• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Kustwacht in het Caribisch gebied gaf gistermiddag een indrukwekkende demonstratie op zee. Hierin werd de aanhouding van een zogenaamde ‘go fast’ met contrabande nagespeeld. De actie werd uitgevoerd door de varende en vliegende eenheden van de Kustwacht.

De demonstratie voor de kust van het Sta. Barbara resort was er een van grote omvang en werd vergeleken met de drugsvangst van 1453 kilo cocaïne door de lokale kustwacht vorige week. Het Caribisch gebied is een bekende drugsroute en dat moeten omliggende overheden en autoriteiten in ogenschouw nemen.

CABSEC 13
Om die reden wordt er jaarlijks de Carribean Basin Coastal Surveillance and Maritime Security Topconference (CABSEC) gehouden. Deze driedaagse conferentie richt zich op de samenwerking tussen internationale maritieme autoriteiten en industrieën in het Caribisch gebied. Prioriteit heeft de bestrijding van drugstransportatie, maar ook de bestrijding van illegale visserij en andere taken van de kustwacht komen aan bod. Minister-president Daniel Hodge opende de conferentie met een toespraak waarop de demonstratie van de kustwacht volgde.

Controle
Hoofd van de informatie unit van de kustwacht G.J. Kiburg: “De demonstratie die we zojuist hebben gezien was een extreme situatie die, gelukkig, niet vaak voorkomt. De kustwacht vaart dagelijks patrouilles en daarbij komen wij wel eens boten tegen die wij niet kunnen identificeren. Als dit het geval is varen wij langszij van de boot en spreken wij de opvarenden aan waarom de boot gecontroleerd wordt. Als de ambtenaar aan boord een strafbaar feit waarneemt, kan de opvarende bekeurd of zelfs aangehouden worden. Bij een aanhouding wordt de verdacht overgebracht naar het kustwachtcentrum waar er met de politie en officier van justitie naar de zaak wordt gekeken.”

Conferentie
150 delegatieleden uit twintig verschillende landen zijn aanwezig bij de conferentie die nog tot morgen duurt. Hieronder zijn ambassadeurs, ministers van defensie, leiders van marines, defensiemedewerkers en regionale kustwachten. Door het bespreken van ervaringen en oplossingen tussen de internationale deelnemers hoopt CABSEC 13 de veiligheid op zee te vergroten.

www.versgeperst.com