• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het marineschip Hr.Ms. Friesland heeft in samenwerking met het Kustwacht patrouillevliegtuig Dash 8, maandag 1.453 kilo cocaïne onderschept op de Caribische Zee. Door de succesvolle samenwerking kon een snelle boot, de zogenaamde ‘Go Fast’, met contrabande worden tegengehouden.

De eerste waarneming van de ‘Go Fast’ vond vroeg in de ochtend plaats door het Kustwacht patrouillevliegtuig. Na de melding van het vliegtuig heeft het Redding- en Coördinatie Centrum van de Kustwacht het marineschip Hr.Ms. Friesland, dat momenteel vaart onder de vlag van de Kustwacht Caribisch gebied, erop afgestuurd.

Arrestaties
Door de snelle inzet van twee bewapende bijboten, de zogenaamde interceptors of FRISC vaartuigen met aan boord scheepsboardingteams, en de Alouette boordhelikopter kon de ‘Go Fast’ tot stoppen worden gedwongen. De driekoppige bemanning is gearresteerd en is met de drugs en het vaartuig overgedragen aan de politie in Sint Maarten in overleg met het Openbaar Ministerie. Uit testen van de contrabande is gebleken dat het 1.453 kilo cocaïne betrof. Na deze vaststelling zijn de drugs vernietigd.

Trots
Tijdens de onderschepping bracht de minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een bezoek aan de Benedenwindse Eilanden. Vanaf kustwachtcutter Panter, die het gezelschap verplaatste van Curaçao naar Aruba, heeft de bewindsvrouw telefonisch contact gehad met de commandant van Hr.Ms. Friesland en heeft hem en zijn bemanning gecomplimenteerd met de vangst. “Deze enorme vangst is iets om trots op te zijn en onderstreept het grote belang van onze aanwezigheid in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Opnieuw zetten we internationale criminaliteit de voet dwars. Juist in deze regio, waar de dreiging vanuit zee reëel is, zijn een sterke marine en kustwacht blijvend noodzakelijk”, aldus de defensieminister.

Succes
De Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, generaal Dick Swijgman, die tevens Directeur is van de Kustwacht Caribisch gebied, noemt de recente onderschepping ‘één uit het boekje’. “Nagenoeg alle eenheden die de Kustwacht en de Koninklijke Marine hier in het Caribisch gebied ter beschikking hebben, zijn ingezet en met succes. Kustwacht en marine hebben aangetoond uitstekend met elkaar samen te werken op het moment dat het erom gaat. Dit aansprekende resultaat geeft veel voldoening.” De actie zal waarschijnlijk zonder de 42 stakers van de Kustwacht zijn uitgevoerd.

1 reactie op “1453 kilo cocaïne onderschept op zee”

  1. Mijn biertransporten met de Ms. Guinness (varend op de automatische piloot….) ondervindt tot op heden geen onderschepping! 🙂