CURAÇAO – De eerste strategische economische bijeenkomst van het Koninkrijk der Nederlanden is gisterochtend begonnen bij de Kamer van Koophandel van Curaçao. Het doel is om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen wat betreft het positioneren van het Koninkrijk op de Latijns-Amerikaanse markt.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Ontwikkeling en de Kamer van Koophandel maakten deel uit van de Koninkrijksdelegatie die Brazilië in december 2012 heeft bezocht. Tijdens deze bijeenkomst werd het idee geopperd om een bijeenkomst in Curaçao te organiseren met alle partners in het Koninkrijk.

Voordelen

Billy Jonckheer, voorzitter van de Kamer van Koophandel, heette gisterochtend de aanwezigen welkom waarna minister Steven Martina (Economische Ontwikkeling) de bijeenkomst opende. Tijdens de opening benadrukte Martina het belang van het uitbreiden van de samenwerking tussen de Koninkrijkpartners. Ook sprak de minister over de economische voordelen die deelname met Nederland op de Latijns-Amerikaanse markt voor Curaçao kan brengen.

Successen
Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten en St. Eustatius hebben de gelegenheid gekregen om hun demografische situatie en de ontwikkeling van hun economie te presenteren. De landen lichtten ook de internationale handel en sleutelsectoren en hun successen tijdens commerciële en economische missies toe.

Sleutel
Professionals van het ministerie van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken van Nederland lieten statistieken zien van Latijns-Amerikaanse landen di economisch groeien (bijvoorbeeld Brazilië, Panama en Colombia), welke sectoren investeringspotentie hebben, en landen die zich economische ontwikkelen in onze regio. Aan het eind van de dag werd afgesproken dat elke deelnemer de resultaten zal presenteren aan zijn regering om goedkeuring te krijgen voor verder deelname aan dit traject.

www.versgeperst.com