• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – President Desi Bouterse van Suriname reist morgenochtend naar Caracas om een laatste groet te brengen aan de Venezolaanse president Hugo Chávez, die dinsdag overleed. Dat maakte Bouterse vandaag bekend op een persconferentie. In Suriname zelf wordt morgen een dag van nationale rouw ingelast.

Vanaf 06.00 uur tot middernacht gaan alle vlaggen in het land halfstok. Radiozenders en televisiestations wordt verzocht hun programmering aan te passen ‘uit respect voor het Venezolaanse volk’.

Goede kameraad
Op de tafel waarachter Bouterse de media toesprak, brandde een kaarsje ter ere van zijn overleden collega. “Chávez was een heel goede kameraad. Op zijn reizen, tot aan Azië en het Midden-Oosten toe, heeft hij vele vrienden gemaakt. We verliezen een hele grote leider, een echte vriend van het volk, en we zullen hem enorm missen”, memoreerde Bouterse. De Surinaamse president verkondigde solidair te blijven aan de Bolivariaanse revolutie die Chávez heeft ingezet. “We geloofden allebei dat de aandacht van de overheid op de eerste plaats moet gaan naar de sociaal zwakkeren. Chávez is er in geslaagd het aantal armen in zijn land naar een historisch dieptepunt te brengen. Ook voor de huizenbouw heeft hij bijzondere inspanningen gepleegd.”

Olie
Bouterse sprak verder zijn hoop uit dat reeds gemaakte afspraken, zoals de levering van goedkope Venezolaanse olie aan Suriname, gewoon doorgaan. “Met Chávez’ opvolger, vicepresident Nicolás Maduro, heb ik in het verleden steeds goed contact gehad. Ik neem aan dat het ook zo zal blijven, en dat eerdere afspraken dus gewoon doorgaan. Verder laat ik het over aan het Venezolaanse volk, dat zich binnen dertig dagen kan uitspreken tijdens nieuwe verkiezingen.” Bouterse voegde er wel aan toe dat hij ervan uitgaat dat Maduro, door Chávez zelf als zijn opvolger naar voren geschoven, de aanstaande verkiezingen zal winnen.

Bezoek
Tijdens zijn veertien jaar durende presidentschap reisde Chávez tweemaal naar Paramaribo. Het eerste bezoek vond plaats eind 2000, het jaar waarin Suriname zijn 25e Onafhankelijkheidsdag vierde. Exact tien jaar later streek hij er een tweede maal neer. Chávez noemde Desi Bouterse tijdens zijn laatste bezoek ‘mi hermano, mijn broeder’.

www.versgeperst.com