CURAÇAO – De staking van de lokale Kustwachtleden is voorbij. Dit bevestigt NAPB-vakbondsleider Ronald Abrahams. De Raad van Ministers bespreekt woensdag de problematiek bij de Kustwacht. De stakers zeggen erg tevreden te zijn met het resultaat. “We zien na een lange tijd het licht in de duisternis.”
De vakbonden NAPB en Abvo hebben zaterdagochtend vier uur lang vergaderd met minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst en premier Daniel Hodge. Daarin werden verschillende knelpunten besproken zoals het vijfjarig contract, waar de stakers grote problemen mee hebben. De vakbonden moeten morgen een voorstel inleveren om artikel 10 in de Kustwachtregeling aan te passen, het artikel dat gaat over de contracten bij de Kustwacht.
Verbod Swijgman
Minister van der Horst heeft de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, een brief gestuurd waarin de minister hem verbiedt de Kustwachtmedewerkers taken te laten uitvoeren die niet in hun functieomschrijving staan. De stakers claimen namelijk dat zij regelmatig onder druk staan om taken van de Marine uit te voeren en hiervoor niet gecompenseerd worden. Zo zouden medewerkers van de technische afdeling onderhoud moeten doen waarvoor alleen de Marine is geautoriseerd. Het meest controversiële punt dat de stakers naar voren brachten is dat er missies in de lucht worden aangepast en dat Kustwacht patrouillevliegtuigen soms Venezolaanse marineschepen moeten volgen.
Geen militaire vluchten
De Marine wil niet ingaan op ‘aantijgingen of insinuaties’. “Kustwachtambtenaren worden conform de Rijkswet ingezet voor toezichthoudende en opsporingstaken, alsmede dienstverlenende taken. Het is genoegzaam bekend bij de landen van het Koninkrijk, vakbonden en medewerkers van de Kustwacht dat er op geen enkele manier sprake is van militaire vluchten door Kustwachtpersoneel”, laat de Dick Swijgman als directeur van de Kustwacht weten.
Werkgroep
De vakbonden en de minister zitten morgen 09.00 uur weer om de tafel om de afgesproken werkgroep vorm te geven. “De werkgroep gaat de problemen inventariseren en daar een oplossing voor zoeken”, zegt Abrahams vol hoop. De vakbond en de stakers voelen zich volgens de vakbondsman na zeventien jaar serieus genomen. Ook Van der Horst erkent dat al zeventien jaar problemen spelen. “De problemen spelen al een lange tijd en zullen niet in een dag zijn opgelost. De werkgroep krijgt een paar maanden de tijd om te zoeken naar oplossingen.” De werkgroep wordt samengesteld door de Kustwacht op Curaçao en Sint Maarten.
Wapens
Volgens Abrahams zien de stakers na zeventien jaar weer licht in de duisternis. “Er is hoop”, aldus de vakbondsman. Terwijl de vakbonden en de minister aan de slag gaan met de problematiek rond de contracten en de samenvloeiende taken, laat de wens van de stakers om een wapen mee naar huis te nemen op zich wachten. “Dat proces gaat wat langer duren. Daarvoor moeten we wat huiswerk doen, want iemand toestaan een wapen mee naar huis te nemen gaat niet over een dag ijs”, aldus Abrahams.
wimpiri, begrijp het niet zal het boek lezen.
@ Henki, please don’t stop the carnival (boek van Herman Wouk).
Een staking gebasseerd op leugens!
Ook bij de Nederlandse krijgsmacht heb je veel bbt’ers (beroeps bepaalde tijd). Werken op in looptijd begrensde contracten is in veel beroepen de normaalste zaak.
Een Nederlandse brigadegeneraal zal zich echt niet door een Curacaose minister laten piepelen zonder dat overigens uit te spreken. Je bent dan als werknemer bij de marine “gemarked” en wat kan je met een werknemer, die alleen exact binnen zijn contract zonder voorkomende werkzaamheden wil werken, als flexibiliteit een belangrijk onderdeel is. Er zijn vast mogelijkheden binnen het contract om een marineman af te knijpen. Maak je borst maar nat.
Het meest controversiële punt dat de stakers naar voren wat de stakers naar voren brengen geeft het al aan. geheime zaken zijn geheime zaken dat breng je niet na buiten tijdens de stakingen, ik kan begrijpen waarom bepaalde mensen niet het hele plaatje krijgen te zien.
Waarom moeten mensen van ons land altijd alles weten, trouwens ik wil wel graag weten als er ineens 20 marine schepen voor de haven liggen die allemaal de vlag vlag hebben van Venezuela de kustwacht verdedigd toch ons lands grenzen. .
Hoe help je ons land in de vernieling?
waar de kustwachtleden het allemaal om te doen is, is een vaste aanstelling te krijgen.
Contracten zijn contracten, waar de Minister nu mee bezig is is een gevaarlijk spelletje namelijk de kustwacht in de politie halen.
Ons land krijgt straks dus kustwachters die te oud zijn om te varen , niet gemotiveerd zijn omdat ze toch een vaste aanstelling hebben en waarvoor de kustwacht geen werk voor heeft.
alleen al de pensioenen en andere fringe benefits kosten ons zeker miljoenen die we niet hebben.
willens en wetens hebben de kustwachters een contract getekend voor 5 jaar. we moeten wel aan de toekomst denken, als ons land onafhankelijk word dan willen we en kunnen we ook deze mensen niet in dienst houden.
Nu kunnen we nof de niet geschikten afvloeien en hun 5 jarig contract uit laten dienen straks zitten we met niet geschikte kustwachters op een functie wat ze niet aankunnen.
Ik hoop ook dat de Minister wijs zal zijn en ons land niet met een grote schuld gaat opzadelen, tevens hoop ik dat de Minister wel alle rekeningen heeft betaald en dat we niet een betalings achterstand hebben inzake Kustwacht.
Nu hij het hoofd van de Kustwacht op zijn vingers heeft getikt kan het zomaar zijn dat als reactie komt het zijn jullie kustwachters dus betaal dan ook maar op tijd de salarissen uit.
Tsja wat is dan wijsheid, artikel 10 veranderen wil zeggen dat de planning de huidige aanname en opleiding overbodig zijn omdat er dan geen mensen weggaan. Hoe gaat de Minister dat oplossen , door te zeggen tegen de jongelui die nu in opleiding zijn jullie zijn ontslagen.
kan natuurlijk ook zo zijn dat de oudere kustwachter een wachthuis krijgt bij elke baai hier op het eiland zodat de oudere daar de controle uit gaat oefenen.