CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vertelt Philippe Maaskant over het buitenlandbeleid van Curaçao.

 
PAIS heeft in de Staten voorgesteld om de huidige vaste commissie voor Koninkrijks- en Interparlementaire Relaties te veranderen in Koninkrijks-, Interparlementaire en Buitenlandse Relaties. Het is een illustratie van de ambivalentie in onze politiek. Als we dit gaan doen, willen we dus eigenlijk bij Nederland blijven. Dat gaat niet werken!

Waarom toch steeds weer die oriëntatie op en via Nederland? Ik dacht dat de PS toch naar onafhankelijkheid wilde? Laten we ons eerst op de regio richten. Caricom is daarvoor de aangewezen plek. Op zijn minst geassocieerd lid worden lijkt me. Het verdere buitenland begint ook in hun relaties met kleine landen via Caricom.

Bijvoorbeeld Australië: “Australian Government formally established relations with CARICOM, on 29 November 2009. A centerpiece of the ties with the region is a A$60 million, four year Development Assistance Partnership (2010 – 2014) in areas including climate change and disaster risk reduction, economic resilience, and people-to-people and institutional linkages. Australia has also funded 48 development scholarships, 38 fellowships, 4 volunteers and training for 49 diplomats”

Ook internationale organisaties als ILO (Waar Wiels van citeert) doen graag zaken met regionale samenwerkingsverbanden als Caricom. Dan hoeven we niet steeds delegaties de hele wereld over te sturen en kunnen we regionaal wat zaken met elkaar coördineren. Andere landen hebben dit al door. Moeten we echt alles zelf blijven doen of kunnen we gewoon niet samenwerken in de regio? Vinden we ons daarvoor te goed?

Samenwerken met andere SHIVMICS in de regio is beter dan via Nederlandse Buitenlandse Zaken proberen mee te spelen. (SHIVMICS =Small highly indebted vulnerable middle-income countries.). De Nederlandse buitenlandse problematiek is compleet anders. Kijk ook eens naar Sint Vincent & Grenadines. Die krijgen hulp van Taiwan, Cuba, USA, Venezuela, UK, Mexico, Japan, Canada, ACP/EU, OAS, UN, Commonwealth Foundation, OECS, and CARICOM. Misschien toch geen slecht idee om zelfstandig te worden? Zolang we deel uitmaken van Nederland zullen ze in het buitenland eerder naar Den Haag verwijzen voor hulp en daarvan hoeven we niks meer te verwachten sinds de schuldsanering, die grotendeels nodig was voor opgeklopte politieke pensioenen. (hoge uitkeringen die nu nog lopen en waar niet op wordt gekort zijn onbespreekbaar!)

Ook de centrale banken kunnen regionaal samenwerken. In Azië ging het geld ook teveel naar het verre buitenland en daar hebben ze samen de Asian Bond Fund ontwikkeld. Dat kan de rente op leningen laag houden. Kortom: samenwerken in de regio kan helpen onze autonomie te bevorderen. Dat zou het doel moeten zijn van ons ‘buitenlandse’ beleid.

Tenslotte: als oplossing op korte termijn : verkoop het dok, de haven en de ISLA aan China. Die hebben dan een mooie hub achter het Panamakanaal en wij een economische boost van jewelste. Investeringen die dan volgen zullen een gouden tijdperk inluiden. En, dat is het mooiste, het is geen buitenlandse politiek. Dus Nederland hoeft zich er niet mee te bemoeien. Ook de USA zullen hun hulp aan ons opvoeren, want die willen hun achtertuin wel in de gaten houden. Griekenland heeft de haven van Piraeus verkocht voor honderden miljoenen euro’s en daar is het businessvolume nu driemaal groter dan voor die tijd. Ook in Pakistan heeft China een haven in aanbouw en in Rotterdam zijn ze een heel grote speler.

