• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Hollandse herdershond Vito is gevaarlijk en moet onttrokken worden aan het verkeer. Dat was gisteren de mening van de officier van Justitie. De bewakingshond viel op in februari een man aan. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het slachtoffer was die avond laat bij Kokomo Beach om een vriend op te halen van zijn werk. De hond was op dat moment aan een lijn vastgeboden aan een container maar wist te ontsnappen en viel de man aan. Hij hield hier verschillende verwondingen aan over.

Bewakingsbeelden
De hond is na de aanval door de autoriteiten in beslag genomen en verblijft momenteel in het asiel te Parera. Vito is volgens de officier van Justitie zeer agressief en volgt de opdrachten niet van zijn begeleider. Tijdens de rechtszitting werden op verzoek van de advocaat bewakingsbeelden getoond waarop te zien is dat de slachtoffer hard moest rennen om niet weer door de hond gebeten te worden. Volgens de advocaat is echter ook te zien dat na enkele seconden de hond weer door zijn begeleider onder bedwang werd gebracht.

Algemeen belang
De officier van Justitie wil dat de hond wordt afgemaakt. “In het algemeen belang moet de hond aan het verkeer worden onttrokken. Het slachtoffer heeft geen schuld. De hond wist zich los te rukken en de halsband te breken en zette zonder reden de aanval in. De kans op herhaling door de hond is heel groot”, zo verklaarde de officier.

Maatregelen
Volgens de eigenaar van de hond zijn inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De man heeft ruim 25 waakhonden die als zodanig worden ingezet. De honden zullen volgens hem niet meer onbeheerd achter worden gelaten. Ook heeft de eigenaar gevraagd om hem te bestraffen, en niet Vito. De uitspraak volgt 22 maart.

9 reacties op “Rechter in beraad over afmaken waakhond Vito”

 1. @ Steph

  Je lult lekker uit je nek!
  Misschien moet je het artikel even tot het einde lezen en niet meteen als een kip zonder kop commentaar gaan geven…

  Bedrijf heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt: “Volgens de eigenaar van de hond zijn inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De honden zullen volgens hem niet meer onbeheerd achter worden gelaten.”

  Ten tweede heb je geen verstand van honden die getraind worden om te bewaken; een bewakingshond die niet aan de lijn zit en in de “aanval” gaat, krijg je met stem commando’s niet meer onder appel. Zoek eens op youtube naar politie die honden inzet, deze zijn zelfs aangelijnd niet meer onder appel te krijgen. Terwijl dit getrainde honden zijn met zeker 5 certificaten !

  Bedrijf heeft direct na het voorval en tijdens rechtzitting aangegeven dat de fout bij hun ligt en niet de hond: “De honden zullen volgens hem niet meer onbeheerd achter worden gelaten. Ook heeft de eigenaar gevraagd om hem te bestraffen, en niet Vito.”

  Oh en voor dat je gaat brallen dat ik niet weet waar ik over praat, ik ben zelf 26 jaar werkzaam in de beveiliging en heb 8 jaar ervaring met het trainen van Rottweilers voor de beveiliging.

 2. Het bedrijf heeft hier een grote fout gemaakt en de hond moet er nu voor boeten.
  Nederlandse getrainde honden met een engelse begleider samen zetten. Volgens mij gaat het daar toch al fout. Raar dat de hond niet reageerd dan op zijn begleider. De hond lag aan een riem ohhh volgens mij is dat een vande dingen die niet mogen met een bewakings hond. Hij moet toch ten alle tijden bij zijn begleider zijn.
  Het bedrijf moet hier nu opstaan en zeggen dat ze een fout hebben gemaakt. Maar zo als we kunnen zien doen zij er niks aan. Hun zijn de schuldige.

 3. Eigenaar mag het slachtoffer schadeloos stellen. Het zou onrechtvaardig zijn een hond die op bewaken is getrained en alleen maar deed wat van hem verwacht wordt, te straffen 🙁

 4. Het slachtoffer is ruimschoots schadeloos gesteld. De begeleider/eigenaar van de hond heeft gezegd: “straf mij, niet Vito”, de rechter wil de hond dood hebben. Ideetje: als we het slachtoffer nou eens het oordeel zouden laten vellen?! Ik wed dat de hond (en de baas!) vrijuit gaan. Ongelofelijk dat de rechter zich hiermee bezig houdt, terwijl er zoveel veel ernstiger zaken op behandeling wachten. Laat dit in der minne geschikt zijn!!!

