• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vandaag gekozen paus is kardinaal Jorge Mario Bergoglio uit Argentinië. Uiteindelijk waren vijf stemrondes nodig voor een kandidaat een tweederde meerderheid kreeg. De nieuwe paus verscheen binnen een uur na de witte rook op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Paus Benedictus XVI kondigde vorige maand onverwachts zijn aftreden aan en beëindigde op 28 februari zijn pontificaat. In 2005, na het overlijden van paus Johannes Paulus II, werd hij nog na vier stemrondes gekozen. Of dit gegeven wijst op grotere onenigheid onder de huidige kardinalen over de koers die de katholieke kerk moet volgen, valt niet te zeggen.

Schandalen
De kerk is de laatste jaren ernstig in verlegenheid gebracht door schandalen rond seksueel misbruik door geestelijken en corruptie. In oktober werd de butler van de paus, Paolo Gabriele, veroordeeld tot anderhalf jaar cel, omdat hij privédocumenten van de paus had gestolen en doorgespeeld had naar een journalist. In december werd hem door Benedictus gratie verleend. Toch kon ook dit schandaal niet verhullen dat Benedictus de touwtjes mogelijk niet zo strak in handen had als nodig was en maakte de behoefte aan een goede bestuurder des te groter.

© Novum

4 reacties op “Nieuwe paus bekendgemaakt”

 1. Niet de jongste, want er zijn zeer belangrijke hervormingen nodig waar de nodige tijd mee gemoeid zal zijn.

 2. @ Marja

  Ach weer het Schotte-complex. Nu nog Wiels en de Isla-vervuiling erbij betrekken en het is zo goed als kompleet.

  Maar het blijft een hele mooie dag vandaag !

 3. Ik had verwacht dat het Gerrit Schotte was geworden. Misschien had hij zich voorgedaan als 1 of andere cardinaal.

 4. Een Zuid Amerikaan en een Jesuit, kan niet beter ..
  Wat een fantastische (en historische) dag ..
  God bless Pope Francis !