaald nog hoger zou zijn. Een bedrag dat door vele inwoners niet kan worden opgebracht.
  Dat er buiten het overigens riante basis pakket enkele niet verzekerde zorgvragen bestaan is jammer en daarover dient te worden gesproken.
  Op eigen kosten bijverzekeren zou een oplossing (voor sommige) kunnen zijn, er zou als deze keuze gemaakt wordt, gezocht moeten worden naar een verzekingsmaatschappij die deze mogelijkheid op de BES eilanden wil bieden.

 13. @Bridge: ik ben het helemaal met u eens. Nederland is een schoolvoorbeeld van hoe het hier niet moet. U.S.A. trouwens ook. Die landen gaan de verkeerde kant op met ziektekostenverzekeringen. De overheid moet zich hier niet mee bemoeien. Laat deze belangrijke zaken over aan de vrije markt. Mensen moeten vrij zijn om hun eigen zorg te kopen

 14. De oohh zo hoog opgeleide en geniale Nederlanders hebben er op de BES eilanden ook een vet zootje van de zorgverzekering gemaakt …. en meer verdienen helpt hier in deze BES dictatuur ook niet, de prive verzekeringen werden gewoon weggenomen en bijverzekeren kan niet … maar Nederland koort op tandartsen en fysiotherapie ….
  En dan spreken wij nog niet eens over de korruptie met het uitzenden na Kolombia wat nu al een aantaal mensen het leven heeft gekost ….

 15. Uit mijn hart gegrepen dit artikel en op alle punten, die u aanhaalt. Probleem is evenwel dat hoge ambtenaren, ministers en vooral de heer Hodge himself ONTERECHT zo’n gigantisch hoge dunk van zichzelf hebben. Hun vermeende (!) onbegrensde ‘genialiteit’ ……….. dus ben u nu echt verbaasd dit gedrocht van een basisverzekering? En idem voor de overige maatregelen in deze DICTATUUR.
  En ja, als het grootste deel van de bevolking op dit eiland niet of laag opgeleid is (en zeker niet hogerop wil gaan) of zwart werkt, ja die kosten enkel maar geld van de overheid. De een te kleine groep moet alles maar betalen.