Kortom: suggesties voor aanpak buitenlandbeleid: (vergeet Nederland)
1. oriëntatie op China
2. oriëntatie op de regio
3. onafhankelijkheid

11 reacties op “Ingezonden: ‘Verkoop de ISLA aan China’”

 1. @Pukkie, Zie onderstaand persberichtje. Pakistan staat niet bol van de grondstoffen, maar toch…
  @gino, Een kleinere moderne raffinaderij bij bullenbaai zit al in de planning. Het ISLA terrein en alles rond de bullenbaai en een stuk bij de Caracasbaai zal nodig zijn voor opslag van containers en bulk goed. De ruimte kan dan ook direct worden gesaneerd. China wil het oud ijzer ook wel hebben.
  Vergeet de Greentown illusies en vergeet de belastingparadijzen. Die gaan geleidelijk ter ziele want internationaal wordt dat niet meer geacepteerd.
  Beetje “Out of the box” denken.
  Ben het met Maaskant eens.
  ———
  ISLAMABAD — China’s acquisition of a strategic port in Pakistan is the latest addition to its drive to secure energy and maritime routes and gives it a potential naval base in the Arabian Sea, unsettling India.

  The Pakistani cabinet on January 30, 2013, approved the transfer of Gwadar port, a commercial failure cut off from the national road network, from Singapore’s PSA International to the state-owned China Overseas Port Holdings Limited.

  China paid about 75 percent of the initial $250 million used to build the port, but in 2007 PSA International won a 40-year lease with then-ruler Pervez Musharraf who was reportedly unwilling to upset Washington by giving it to the Chinese.

 2. ZELFSTANDIG worden..

  1. Belastingparadijs worden voor iedereen (zo help je het volk)
  2. Belasstingparadijs voor gigantische bedrijven die eerder op Curacao waren (Coca Cola Pepsi Cola Texas Instruments Shell Esso enz enz….)
  3. Investeren in infrastructuur
  4. Investeren in veiligheid
  5. Invester in meer jobs

  Dat is het enige wat Curacao nodig heeft

 3. Curacao moet gewoon zelfstandig worden zodat de Staten tezamen met Opperhoofd Wiels hun zaakjes zelf kunnen regelen. Is goed voor Curaçao ( en voor Nederland dat de zelfstandigheid van deze rots volledig ondersteunt).Actie plz!

 4. In plaats om maar te blijven focussen op die vervuiling machine die we Isla noemen, laten we China vragen of ze willen investeren in een project als Green Town die schoon en duurzaam is.

 5. Chinezen zijn voornamelijk gericht op landen met grondstoffen. Ze zullen eerder PdVSA in Venezuela overnemen dan een krakkemikkige Isla op een nietig eilandje vol querulanten.
  Weer een staaltje Korsouwse zelfoverschatting zonder weerga. “Zonder Curaçao kan de wereldeconomie niet draaien” zo lijkt men hier te denken. Dat men vervolgens bereid is voor wat geld Volk en Vaderland aan China over te doen, wordt gewoon gevonden.
  Berg dit verhaal maar op de bij de Curaçaose olie- en gasvelden. Sprookjes.

 6. Men had zich destijds met de werf Damen moeten inlaten, (bedankt Hakim) niet omdat het een Nederlandse werf is, wel omdat deze bewezen hebben met een wereldwijd netwerk aan werven voor zowel nieuwbouw als reparaties, een solide kwaliteit te kunnen leveren.
  De positief aanzuigende werking daarvan profiteren een hoop landen/plaatsen welke eerst ook maar matig op dit gebied konden presteren.

  De ligging van Curaçao tov het Panamakanaal is nog steeds een soort natte wensdroom vwb mogelijkheden, want we maken er niet echt gebruik van, we hebben niet echt een grote naam. Niets ten nadele van de huidige werknemers, maar de structuur en de markt zouden veel beter kunnen. Nu kunnen we niet eens onze eigen dokken repareren omdat er geen middelen zijn. Een concern als Damen had dit nu al rechtgetrokken.
  Maar hier sukkelen we maar door en we blijven denken dat de wereld op Curaçao zit te wachtten en iedereen om ons zit te springen, en in de tussen tijd missen we de boot alweer . Plannen maken is veel leuker dan ze uitvoeren is het motto.

