• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Zware bezuinigingen in de Verenigde Staten (VS) zorgen ervoor dat minder surveillancevliegtuigen en marineschepen worden ingezet om drugstransporten uit Latijns-Amerika een halt toe te roepen. Dat meldt Associated Press. De VS werkt ook vanuit luchthaven Hato op Curaçao voor Operatie Martillo.

Radarvliegtuigen die werken vanuit vliegvelden in Costa Rica, Panama, El Salvador en Curaçao patrouilleren op zee op zoek naar verdachte boten. Als ze een verdachte boot opmerken, alarmeren ze de lokale overheid en Amerikaanse schepen in de buurt. De Amerikaanse marine helpt landen met een kleine marine met het aanhouden van verdachte schepen.

Vlieguren
De U.S. Customs and Borders Protection krijgt 1,900 vlieguren minder voor P3 radarvliegtuigen, dat zijn bijna 40 procent minder vluchten in het fiscale jaar dat eindigt in september. Dit betekent dat de operatie dit jaar nog maar 800 vluchten mag uitvoeren. Normaliter wordt er een paar keer per week gevlogen, dat is nu veel minder. De Kustwacht van de Verenigde Staten mag door de bezuinigingen 25 procent minder operaties uitvoeren.

Operatie Martillo
De Koninklijke Marine in het Caribisch gebied neemt deel aan een grote internationale drugsbestrijdingsoperatie onder de naam ‘Operation Martillo’. De nadruk ligt met name op de Zuid- en Midden-Amerikaanse wateren. Nederland is grotendeels betrokken bij de planning van deze operatie. De marine heeft varende eenheden voor onbepaalde tijd ingezet voor de operatie. De Kustwacht van het Caribisch gebied neemt deel met de inzet van een maritiem patrouillevliegtuig en levert assistentie in het belang van de bescherming van de Koninkrijkswateren.

Focus
De Verenigde Staten zijn nu van plan om meer te focussen op de kusten van Colombia, Venezuela en Ecuador. De meeste drugsboten vertrekken vanaf deze plaatsen. “Als we minder vlieguren krijgen, dan verschuift onze interesse naar deze gebieden waar de kans op slagen het grootst is”, aldus Jose Ruiz, woordvoerder voor de U.S Southern Command tegenover Associated Press.

1 reactie op “Operatie Martillo lijdt onder bezuinigingen VS”

  1. Dat is handig om al deze informatie naar buiten te brengen. Hebben ze dan misschien ook een website waar je kan lezen wanneer en waar de vluchten precies vertrekken?