• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Door de explosie bij Asphalt Lake Recovery om 16.20 uur zijn één dode en vier gewonden gevallen. Een zwaargewond slachtoffer wordt waarschijnlijk vanavond overgebracht naar Colombia voor behandeling aan zijn brandwonden. Dat maakte premier Daniel Hodge vanavond bekend.

Een gewonde is naar huis, twee liggen in het ziekenhuis voor observatie. Tijdens een speciaal ingelastte persconferentie bij Fort Amsterdam lichtte de premier, minister Sherwin Josepha (Sociale Zaken), hoofd politiekorps Marlon Wernet, brandweercommandant Elvis Regina en de officier van Justitie Giselle Veen-Jonkhout van het Openbaar Ministerie (OM) de gebeurtenissen van vanmiddag toe.

Identiteit
De familieleden van de slachtoffers zijn volgens Hodge ingelicht, maar de identiteit werd niet bekendgemaakt tijdens de persconferentie. De politie, brandweer en Openbaar Ministerie (OM) zijn nog druk bezig met het technische onderzoek naar de oorzaak van de explosie. “Het OM is een feitenonderzoek gestart en heeft het lichaam van het overleden slachtoffer in beslag genomen. De autopsie staat voor morgenochtend gepland”, aldus Veen-Jonkhout.

Onderzoek
Volgens onbevestigde berichten was één van de medewerkers aan het lassen aan een pijpleiding waar diesel inzat, waarna er een explosie volgde. De autoriteiten kunnen daar nog geen uitspraken over doen. Wernet vraagt de gemeenschap om niet te komen kijken bij het Asfaltmeer zodat het onderzoek niet verstoord wordt. Het gebied rondom het Asfaltmeer is afgesloten tijdens het onderzoek.

Brand
De brand die volgde na de explosie was groot en het heeft de brandweer tot even na 19.00 uur gekost om de brand onder controle te krijgen, zo lichtte Regina toe. Morgen wordt ook een kaart gebracht of de flinke rookontwikkeling als gevolg van de brand schadelijk is. De autoriteiten hebben slachtofferhulp ingeschakeld voor de slachtoffers, familieleden en getuigen van de explosie. Hodge, Josepha, brandweer, politie en OM spraken hun medeleven uit met de slachtoffers en hun familieleden.

10 reacties op “Eén dode en vier gewonden explosie Asfaltmeer”

 1. @ F Schiedam.

  U trekt allemaal conclusies en probeerd alle ongelukken simpel als domheid, stoerheid van medewerkers of druk van management van bedrijven te bestempelen.
  Zonder dat U inzage heeft in rapporten en nog niet eens weet wat er gebeurt is tijdens het ongeluk bij het asfaltmeer. Omdat het onderzoek nog gaande is.
  U gaat domweg achter de media en geruchten aan.
  Dat er ongelukken gebeuren door menselijke fouten is een feit.
  Maar er gebeuren genoeg ongelukken waar de mens geen schuld aan heeft.
  Vandaar mijn reaktie op het zeer negatieve schrijven van dhr Mozzel.
  Die de plank volledig mis slaat.
  Gaat U zich maar eerst verdiepen in de staat van dienst die de omgekomen werknemer bij het asfaltmeer had.
  En ga bij U zelf te rade wat dergelijke berichten van mensen zoals U teweeg brengen bij zijn familie en vrienden.
  Zwijgen in soms goud waard.
  Meteen met leuzen aankomen is laag bij de grond.

 2. @ Fred Schiedam,je hebt volkomen gelijk en slaat de spijker precies recht op ze kop,,en wat betreft R daar reageer ik nog niet eens op te min.dat mijn stukje onder de naam roekeloos terecht kwam is een druk toets fout van mij zelf

 3. Beste meneer R., u reageert uit een soort misplaatst gevoel van kennelijk geschonden eer, met domme argumenten.
  IndustrIéle ongevallen gebeuren niet als een automatisme, maar doorgaans door het bewust NIET naleven van veiligheidsregels uit winstbejag door het management (= crimineel gedrag, daarom ziet u bijna altijd dat in er een strafrechterlijk onderzoek volgt) of door domheid van de werknemers (“stoer gedrag”, beter weten “want zo is het altijd gegaan” etc.) Bij dit laatste moet worden opgemerkt dat ik niet bedoel onwetendheid, want in dat geval valt het management ook e.e.a. te verwijten.