  De raffinaderij en Chinezen, staat ook niet borg voor een verantwoorde wijze van grondstof verwerking, zou dit wel moeten dan wordt men mogelijk kopschuw, een 80/20 regeling. en een besluiteloos land maken het plaatje wel compleet, Ook hier geldt dat de Curaçao-zelfbevrediging steeds common sense absoluut in de weg staat.

  Kan me voor het grote deel ook wel vinden in wat Observator schrijft.

 7. word nooit wat zolang onze mensen nog steeds chino roepen.

 8. De beleidswijzigingen die in bovenstaand stuk worden aanbevolen kunnen alleen worden uitgevoerd als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
  1. Om het lidmaatschap van de diverse regionale organisaties te verkrijgen zal Curacao onafhankelijk moeten worden. De belangrijkste regionale organisatie de Caricom is een club van soevereine staten. Hooguit kunnen wij de waarnemers status verwerven.
  2. Het is niet te verwachten dat China op grote schaal hulp zal verlenen aan Curacao zolang wij deel uitmaken van het Koninlkrijk; dus ook hier geldt weer dat staatkundige onafhankelijkheid een vereiste is.
  3. Het BNP per hoofd van de bevolking bedraagt op St Vincent en de Grenadines (als voorbeeld) nominaal ca. US$ 7,000.00 per jaar, op Curacao bedraagt het ca. US$ 20,000.00. Het is maar de vraag of genoemde landen en organisaties ‘hulp’ zullen verstrekken aan een dergelijk ‘kapitaalkrachtig’ land.
  Wil Curacao op dezelfde (grote) voet door blijven draaien dan zijn wij de komende tijd, bijna verplicht, aan Nederland gebonden en zal het voorgestelde buitenland beleid op korte termijn wellicht een utopie blijven.

 9. china geeft niks gratis weg. de ziekenhuizen, wegen en airports hebben z nodig voor hun eigen transport etc. ze bouwen in ruil voor producten. laat je niks wijs maken. ga op onderzoek uit. de bevolking wordt er echt niet beter op.hun buikje is niet gevuld. en het zijn de chinezen die zelf bouwen. en over ze wonen in geen gated woonwijk..ja klopt. ze wonen met zn tienen op een kamer. is meer slavernij

 10. @MitarBlankie, met Europa gaat het niks worden, want blank. Als Schiphol Hato zou overnemen of Rotterdam de haven of Shell de ISLA, dan staat Wiels direct bol van neo koloniale uitspraken. Dat weten ze elders in Europa ook wel. Ze kijken wel, uit.

  China is een strakke zakenpartner, maar het geld dat ze investeren is wel duidelijk. Ook geven ze geen ontwikkelingshulp in geld maar in infrastuctuur. Ziekenhuizen (…!) wegen, brugen, havens. De bevolking van Afrikaanse landen vindt dat prima, want nu gebeurt er tenminste wat. Ze zien de resultaten.

  Er is wel een (..?) “down side”. Chinezen bouwen al die zaken wel zelf en kom dan niet aan met een 80/20 regel. Daarom is een mild vestigingsbeleid van Chinezen gewenst. Suriname kan ervan meepraten. Op 500.000 inwoners zijn nu 40.000 chinezen. Maar net als in Afrika, ze wonen simpel tussen de mensen en niet in bewaakte compounds en dat ziet men in Afrika toch als een groot verschil met Europeanen.

  Als Curacao te lang wacht met deze acties zullen andere landen het overnemen en dan vissen we weer achter het net.

 11. Ik onderschrijf je gedachten omtrent de regio maar toch adviseer ik je om je eens te verdiepen in de ellende die Afrika met de Chinezen heeft binnengehaald. Curaçaose politici zijn mentaal volstrekt niet opgewassen tegen deze lieden.

  Ik heb talloze malen gepropageerd dat intensieve samenwerking met de Rotterdamse en andere Europese havens op het gebied van overslag, containervervoer etc.. moet worden opgepikt. Waarom dan China?