• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Intimidatie, misbruik van hiërarchie, vrees voor veiligheid, onbetaalde overuren. Dit zijn enkele knelpunten die vijf stakende leden van de Kustwacht deelden met Caribisch Netwerk NTR. Anoniem welteverstaan, want de mannen zijn bang voor represailles.

Maar het meest controversiële punt dat de mannen naar voren brengen, zijn de civiele vluchten die tijdens het vliegen opeens worden omgezet in een militaire vlucht. Een van de stakende leden die het woord voert is een observator van de Kustwachtvliegtuigen : “Opeens verandert de leiding van de Kustwacht de missie in één voor Joint Task Force (JTF). Ik weet niet wat er is besproken of waarom de missie gewijzigd is.” De observator moet soms naar het luchtruim van Venezuela vliegen, een gebied waarvoor hij eigenlijk niet bevoegd is. “Soms moeten we als Kustwacht een marine vaartuig van Venezuela volgen. Ik moet doorbrieven waar het schip naar toe gaat.”

F-16
Zo’n opdracht binnen het luchtruim van Venezuela werd hen bijna fataal. “Al snel werden twee F-16 vanuit Venezuela op ons afgestuurd en dwongen ze ons om weg te gaan. Het had slecht kunnen aflopen. Als ze ons uit de lucht schieten, wie verdedigt ons dan? En we weten geeneens waarom we de missie uitvoeren!” Volgens de observator zijn de Kustwachtmedewerkers uitgesloten van de communicatie tussen de leiding van de Kustwacht, Marine en de Amerikanen met wie de JTF wordt gevormd.

Leiding
Wat als een rode draad door het verhaal van de mannen loopt, is de werkwijze van de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman. Hij staat aan het hoofd van de Kustwacht en de Marine. Daar blijft het niet bij, Swijgman heeft nog een andere pet op. Hij is de ondercommandant van de drugsbestrijdingorganisatie Joint Task Forces (JTF), die speciaal gericht is op het onderscheppen van drugs onderweg naar Amerika. “Hij stuurt drie hele verschillende organisaties aan, maar gebruikt een en dezelfde methode.” De stakers hebben vorige week gepraat met Swijgman. Het gesprek duurde maar tien minuten waarin de generaal volgens de mannen een arrogante houding had en weigerde het gesprek serieus te nemen.

Misstanden
Met die sfeer is het niet verwonderlijk dat de groep van 42 Curaçaose Kustwachtmedewerkers al twaalf dagen staakt dagen en ook nog niet van plan is te stoppen totdat de misstanden, die volgens hen al zeventien jaar duren, zijn opgelost. Op het kantoor in het gebouw van de NAPB zijn de meeste van de 42 stakers aanwezig. Vijf mannen treden op als woordvoerder, een observator, iemand van de technische afdeling en drie mannen die worden ingezet bij operaties op zee. Ze houden zich niet meer in. De maat is vol. Lees het vervolg van het artikel hier.

8 reacties op “Stakers Kustwacht: ‘De maat is vol’”

  1. wat ik heb begrepen krijgen de Nederlandse Militairen een toeslag omdat ze voor 3 jaar worden uitgezonden. Als een iemand van Curacao richting St Maarten gaat krijgt hij/zij ook een toeslag.

  2. Edmond, heb je nu al niet lang genoeg je best gedaan om ons volk belachelijk te maken met je stupiditeiten en dat je daarvoor ook nog eens 30 mei aanhaald om je belachelijke ideën kracht bij te zetten maakt ons helemaal the laughing stock van de Caribbean. Voor alle duidelijkheid 30 mei is een roof en zuip partij geweest onder leiding van ene Godett, weet je wel van de Frente (inmiddels ook ter ziele) die toko’s leeg roofde en zijn volgelingen vol liet lopen met drank, waaruit ze vervolgens de moed kregen zo’n beetje onze hele stad leeg te plunderen en in brand te steken. Ja dat was nog eens een heldhaftige daad, waar wij nu, de dag van vandaag ons eigenlijk nog diep moesten schamen.

