• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nicolas Maduro is gisteren benoemd tot interim-president van Venezuela. Hij probeert het gat te vullen dat Hugo Chávez na zijn dood heeft achtergelaten. Hoewel hij net als Chávez in zijn toespraken onder andere de kapitalistische elite op de korrel neemt, betwijfelen velen of hij wel het land kan leiden.

Na zijn beëdiging door parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, die hem de presidentiële sjerp omhing, zwoer Maduro ‘absolute trouw’ aan Chávez. “Deze sjerp behoorde aan Hugo Chávez”, zei Maduro, die door Chávez zelf werd aangewezen als zijn opvolger, met een brok in de keel.

Niet inspirerend
Maduro hield na de beëdiging een vurige toespraak. Veel Venezolanen vinden Maduro echter te zacht en niet inspirerend. Sommigen wijten dit aan zijn gebrek aan opleiding, Maduro volgde nooit een opleiding, maar anderen menen dat het probleem dieper ligt. “Nicolas Maduro belichaamt het Chavismo niet. Hij heeft geen band met het volk”, zei Carlos Borrola, een lid van een radicale pro-Chávez militie. “Je kan wel proberen de agressiviteit van zijn toespraken te imiteren, maar je kan nooit het charisma van Chávez imiteren”, aldus Luis Vicente Leon, van opiniepeiler Datanalisis. “Chávez was een showman, dat is Maduro niet.”

Economische problemen
Velen vrezen dat Maduro bovendien niet in staat is om de economische problemen van Venezuela op te lossen. Het land heeft te kampen met een stijgend tekort op de overheidsbegroting, een enorme inflatie en een nijpend voedseltekort.
De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles noemde Maduro gisteren een ‘leugenaar’. Hij betichtte hem ervan de begrafenis van Chávez te misbruiken voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen en noemde de benoeming van Maduro een ‘machtsgreep’. “Ik zal niets zeggen over al de keren dat je het land schaamteloos hebt voorgelogen”, zei Capriles. Maar, zei hij, ‘het volk heeft niet op jou gestemd, kerel’.

Presidentsverkiezingen
De verwachting is dat de Venezolaanse kiesraad vandaag een datum bekendmaakt waarop presidentsverkiezingen worden gehouden. Mogelijk hebben deze al in april plaats. Capriles verloor op 7 oktober de presidentsverkiezingen van Chávez. Hij gaat het bij de aanstaande presidentsverkiezingen vermoedelijk opnemen tegen Maduro.

© Novum

6 reacties op “Twijfels over leiderschapskwaliteiten Maduro”

 1. Venezuela is de afgelopen 15 jaar totaal corrupt en levensgevaarlijk geworden dankzij El commedante..

 2. Cuba en Suriname zitten met samengeknepen billen te wachten op continuering van de oliekadootjes , waarmee Chavez die landen op de been hield. Uiteindelijk gaan de Chinezen Venezuela overnemen achter de schermen. Dat kan ook nog gebeuren door middel van een burgerorlog. (zie de situatie in Africa) Nu Amerika onafhankelijk wordt van olie importen, door ontwikkeling van schaliegas en -olie, zal de hele geopolitieke situatie drastisch veranderen. Arabische olie zal nooit meer als politiek drukmiddel kunnen worden gebruikt. Dat zal de prijs van olie en aardgas voor decennia wereldwijd drastische doen dalen. Helaas neemt dat ook de druk weg om alternatieve schone energiebronnen verder te ontwikkelen (Zon, wind, waterstof)
  Voor een landje als Curacao liggen hier kansen om de eigen water- en elektriciteitsvoorziening tegen lagere kosten te herstructureren.

 3. Nicolas Maduro is volgens diverse te raadplegen bronnen oorspronkelijk een vrachtwagen chauffeur en bodyguard. Of dat voldoende kwalificaties zijn om een land dat een begrotingstekort heeft van 17.5%, waar de inflatiegraad boven de 25% ligt en het misdaadcijfer het hoogste van Zuid Amerika is wederom tot bloei te brengen valt te betwijfelen. Het is echter aan het Venezuelaanse vplk om de leider te kiezen die zij het meest geschikt achten om hun land verder te leiden. Uiteraard blijft in een democratie gelden dat elk volk de leiders krijgt die het verdiend.

 4. Geen opleiding? Hij lijkt Schotte wel. Nou dan weet Venezuela wat het te wachten staat: totale puinhoop en versterkte corruptie.

 5. Laat Venezuela dat zelf bepalen.
  Maduro heeft net als alle westerse ministers ook zijn eigen adviseurs. Laten we ons hier niet druk om maken, Venezuela heeft pas bewezen dingen op korte termijn prima te kunnen regelen. De begrafenis van Chaves was tot in de puntjes goed geregeld.
  Deze landen worden vaak onderschat, maar het zijn de westerse landen zelf die in het oude systeem vast zijn blijven zitten, gevolg onoplosbare crisis.
  Al die westerse knappe koppen weten zich geen raad met de crisis, het word van kwaad tot erger. Ik zou maar niet op Maduro neerkijken.
  De Venezolaanse contacten zijn nu beter dan ooit.

 6. Ik denk het van niet!!