• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Willem-Alexander kan als koning geen militair blijven, maar blijft wel bij en na de troonswisseling een uniform dragen. De rangonderscheidingstekens worden ingeruild voor een koninklijk distinctief, een wapenbeeld bestaande uit de drie symbolen van de koninklijke macht: de rijksappel, het rijkszwaard en de scepter.

Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag gemeld. De aanstaande koning is nu nog militair in de rang van commandeur bij de marine. Bij de andere krijgsmachtsdelen heeft hij een generaalsrang. Hij krijgt nog voor de troonswisseling op 30 april eervol ontslag verleend. Omdat de koning ook tot de regering behoort kan hij niet tegelijk in het leger zitten.

Uniform
Bij andere bijzondere ceremoniële gelegenheden blijft Willem-Alexander ook zijn uniform met de koninklijke onderscheiding dragen. In de Defensiekrant zegt de aanstaande koning donderdag dat hij zijn trots voor Defensie onverminderd blijft tonen ‘in woord, daad en ceremonieel’. “Wij zijn en blijven immers voorgoed aan elkaar verbonden. Defensie, het Huis van Oranje en de Nederlandse samenleving.”

Dienstjaren
De prins was bijna 28 jaar in dienst van het leger. Het is voor het eerst sinds 1849 dat Nederland een koning krijgt die als militair heeft gediend. In dat jaar nam Willem III de troon over van Willem II. Willem-Alexander wijst er in de Defensiekrant op dat zijn voorvader koning Willem I er ook voor koos zich buiten de hiërarchie van de krijgsmacht te plaatsen. Ook hij droeg een generaalsuniform zonder de daarbij behorende onderscheidingstekens. Aan het eind van de achttiende eeuw had Willem I als officier ervaring opgedaan in de strijd tegen de Fransen.

© Novum

1 reactie op “Willem-Alexander blijft uniform dragen als koning”

  1. Doe dat domme koningshuis toch weg.