 5. Oh ja nog even dit, Vito staat zeer goed onder appel en luisterd enorm goed naar zijn geleider. Dat is ook duidelijk te zien op de bewakingsband van Kokomo dat na het voorval de geleider de hond meteen weer onder controle heeft.
  En agressief? Ik heb een Chihuahua die zijn lip optrekt en begint te blaffen als je als onbekende bij hem in de buurt komt…is die dan ook agressief?

 6. De hond reageerde s’avonds op het slachtoffer dat uit de auto kwam, tot in de poort liep vd ingang en naar zijn vriend schreeuwde dat hij er was.
  De hond stond om de hoek aan de lijn, en kon het slachtoffer niet zien.
  Elke waakhond die in het donker iemand hoort schreeuwen wort hierdoor getriggerd…
  Vervolgens brak de gesp vd halsband en rende de hond op het slachtoffer af.
  Terwijl de hond op het slachtoffer afrende passeerde hij een personeelslid van kokomo, die de hond niet heeft gebeten of aangevallen.
  Een valse agressieve hond, bijt alles en iedereen die voor zijn voeten komt.
  In dit geval ging de hond op de persoon af die voor hem een bedreiging was.
  Als een hond in de aanval gaat en zit niet meer aan de lijn, is de enige manier om hem onder appel te krijgen, door hem beet te pakken als honden geleider (wat de bewuste hondegeleider ook heeft gedaan), commando’s reageerd de hond niet meer op als hij eenmaal de aanval inzet.
  Het slachtoffer is direct de volgende dag RUIM !! schadeloos gesteld, compleet nieuwe kleding, nieuwe samsung galaxy s3.
  Oh ja, lichamelijke schade vh slachtoffer: wat krassen en blauwe plekken in zijn zij, arm en enkel. Geen hechtingen of grote open wonden.
  Helaas wordt de hond gestraft die zijn werk heeft gedaan!
  Door vervelende samenloop van omstandigheden is het slachtoffer gebeten.
  De hondengeleider of eigenaar zou gestraft moeten worden en niet de hond.

 7. Ben ik nou de enige die heeft opgemerkt dat het over een agressieve hond gaat en dat het de opdrachten van de begeleider niet volgt?
  Het is niks nieuws dat agressieve honden die niet heropgevoed kunnen worden ingeslapen worden bij de dierenasiel.

 8. Nou zeg, wat een krachtdadige forse uitspraak van meneer de rechter (of is het een rechteres?) Je zou toch willen dat ze zo om zouden gaan met het menselijk gespuis op dit eiland. Dan bedoel ik niet mensen die anderen bijten (ja, ik ken er voorbeelden van!) maar doden, of pogen te doden. Geef de baas van Vito de opdracht het slachtoffer ruim schadeloos te stellen, geef Vito een bot, en laten we deze (in dit geval misplaatste) strenge kapitale straf voortaan op moordenaars, wannabe moordenaars en verkrachters toepassen. Ik weet zeker dat velen dat van harte zouden toejuichen 🙂

 9. Wat een weergaloos verhaal, dit ! De eigenaar heeft groot gelijk: hij moet gestraft worden voor het feit dat hij z’n zaken niet voor elkaar heeft en niet de hond. Buiten het feit dat ik deze hond ken, kun je niet als rationeel ingestelde rechter (het zou trouwens goed zijn, als de heren rechters zulke onherroepelijke straffen bij mensen zouden toepassen ipv te roepen dat ze een slechte jeugd heben gehad ……) denken te kunnen be- en veroordelen over het wel en wee en instintctief gedrag van een hond. Alles wat rondloopt s’avonds bij Kokomo is in principe ongeoorloofd. Krijgt deze hond de doodstraf …….. ??????? Haha, wat een farce, heren rechters, schaam u diep door t zwarte pijstof!!