• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De nieuwe paus Franciscus alias Jorge Mario Bergoglio, zoals de vandaag verkozen kerkvorst heet, is mogelijk niet vrij van smetten. Zo verscheen op Twitter al snel een foto van Bergoglio met de beruchte Argentijnse dictator Videla. De rechtse dictator liet destijds duizenden mensen vermoorden.

De Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbistky claimt in zijn boek El Silencio (‘De Stilte’) dat Argentijnse bisschoppen de junta hielpen bij het bestrijden van gemeenschappelijke vijanden. Bergoglio zelf was volgens de auteur betrokken bij de verdwijning van twee linkse jezuïeten.

Jezuïeten
Tijdens de militaire dictatuur van Argentinië (1976-1983) was Bergoglio provinciaal overste van de jezuïeten. De orde was destijds diep verdeeld, aangezien veel geestelijken zich tegen de junta van Videla keerden. Bergoglio zelf heeft nooit op de aantijgingen willen reageren, maar zei enkele jaren geleden dat hij juist meerdere mensen hielp om een veilig heenkomen te vinden.

14 reacties op “‘Paus steunde Videla’”

 1. Pas als een paus de onmetelijke rijkdom van de kerk omzet in hulp waarmee ze bijvoorbeeld het Afrikaanse voedsel probleem makkelijk zouden kunnen oplossen, pas dan is het een naastenliefde kerk. Helaas is dat niet het doel van deze kerk, deze kerk wil alleen maar zichzelf in stand houden. Vreemde rituelen en zo moeten aan de mystiek bijdragen dat er echt iets zou zijn om in te geloven, terwijl het gedrag van degenen binnen de kerk zelf naarmate het meer en meer naar buiten komt volkomen des duivels is, zoals door de eeuwen heen ruimschoots bewezen is.

 2. @ Gino,

  je hebt gelijk, ik was wat voorbarig en te snel met mijn conclusies.
  maar ik erger me al jaren aan de poppenkast van het Vaticaan.
  Oude mannen in jurken en roze muiltjes???
  en dan tegen homofolie zijn??
  we leven niet meer in de middeleeuwen…
  Dit instituut heeft meer ellende gebracht dan goeds.

  maar je hebt gelijk er zijn een hoop kerken/mensen die onder het vaticaan vallen en wel goede dingen doen.
  Maar de meeste oorlogen van de afgelopen 2000 jaar zjn ontstaan vanwege geloofs verschillen met de dwang en de wetenschap dat de andere mensen niet waardig zijn vanwege hun andere geloofsovertuiging.
  dat maakt me soms kwaad.
  ik wil niet vanwege iemands geloof belemmert worden in mijn zijn.
  ik noem: euthenasie/abortus/homohuwelijk/condoomgebruik/anticoceptie
  dan zal ik het nog maar niet hebben over de vieze spelletjes die paters/pastoors en ook nonnen deden met kinderen, die onder hun hoede waren geplaatst.
  Kortom het instituut met of gigantisch emanciperen of afgeschaft worden.
  Deze Paus lijkt me trouwens wel beter/socialer dan de vorige pausen.
  minder opsmuk en meer bij het volk betrokken.
  Ik ben benieuwd……….we wachten af…..

 3. het beste wat deze Paus kan doen is de boel opheffen, Vaticaan stad op Ebay en wegwezen

 4. Die hele katholieke club is niet vrij van smetten.
  Daarom zal het me niet verbazen als ook dit heerschap zijn aandeel heeft in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen!! We zullen het zien.

 5. @ Abraham: Dat zei mijn vader ook altijd en hij heeft gelijk……

 6. Mijn vader zij al altijd,jonge ga nooit een discussi aan over geloof of politiek,kom je nooit uit,alleen maar ruzie en oorlog.

 7. @ Gino Elke leider van een organisatie en of groep handeld en wandeld met 1 doel voor ogen maximale profeit voor zijn organisatie/groep en dus uiteindelijk ook zijn eigen profeit en dit handelen bestaat zins de mens heeft leren denken en dit geld ook voor schrijver/geschiedschrijvers dus de waarheid licht nog altijd in het midden. ps schijn bedriegt nog steeds

 8. ah, weer zo een uit het Bilderberggroepje waar Beatrix ook Maxima voor onze neiuwe koning uit heft geplukt.

  schande dit!

 9. Sander,

  Als je alle literatuur leest, zul je er achter komen dat er ook veel wordt geschreven dat Hitler niet werd gesteund. Zelfs een Joodse auteur zegt dat dat niet het geval is. In Vaticaanstad werden er ook Joden verborgen voor de Nazi’s.

  De Paus is geen plaatsvervanger van God op aarde. Dat zegt de RK Kerk ook niet. Zij zegt dat de Paus de plaatsbekleder is van Jezus. Dat is iets heel anders.

  Er zijn zoveel individuele kerken die goed werk doen. Allemaal vrijwilligers. En ja, die zijn katholiek en het ook niet allemaal eens met alles wat er in Rome of het Vaticaan wordt gezegd!

  Dus als JIJ nu eens gaat leren nadenken en je meer erin gaat verdiepen dan komt er misschien nog een interessante discussue op gang zonder al die losse, ongenuanceerde feiten van je.

 10. @sander

  Ik ben Rooms Katholiek en ben er trots op !!

  En er zal een enorme opleving komen. Mark my words!

 11. ik kijk nu naar de poppenkast op TV.
  wat een massa hysterie!!!
  de mensen hebben nog niet veel geleerd.

 12. De slachtoffers van de Argentijnse moordenaars zijn natuurlijk naar de hemel geholpen en de moordenaars zijn dus heiligen.

 13. de hele R.K. kerk is nog nooit zonder smet geweest.
  ze steunden ook Hitler en waren ook voor de slavernij.
  mensen die nu nog van uit hun harrt kunnen zeggen ik ben R.K., moeten toch eens leren nadenken.
  Als er een hemel is geloof ik dat de meeste pausen dat eindstation niet zullen halen.
  als er een hel is denk ik dat er heel wat godsgeleerden rond lopen daar.

  paus de plaatsvervanger van God op aarde.
  hoe hooghartig kan je zijn???

 14. Nou, wat ik eerder al aanhaalde, het heeft niet lang geduurd, en het eerste vermeende schandaal dient zich al aan. Dit natuurlijk omdat deze kerk zich uitsluitend met hemelse zaken bezighoudt en heeft bezig gehouden….