• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van Onderwijs, Wetenschap,Cultuur en SportCURAÇAO – PAR-Statenlid Omayra Leeflang meldt in een brief aan de minister van Onderwijs, Rubia Bitorina, dat zij uit de media heeft vernomen dat Bitorina de Refineria di Kòrsou (RdK) heeft benaderd voor meer geld voor de laatste betaling voor gratis onderwijs. Volgens Leeflang is dit onwettig.

“De minister van onderwijs vertegenwoordigt niet de aandeelhouders van RdK”, zegt het Statenlid. “Deze actie is ook onwetmatig omdat er geen wettelijke basis is voor de 10 miljoen die RdK op de rekening van SSC (Stichting Studiefinanciering Curaçao) heeft gestort voor het project gratis onderwijs in 2012.” Volgens Leeflang kan niet nog meer geld worden gezocht voor het project.

Geen autoriteit
“Het rapport van SOAB (Stichting Overheidsaccountantsbureau) van 12 oktober vorig jaar, geeft aan dat er geen besluit van de Raad van Ministers (RvM) is voor het storten van fondsen op de rekening van SSC”, kaart Leeflang aan. “Verder is een bedrag van 818.404 gulden dat in het kader van gratis onderwijs betaald, maar dat niet is verantwoord. Tot slot heeft de regering zowel in de begroting van 2012 als die van 2013 aangegeven dat er geen goedgekeurd beleid is voor vrij onderwijs. Dus de minister van Onderwijs heeft geen enkele autoriteit om zich bezig te houden met het project vrij onderwijs zolang het parlement in het kader van het recht van begroting geen besluit heeft genomen over dit beleid.”

Grabbelton
De RdK valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. “Het Rapport van SOAB laat zien hoe in 2012 miljoenen van het bedrijf zijn verspild”, gaat Leeflang verder. “Wij kunnen niet toestaan dat de bedrijven van het volk weer worden gebruikt als een grabbelton.” In dit kader wil Leeflang het volgende van minister Bitorina weten:
1. Is de minister van Financiën op de hoogte dat Bitorina RdK heeft benaderd om fondsen te zoeken voor vrij onderwijs?
2. Is er een besluit van de RvM als aandeelhouder om het dividend van RdK te gebruiken voor onderwijs?
3. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de minister van Financiën aangegeven onderzoek te doen naar het bedrag van 10 miljoen dat tegen de statuten van het bedrijf in, op de rekening van SSC was gestort. Wat is de status van het onderzoek?
4. Volgens het rapport van SOAB, 12/0905C/JH is een bedrag van 818.404 gulden, dat is overgemaakt naar de rekeningen van bepaalde schoolbesturen, niet verantwoord. Heeft de regering onderzocht wat met deze fondsen is gebeurd?
5. Volgens de begroting 2013 heeft RdK voor dit jaar geen dividend. Is dat nog het geval of is er een wijziging?

Brief van Omayra Leeflang aan minister Rubia Bitorina (Papiamentstalig):

‘Minister Bitorina mag RdK niet om meer geld vragen’ by

9 reacties op “‘Minister Bitorina mag RdK niet om meer geld vragen’”

 1. Het is voor iedereen duidelijk de gelden van de RdK niet behoren te worden aangewend t.b.v. onderwijs.
  Het is onwettig, want deze middelen indien niet nodig voor de instelling zelf behoren de bevolking toe, die statenleden heeft gekozen om de middelen op een wijze te verdelen die instemming geniet van dezelfde bevolking.
  Dat eerder straffeloos miljoenen op onjuiste wijze werden aangewend om de ouders van kinderen die onderwijs genieten te spekken legaliseert deze handelswijze niet.
  Dat er miljoenen verloren gingen met de Carla Omayra is betreurenswaardig, doch niet geheel toe te schrijven aan de ontwerpers van dit plan om kansarme jonge mannen de kans te geven een vak te leren. Om onduidelijke redenen is de verkeerde inschatting gemaakt dat de doelgroep opleidbaar zou zijn. Dat bleek helaas niet het geval.

 2. Waar haalt dat ordinaire mens het gore left vandaan om iemand als Drs. mevr. Bitorina aan te vallen? Over ”grabbelton” gesproken, hahahaaaaa, de pot verwijt de ketel…
  Schoemaker bklijf bij je leest!

 3. @Aonymous en wil. chapeau !

  Schotte ”speelt” premier volgens Oma, maar ongeschoolde ”theo-loog” Oma speelt politicus met universitaire studie. Heb nog nooit iemand die theologie gestudeerd heeft zich zo ordinair horen gedragen in de media en daarbuiten.
  En dit soort ordinaire mensen moeten zogenaamd een voorbeeld zijn voor jeugd. Het wordt tijd dat dit soort mensen de politiek verlaten om plaats te maken voor geschoolde frisse mensen. Oma, Curacao is jou ordinaire gedrag zat!
  Jij bent geen voorbeeld van hoe mensen met elkaar moeten omgaan, integendeel.

 4. @ Anonymous. Lees eerst www.deltaplan.an en probeer achter haar periodetijd als minister van onderwijs te komen en kom dan gefundeerd je anti-Leeflang mode spuien of sluit je aan bij wil en begin een actiegroep der dementen.

 5. @ wil. Hoe vaak moet ik je nog vertellen, dat je steeds over dit onderwerp liegt? Anti-Leeflang prima, maar zonder demente leugens.

 6. Leeflang moet haar mond houden en in de hoek gaan zitten. onder haar beleid is het onderwijs op Curaçao met tien stappen achteruit gegaan. dat komt ervan als een kleuterleidster tot min.v.onderwijs gebombardeerd wordt. tenminste hebben we nu een echte Curaçaose min. v.onderwijs. een Rubia Bitorina die een echte universitaire opleiding heeft genoten en geen grootgrofgebekte kleuterleidster. ze gunt onze kinderen niets.
  wegwezen aub Omayra Leeflang, wij zijn niet gediend van jouw streken.

 7. Onbegrijpelijk dat dit onderwerp, waarvoor geen wettelijke basis is (nooit geweest), nog bestaat. Zelfs het rijke Nederland kent dit niet en wil dit niet en op Curacao worden ook de kinderen van rijke ouders, die het makkelijk zelf kunnen betalen, door andere belastingbetalers “onderhouden”.

 8. Wie spreekt hier ? Is dit niet de Omayra Leeflang die millioenen( mln ?) in het schip Carla Omayra heeft verspild. Dat geld(mln) hadden we nu voor het gratis onderwijs voor onze kinderen kunnen gebruiken. Omayra haalt eerst het balk uit je ogen, en dan pas kan jij het splinter in andermans ogen zien.

 9. Er zijn mensen die niet zitten te slapen, en daar hoort Leeflang in dit geval duidelijk bij. Gratis onderwijs hebben we on-onderbouwd aan Wiels te danken, en nog steeds weten we niet hoe we het moeten betalen. Het resultaat is dit soort toestanden en de steeds meer toenemende verwarring.