CURAÇAO – De U.S. Forward Operating Location (USFOL) ruimt regelmatig vrijwillig afval op. Afgelopen weekend hebben zij op Boka Grandi ruim 790 kilo gedumpt afval opgeruimd. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: waarom moet de USFOL de troep van een ander opruimen?

De 61-jarige Kinki vindt dat Curaçaoënaars er zelf voor moeten zorgen dat hun eiland schoonblijft. “Velen doen dat niet en gooien maar van alles op straat of in de zee. Ik ben blij dat de USFOL de troep opruimt, maar het is natuurlijk veel beter als de Curaçaoënaars dit zelf doen. We moeten samen met Selikor werken aan dit probleem.”

‘Niemand komt kijken’
“Het volk moet het eiland schoonhouden, maar dat doen ze niet”, zegt Idisona (67). “Niet iedereen doet het, maar het gebeurd wel.” Idisona wijst naar een hoek in haar straat waar een hoop vuilniszakken liggen gevuld met bladeren. “We weten niet wie dat heeft gedaan. De mensen denken veel te makkelijk: ik gooi het ergens neer en dan is het iemand anders zijn probleem.” Achter in de straat loopt een rooi die ervoor moet zorgen dat water kan wegstromen. Omdat de rooi vol ligt met afval gaat dit niet. “We hebben onder andere contact gehad met DOW (Dienst Openbare Werken) en Selikor, maar niemand doet er wat aan, ze komen niet eens kijken. Als ik op mijn porch wil zitten moet ik naar de troep van een ander kijken. Idisona laat ook een boom zien waarvan de takken zijn verwikkeld met stroomkabels. “Ik heb Selikor gebeld, maar ook hier geldt dat er niemand komt kijken. Maar als straks de stroom uitvalt is het wel mijn probleem.”

Gedumpte auto
Voor de deur van Cristalia (60) staat al een geruime tijd een gedumpte auto te roesten. “Ik heb Selikor en SKS (Servisio di Kontròl i Seguridat) al meerdere malen gebeld om de auto te laten verwijderen. Van Selikor krijg ik dan te horen dat ze dit niet zomaar kunnen doen omdat de auto van iemand kan zijn. Maar ik zie elke keer dat er iemand, steeds weer een ander, langskomt en een autoonderdeel verwijderd en vervolgens de auto laat staan. Laatst zijn de autobanden verwijderd. Intussen erger ik mij dood aan het feit dat dat ding voor mijn deur staat te roesten. Als de USFOL de auto wel kan verwijderen spring ik een gat in de lucht.”

Onverantwoordelijk
“Ik ben blij dat de USFOL er is om de troep op te ruimen, maar dit hoort niet zo te zijn”, zegt de 32-jarige Dwayne. “Ik vind mensen die hun afval maar ergens dumpen onverantwoordelijk en vies. Als iedereen ervoor zou zorgen dat de troep terechtkomt waar het hoort, dat zou USFOL dit niet eens hoeven doen.”

2 reacties op “‘Wij moeten zelf het eiland schoonhouden’”

  1. Waarom Selikor etc gaan bellen terwijl het probleem door de buurtbewoners zelf is gemaakt? Tijd om een keertje op je strepen te gaan.en deze mensen aan te spreken of zelf als wijk de troep op te ruimen. Zie ze maar als makambas want tegen hun durven ze wel een grote bek te hebben. Moet is afgelopen worden met dit gedrag van we weten precies wie wat doet maar we zeggen niets.

  2. Betreft het uit de zee aangespoeld vuil (niet die genoemde koelkast natuurlijk) of wat door een leger aan laag begaafde wezens zonder opvoeding en schaamtegevoel is neer gesmeten? USFOL bedankt al is het maar voor even dat we van de pleurezooi verlost zijn.
    Misschien kunnen jullie ook nog eens grote schoonmaak houden / baggeren IN (!) de hoofden van die wezens die alles maar neersmijten overal op het eiland.