• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor de tweede keer heeft Desi Bouterse, de president van Suriname, één van zijn medeverdachten in het Decemberproces tot ambassadeur benoemd. Dat gebeurde vanmiddag tijdens een plechtigheid in een koloniaal pand aan de Waterkant in Paramaribo.

 
Errol Alibux (64) is door Bouterse benoemd tot gevolmachtigd niet-residerend ambassadeur van de republiek Suriname voor Turkije. De diplomaat is niet onomstreden en staat op de lijst van verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun mogelijke rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982.

Errol Alibux
Op het moment van de moorden was Alibux minister van Sociale Zaken. Volgens een getuigenverklaring was hij rond het tijdstip van de executies in Fort Zeelandia. Alibux zelf ontkende echter steeds elke betrokkenheid. Drie maanden na de Decembermoorden werd Alibux premier van Suriname, nog later werd hij door Bouterse benoemd als diplomaat. Daardoor is Alibux volgens president Bouterse een gerespecteerd man, en een geknipte kandidaat.

Bewuste keuze
“De keuze voor Alibux als ambassadeur is een bewuste keuze. Hij heeft veel ervaring en kennis over de diplomatie en kan in Turkije heel veel voor Suriname halen. Eigenlijk was hij al met pensioen, maar ik heb hem verplicht de job te aanvaarden”, benadrukte Bouterse. Alibux bedankte in zijn toespraak Bouterse voor het vertrouwen. “Het doet me goed opnieuw benoemd te worden door de man die me in het verleden al eens tot diplomaat benoemde. Nu slaan we onze vleugels uit richting Turkije. President Bouterse toont hiermee durf te hebben.”

Visum
Het is nog de vraag of de bewegingsvrijheid van Alibux zal worden belemmerd door Den Haag. Dat besloot vorig jaar, na de aanname van de amnestiewet, alle verdachten van de Decembermoorden geen visum meer te verlenen voor Nederland. Alibux zelf ligt er niet wakker van. “Er zijn 1001 manieren om van Suriname naar Turkije te reizen, daar hebben we Schiphol niet voor nodig”, reageerde hij kort. Ook bestaat discussie of Den Haag wel een visum kan weigeren aan diplomaten, die onschendbaarheid genieten. Het is al de tweede keer dat iemand op de verdachtenlijst een diplomatiek paspoort krijgt. Eerder al werd Harvey Naarendorp, op het moment van de Decembermoorden minister van Buitenlandse Zaken, geïnstalleerd als ambassadeur in Parijs.

© Novum

6 reacties op “Bouterse geeft moordverdachte diplomatiek paspoort”

  1. En dit had Corallo ook onschendbaar gemaakt, met een diplomatiek paspoort, afgegeven door onze pathologische leugennaar Gerrit de Raaf

  2. Errol Alibux is behalve verdachte bij het plegen van massamoord ook nog een veroordeelde crimineel. Hij is in Suriname veroordeeld wegens corruptie en heeft hiervoor ca. 1 jaar in de gevangenis gezeten. Het Surinaamse bewind en de entourage er om heen bestaan helaas voor een groot deel uit criminelen. Als Turkije de geloofsbrieven van Alibux accepteert zegt dat overigens veel over het gehalte van de turkse staat.

  3. En het Surinaamse volk, niet veel wijzer dan het Curacaose dat een frauderende mislukte MAVO scholier tot mp koos, zag dat het goed was.

    Ook in Suiname blijft moorden en drugs dealen onbestraft, je wordt er zelfs president mee.

  4. het verbaast me niet…
    en Wil heeft gelijk, hoe dan ook het gerecht zal zegen vieren.
    nu, straks of na zijn dood…..

  5. @wil, Dat Bouterse de ‘wereld’ tart, lijkt mij heel erg hoog gegrepen en te veel eer aan zijn adres. Het overgrote deel van ‘de wereld’ is immers helemaal niet bekend met Bouterse. Weten ze dan wie Bouterse is, dacht ik niet hoor. Ook Nederland kan onmogelijk ‘de wereld’ zijn. Ik snap niet dat hij Nederland tart, is Nederland dan de eigenaar van het land Suriname? Dacht ik echt niet, ik denk dat Suriname een soeverein land is waarover Nederland helemaal niets over te zeggen heeft.

  6. Bouterse blijft de Wereld(Nederland) taarten. Maar ja, er is niks verborgen dat niet geopenbaard zal worden. Gerechtigheid zal altijd zegevieren, ook voor meneer Bouterse. Mits hij erkend en vergeving vraagt .