  Al de te volgen veiligheidsregels worden door veelal internationale gremia van deskundigen uit wetenschap & praktijk opgesteld. De naleving van deze regels moet worden opgelegd en naleving worden gecontroleerd door de lokale overheden. Het negeren van de in deze regels vastgelegde kennis getuigt niet van ambachtelijke deskundigheid.

  Het in een van de reacties door meneer Roekeloos gedane suggestie om letselschade-advocaten uit de VS in te schakelen lijkt mij een goede zet om de onverantwoordelijken een les te leren: laten lassen in een ontploffinghsgevaarlijke omgeving!!!!

  Ik hoop dat bij de politici op Curacao de schellen van de ogen vallen en dat meneer Mossel zijn rampenscenario niet ziet uitkomen.

 4. Neef van harte beterschap daar in colombia sterkte man!!!!

 5. @ A Mozzel.

  Wat een misselijk bericht van U.
  Zeker omdat de oorzaak nog niet eens bekend is van dit hele trieste ongeluk.
  Waar de man die nu in Colombia voor z’n leven vecht een zeer ervaren en uitermate goede professional is. Met jaren van ervaring.
  Overal op de hele wereld gebeuren helaas zulke ongelukken. Ook in Nederland waar we de Enschede blast hadden, en in de afgelopen twee jaar verschillende grote branden en explosies hadden bij fabrieken.
  Ook bij onze lokale raffinaderij hebben we verschillende ongelukken gehad in de afgelopen 90 jaar. Helaas ontkom je niet aan zulke dingen in high risk bedrijven.
  Maar misschien is de veiligheid bij de ISLA wel groter dan U denkt en zijn de mensen die daar werken wel vakkundiger dan U denkt.
  En is het onderhoud wel vele malen beter dan U beweerd.
  Zulke dingen afroepen en dan kinderachtig zeggen niet te hopen dat het gebeurt is zwaar misplaatst.
  Want ook op Curaçao kunnen we tussen de regels door lezen.
  Schaamt U zich niet?

 6. Inmiddels heb ik van de voorlichter van het OM bericht ontvangen, dat mijn opmerking terecht is en dat een andere woordkeus op zijn plaats is.

 7. Kruidhuis,Asphalt Lake Recovery.Nu nog even wachten op de grote klap “explosie” op het (ROESTBAK sloop)Isla terein die ons hele eiland in rouw zal dompelen,laten wij het niet hopen.

 8. Ik kan mij nog herinneren dat er een staking was toen er dokwerkers half bewusteloos van de stank en gassen ziek werden,toen zijn de werkzaamheden door Asphalt Lake Recvery stil gelegt en werd er beloofd dat er filters zouden worden gedemonteerd die zowel stank als gassen zouden opvangen dus geen gas ontsnapping meer.Na nu blijkt “na twee jaar” vind er toch een explosie bij deze fabriek! met desastreuze gevolgen,is zo’n fabriek wel gekontroleerd door de veiligheidsinspectie? in deze twee jaar?is de directie van Asphalt Lake Recovery wel nauwkeurig te werk geweest?.om kort door de bocht te zijn,het is een Amerikaans bedrijf met Amerikaanse wetten dus Amerikaanse schadeclaims.Ik ik zou de slachtoffers dan ook willen aanraden een Amerikaanse schadeclaim advokaat in de hand te nemen.Hiermee haal je natuurlijk het grote leed en verlies niet mee weg maar TOCH.

  Sterkte en veel kracht voor de betrokenen.

 9. Tijdens de persconferentie in het Papiamentu was ik geschokt toen de mevrouw van het OM verklaarde, dat het KADAVER in beslag genomen was alsof ze het over een hond had. Is er echt geen ander Papiaments woord, waaruit respect voor een overledene blijkt?

 10. Trieste zaken zoiets.