• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Mark Rutte (VVD) eist dat de onderste steen boven komt op Sint Maarten. Dat zei hij vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad naar aanleiding van berichten over corrupte politici. Rutte zei dat het zaak is van het eiland zelf om de bestuurlijke integriteit te borgen.

Nederland heeft geen directe zeggenschap over Sint Maarten, dat een zelfstandig land is binnen het koninkrijk. Het Openbaar Ministerie op het eiland is daarom eerst aan zet, zei de premier. Nederland kan onder bepaalde voorwaarden ingrijpen, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Onderste steen
De minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) heeft wel contact opgenomen met de premier van het eiland, Sara Wescott-Williams. Hij heeft haar gezegd dat Nederland ervan uitgaat dat de autoriteiten ‘de onderste steen’ boven krijgen, zei Rutte. “We zijn uiteraard bezorgd.” De premier wilde echter zelf geen oordeel vellen voordat het onderzoek van het Openbaar Ministerie klaar is.

Boevennest
Deze week werd duidelijk dat politicus Patrick Illidge in opdracht van de minister van Justitie van Sint Maarten Roland Duncan geld zou hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel. Bovendien zou de minister zelf ook bordelen runnen. Deze gang van zaken deed SP-Kamerlid Ronald van Raak vandaag tot de conclusie komen dat de politiek op het eiland bestaat uit criminelen. “Als het gaat om de politiek op Sint Maarten kan ik niet anders zeggen dan dat het een boevennest is”, schrijft hij in een column op de website van zijn partij. Plasterk moet van hem actie ondernemen. Eerder maakte Van Raak zich al boos over de riante beloning van de politici op het eiland.

© Novum

6 reacties op “Rutte wil onderste steen boven op Sint Maarten”

 1. Onzin uitspraak. De Koninkrijksregering is verantwoordelijk voor deugdelijk bestuur in alle landen van het Rijk conform het Statuut. Dat houdt in dat Rutte als Hoofd van de Koninkrijksregering zelf moet ingrijpen.

 2. niets aan ‘t handje. gewoon lekker hollands sorry zeggen en weer verder.

 3. @ Non grata. Elke minister van Koninkrijkszaken (Spies, Donner, Plasterk) is volgens jou een softie en ongeschikt. Lees je eens in over de geringe bevoegdheden in deze van een minister van Koninkrijkszaken, voordat je jezelf belachelijk maakt.

 4. niks nieuws onder de zon, st maarten heeft jarenlang hun gang kunnen doen door de regering van de Ned,Antillen jullie denken toch niet dat Wathey eeerlijk aan zijn geld is gekomen . Deze mocht alles doen zolang hij maar voor een meerderheid zorgde voor de regeringspartij
  Ook de statenleden van bonaire hetzelfde lakenpak, konden alles doen zolang ze de regeringspartij maar steunden.

 5. @ Rutte Dat kun je wel willen Rutte, maar dat gaat NOOIT gebeuren. Ze offeren hoogstens een paar pionnen op, om de media (en ‘het volk’) de indruk te geven dat justitie hard aan het werk is om de onregelmatigheden ‘aan te pakken en op te lossen’.
  Allemaal rookgordijn natuurlijk, het gaat NOOIT opgelost worden. Het is zoals terecht gezegd een boevennest, overigens verschilt St. Maarten hierin niet van (de) ‘andere’ eilanden.
  Deze eilanden zijn stuk voor stuk ‘maffia eilanden’. En het werkt zoals het werkt, al decenia lang. Niet dat het daarom is goed te keuren, maar het is zoals het is. En er zijn genoeg machtige spelers en partijen die het heel graag willen houden zoals het is….

 6. Mag je stellen, dat die Plasterk een gigantische softie is en compleet ongeschikt voor zijn óók veel te royaal betaalde functie? Doet mij denken aan Cohen.