CURAÇAO – Venezolaanse burgers, wereldleiders en beroemdheden hebben vandaag afscheid genomen van de overleden president Hugo Chávez. Zo een dertig regeringleiders waren aanwezig bij de uitvaartceremonie, onder wie de Surinaamse president Desi Bouterse en de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad.

Ook acteur Sean Penn gaf acte de présence. De uitvaart van Chávez had plaats in de militaire academie, waar hij de afgelopen dagen opgebaard lag. Een koor en een orkest onder leiding van dirigent Gustavo Dudamel brachten het Venezolaanse volkslied ten gehore. Nadat het lied was afgelopen schreeuwden de aanwezigen ‘Leve Chávez!’ De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro legde een zwaard op de kist van Chávez.

Laatste glimp
Buiten de academie stonden duizenden mensen om nog een laatste glimp van het lichaam van Chávez op te vangen. Ambtenaren deelden flesjes water uit en straatverkopers probeerden replica’s van de presidentiële sjerp aan de man te brengen. Scholen en bedrijven hadden hun deuren gesloten en de regering had de verkoop van alcohol verboden.

Geen begrafenis
Hoewel Chávez, die overleed aan kanker, een staatsbegrafenis ten deel valt, is er van een echte begrafenis geen sprake. Het lichaam van Chávez wordt gebalsemd en permanent opgebaard in het Museum van de Revolutie in de Venezolaanse hoofdstad. Sommige Venezolanen noemen het plan buitensporig. “Hij was een president en ik zou zeggen niet zo’n hele beste. Hij was geen held”, aldus Gloria Ocampos. “Hij zou begraven moeten worden net als alle andere presidenten. Ze behandelen hem alsof hij de vader van het land was. Het is te gek.” Anderen leken daarentegen te genieten van de aandacht die er wereldwijd is voor het heengaan van Chávez.

Media
De regering had nationale en internationale media geen toestemming gegeven om bij de ceremonie aanwezig te zijn. Gisteren heeft minister van buitenlandse zaken Elias Jaua lokale media opdracht gegeven om geen kritische politieke analyses te publiceren, omdat die ‘een provocatie zouden kunnen zijn voor de gepijnigde bevolking’.

© Novum

www.versgeperst.com