• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenlid Omayra Leeflang pleit voor daderhulp naast de slachtofferhulp ter bestrijding van kindermisbruik. De Daderhulp moet volgens Leeflang een integrale aanpak zijn van het ministerie van Justitie, Gezondheidzorg en Sociale Ontwikkeling.

“Vervolging is een taak van Justitie en vervroegde vrijlating moet dan slechts worden overwogen als daders zich willen laten behandelen”, zegt Leeflang. “Daderbehandeling is een zaak van Justitie. Evenals slachtofferhulp moet er een beleid en organisatie komen die zich bezighoud met daderbehandeling. Preventie is een aanbod vanuit de gezondheid- en welzijnzorg.”

Behandeling
“Het is belangrijk dat mensen weten dat bepaalde fantasieën over kinderen tot strafbaar seksueel gedrag kan leiden. Mensen die dat beseffen kunnen zich daarover zorgen maken en zich vrijwillig openstellen voor behandeling”, denkt het Statenlid. Tot daderpreventie behoren volgens Leeflang ook televisie- en radioprogramma’s, folders en nieuwsberichten.

Daderbehandeling
Daderbehandeling kent twee methoden volgens het voorstel van Leeflang twee methoden. De psychodynamische methode waarbij de oorzaak van de afwijkende psyche van de dader wordt onderzocht met het doel de psyche te veranderen. De tweede methode is ‘No cure but control.’ “Dit wordt voornamelijk in VS en Canada gebruikt”, aldus Leeflang. “De dader leert dat zijn gedrag schadelijk is en om het daarom onder controle te brengen. Nadat het gedrag is aangepakt kan alsnog worden getracht via de psychodynamische methode de persoonlijkheid te reconstrueren.”

Vragen
“Vervroegde vrijlating mag slechts worden overwogen als daders zich willen laten behandelen”, vindt het Statenlid. Leeflang heeft over vijf vragen neergepend voor minister Nelson Navarro van Justitie. Zo wil het Statenlid weten of het Departement van Justitie over cijfers van seksuele delicten tegen kinderen beschikt en of er een beleid bestaat voor het aanpakken van seksueel kindermisbruik. Verder wil Leeflang weten of er een VI (Voorwaardelijke Invrijheidstelling) bestaat voor daders van kindermisbruik en of de minister bereid is om de introductie daderhulp en -behandeling.

4 reacties op “Leeflang voor daderhulp bij kindermisbruik”

 1. @ martijn. Er is bestaat geen levenslang op kindermisbruik. Dat is juist het probleem. Als daders vrijkomen, herhalen ze meestal hun misdaad. Daarom is behandeling een must en vervroegde vrijheid is eveneens een recht in het strafrecht. Die wil ze conditioneren aan behandeling ook na de vrijlating. Zo heb je tenminste greep op de lui.

 2. Psychodynamica stamt uit begin vorige eeuw en is nooit effectief gebleken in de aanpak van seksuele misdrijven. sommigen zeggen zelfs dat het eraan bijdraagt.

  Wanneer een seksueel misdrijf voortkomt uit een psychische ziekte wordt dit door psycholoog en psychiater gerapporteerd aan de rechter en de dader hiervoor al behandeld. dus wat voegt daderhulp toe.

  De slaagkans van behandeling is trouwens heel laag.
  Chemische castratie zou een optie zijn. Het is heel effectief gebleken in scandinavie

 3. Psychodynamische therapie om de psyche te veranderen? Wie verzint nou zoiets? Psychodynamici (verguist door psychotherapeuten vanwege hun afgodische verering van Freud en cohorten) beweren veel, heel veel te kunnen. Veel te veel, naar de mening van reguliere psychotherapeuten, waarbij ik me van harte aansluit. Maar dat ze iemands psyche echt zouden kunnen veranderen is zelfs voor psychodynamici een brug te ver.
  Er is geen behandeling mogelijk voor zedendelinquenten, behalve (chemische) castratie of sterke controle op het gedrag. Controleren is nou niet bepaalt Curaçaos sterke punt, dus Leeflang, laat ze in het gevang, of castreer ze -en niet chemisch, want dan moeten ze maandelijks een prik halen en dat vergeten ze hier te doen! Gun een ieder een lang en goed leven Leeflang en lees je alsjeblieft goed in over dit onderwerp of laat je informeren door een specialist. Volgens mij wil je gewoon ruimte creëren in de gevangenis en een excuus zoeken om dit gespuis vroeger vrij te laten. Doe het niet, bid ik u in godsnaam, ook uit naam van de kinderen!!!

 4. een goede onderwerp voor bij Pauw en Witteman