  3. Ontevreden medewerkers heb je in elke organisatie. Medewerkers die liegen ook, helaas……. Er is weinig waardering onder de lokale medewerkers voor de stakers……. Gelukkig bestaat de Kustwacht voor 85% uit hardwerkende collega’s uit alle landen van het Koninkrijk. Als ik het niet naar mijn zin heb bij de baas, dan zoek ik snel een andere baan. Wie o wie wil er een stakende kustwachter aan een andere baan helpen. Hij is goed opgeleid, verdient een mooi salaris, werkt met mooie spullen in een veilige omgeving, maar ontevreden…….?

  4. de kustwacht is een organisatie die verplichtingen heeft, elk land van ons koninkrijk heeft zijn eigen regelingen.
    Voor wat betreft een cutter zijn er maar weinig Nederlandse Militairen aan boord vaak een CDT en een werktuigkundige. Bij geschiktheid voor wat betreft opleiding, kennis zal de kustwacht organisatie steeds meer onze mensen van eiland inzetten. Daarvoor moet je wel wat doen, eigen studie, eigen durf tonen. Uit de rangen van Matroos zijn er al genoeg mensen van Curacao op geklommen als bootsman, schipper en tweede man aan boord.
    Deze mensen hebben dus zich zelf ontwikkeld. het gemiddelde aanname nivo is is mavo dus de doorstroming voor deze groep is beperkt als je je zelf niet ontwikkeld.
    Het is dus niet zo dat als je maar lang genoeg meeloopt dat je dan automatisch word bevorderd.

    voor wat betreft veiligheid , weet ik uit betrouwbare bron dat ieder jaar een groep deskundigen de bemanning komen trainen en de papieren voor de schepen door nemen.
    dit is een onafhankelijke groep en meld dit aan de kustwachtleiding van het Koninkrijk.

    Nogmaals niet iedereen hoeft alles te weten, immers de vijand luistert mee.
    Ik denk nog een jaar of 5 en dan zullen alle plaatsen van de cutter bezet zijn door Landskinderen en de ondersteuning zal dan alleen nog vanuit de kantoren en werkplaatsen komen.

  5. @Edmond, ik dacht dat de beloning van de kustwachters bepaald wordt door het land.

    Nederland betaalt zijn eigen mensen, Curacao en Aruba ook. Als er Amerikanen meegaan worden die betaald door de USA. Kaart het dus aan bij de eigen minister. Die kan dan de kustwachtbeloningen optrekken naar Europees niveau. Er is toch geld genoeg he? Daarna komen de andere ambtenaren die het verschil ook niet pikken. Daarna moeten alle belastingen omhoog…ga maar door…

    Als we niet met NL op een boot willen varen moeten we eigen boten kopen.

  6. dit is super belachelijk jongens die mensen moeten gewoon een andere baan zoeken als ze niet tevreden zijn. ik vind persoonlijk dat ze een beetje ver gaan om bepaalde info’s naar buiten te brengen maar tja ze weten het veel beter dan ik. weten ze wel NO WORK NO PAY !!

  7. Het is een top of the line discriminatie en niet meer acceptabel in deze sinds na historie 30 mei dat Antillianen minder betaald worden dan Europese Nederlanders die hetzelfde werk verrichten en notabene in ons eigen land.Wat een kustwacht schaam je of blijf daar in Nederland.Slavernij is allang afgeschaft en ook salaris discriminatie.Antilliaanse kustwachters vecht voor je rechten en plichten zonder vrees voor represaille van elke ongewenste vorm door blanken tegen ons volk.

  8. Op Curacao willen we alles weten, want dat zijn we zo gewend. Dat sommige zaken beter niet onder de boom besproken kunnen worden als het gaat om “war on drugs” (Om dezelfde reden, alles wordt toch onder de boom of bij de snek besproken…) gaat er dus niet in bij de mannen?

    Beetje naief. Reacties zijn te voorspellen. De problemen die nu worden aangekaart worden opgenomen in de contracten van de volgnde kustwacht medewerkers, zodat dit gedoe ook weer over is. Dan wisten ze vooraf dat het kon gebeuren, dus…

    De houding van de commandant is begrijpelijk. In NL hebben ze daarvoor het gezegde
    “Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht”.