• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Je hield van hem of je haatte hem, een gulden middenweg bestond niet als het over Hugo Chávez ging. Hij was geliefd bij de Venezolaanse armen en gehaat bij de elite uit binnen- en buitenland. Toch? Versgeperst.com ging de straat op met de vraag: wat vond jij van Hugo Chávez?

De eerste respondent (“Ik wil mijn naam liever niet zeggen, en mijn leeftijd is ergens boven de vijftig!”) erkent dat Chávez veel heeft gedaan aan armoedebestrijding, maar keurt af dat Chávez “eigendommen voor zichzelf opeist en neemt voor de staat. Kijk, ik vind wel dat Chávez veel positieve dingen heeft gedaan. Maar iedereen die kan werken, moet daar ook voor beloond worden. Die mensen hebben er hard voor gewerkt en het is niet eerlijk dat hij het gewoon in beslag nam.”

Kijk naar jezelf
Ook legde Chávez volgens hem teveel nadruk op buitenlandse politiek, terwijl in zijn thuisland genoeg problemen opgelost moesten worden. “Als je een tuin hebt, dan moet je eerst je eigen tuin onderhouden voordat je die van de buren doet”, gaat de respondent verder. “Venezuela had een hoog inkomen en hij onderhield goede relaties met de buurlanden, heel jammer dat hij in eigen land veel dingen niet heeft aangepakt. Zo hoort het eigenlijk.”

Goede leider
Niet iedereen staat lang bij de overleden president stil. “Hij is dood en verder niks”, zegt de Dominicaanse Carmen. Fabian (achttien jaar): “Ik heb niet echt mijn mening daarover, maar wat me wel is opgevallen is dat veel mensen kritiek op hem hadden voordat hij doodging. Nu dat hij is overleden hoor je daar weinig meer over. Als ik kijk naar hoe de mensen in Venezuela nu reageren, dan had hij naast slechte ook goede kanten.”

Balsemen
De 29-jarige Heidi sluit zich aan bij de mening van Fabian. “Het zal best een goede leider geweest zijn, het publiek reageert niet voor niks zo emotioneel”. Fabian gaat niet kijken naar Chávez’ begrafenis. “Hij wordt ook niet begraven, ze gaan hem balsemen”, reageert hij. Wie zou jij op Curaçao graag gebalsmend willen zien na hun dood? “Hahaha! Nee, ik zou niemand kunnen noemen.”

Triest
De Dominicaanse Maria (48) vind het overlijden van Chávez “Triest. Chávez was een goede president voor heel Latijns-Amerika. Niet alleen voor Venezuela. Hij heeft bergen werk verzet voor de armen. Maar ook als persoon sprak hij me aan.”

2 reacties op “‘Nu hij dood is hoor je weinig kritiek meer op Chávez’”

 1. 2 miljard dollar laat hij na aan eigen vermogen???
  en dan geen kritiek weten op deze persoon?

 2. Toen Chavez in leven was kon hij zich verdedigen tegen kritische aanvallen.
  Nu hij er niet meer is heeft het geen zin om hem te hekelen.
  Daarom hoor je haast geen kritiek meer op Hugo Chavez Frias R.I.P.