• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels was gisteren op de Nederlandse tv te zien bij het programma Pauw&Witteman. De presentatoren stelden Wiels vragen over de toestand op Curaçao en hoe het eiland omgaat met de dood van Hugo Chávez. Uiteraard kwam ook het onderwerp ‘bodybags’ aan bod.

Over de dood van de Venezuelaanse president Chávez zei Wiels dat Chávez een mens was die veel liefde voor zijn volk had en iedereen in het land dezelfde rechten heeft gegeven. Ook zei Wiels dat dit ook voor zijn volk wil, maar liet daarbij wel weten dat daar hard aan gewerkt moet worden. “Chávez werkte hard, had een hart voor zijn volk, maar ook waardigheid. Je moet je volk waardigheid leren zodat je voor jezelf opkomt, dat is wat ik mijn volk ook wil leren.”

Geen geld vragen
Over het bezoek aan Nederland was de PS-leider duidelijk: “Wij komen zaken doen, we zijn niet gekomen om geld te vragen. Wij komen wijzen wat wij doen en wat voor oefeningen wij doen om onze economische en financiële situatie op poten te zetten.”

Bodybags
De presentatoren vroegen Wiels meer duidelijk over de uitspraak die hij zou hebben gedaan over bodybags die klaarliggen voor Nederlanders, ‘laat de makamba’s maar komen, de bodybags liggen klaar’. Hierop antwoorde de PS-leider dat hij het woord bodybags nooit in de mond heeft gehad. “Ik heb nooit over bodybags gesproken, er is over zakken gesproken.” Hiermee refereert Wiels naar de ‘zak van Sinterklaas’ en bedoelt hij wie zich niet aanpast mag in een zak terug.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

26 reacties op “‘Ik heb nooit over bodybags gesproken’”

 1. Een andere kijk op dit intervieuw. Zoals de meeste gesprekken in dit programma Paul en Witteman heeft dit gesprek totaal geen inhoud gehad. De heren intervieuwers hebben voor de kritische kijker weer duidelijk laten blijken zich slecht voorbereid te hebben. Daarnaast, zoals de meeste gesprekken met klanten die iets te vertellen hebben, weinig ondergrond te hebben voor diepte intervieuws. Dhr. Wiels had beter in een ander programma kunnen presenteren. Paul en Witteman hadden meer tijd voor Martijn. Het onderwerp staat ook dichter bij hun bed. Ik denk dat beide heren zich maar eerst goed moeten verdiepen in de zaken die Curacao en Nederland verbinden ipv een onderwerp op te rakelen wat zij totaal niet kunnen plaatsen in de geschiedenis van Curacao. Daarnaast blijft het zo dat veel uitspraken in de poltiek meer beeldspraken zijn. Indien letterlijk vertaald, zoals nu gebeurd is, sla je meestal de plank goed mis. Het is makkelijk vragen te stellen om iets te hebben waarmee je hoge cijfers kan scoren. De sterke kant van de heren Paul en Witteman die steeds door de mand vallen door weinig invoelvermogen hebben wanneer het gaat om onderwerpen die niet behoren tot hun europese cultuur. Ik ben geen Wiels aanhanger maar snap hem heel goed. Logisch ik kom er vandaan. Dan hoeft niemand te gissen.

 2. A la Curaçao: natuurlijk is het weeeeeeeeer eens niet waar. En …. een ander heeft het gedaan en in dit geval zelfs Sinterklaas, haha. Want daar gelooft deze “Saku” nog steeds in.
  Grappig. 🙂

 3. Luister en huiver, dezelfde man op de Nederlandse radio om zijn bewondering over Chavez uit te spreken:
  http://www.radio1.nl/items/73463-wat-betekent-de-dood-van-chavez-voor-curacao.lightbox

  Bewondering voor een dictator (vraag maar de politieke gevangenen in Venezuela) en zakkenvuller (1,5 miljard Euro vermogen). Bewondering door Wiels hiervoor???

 4. De uitspraken van Wiels in Curaçao zijn uitsluitend voor binnenlands gebruik.
  En over de onafhankelijkheid was hij ook helder(der) : indien Onderwijs op peil, indien financiën op peil, indien binnenlands bestuur op peil, indien politieke rust in de tent , en dan vervolgens mag tenslotte “zijn volk” zelf zeggen wat er moet gebeuren, in een referendum. Kan wel tien jaar gaan duren volgens Wiels. Zie toch maar weer de bovenste regel.

 5. Het was pas lachen toen Godet op de Ned. TV verscheen!
  En ook toen Omayro op de Ned. Tv stom ging zitten rappen. Lachennnnnnn.
  Niks geen inhoud zoals Wiels. Eindelijk ging het hier ergens over. En wat de taal betreft, op Curacao is papiamentu onze voertaal en niet het Nederlands. Pauw en Witteman kunnen zelf geen woordje over de grens, laat staan papiamentu.
  Ik heb totaal geen behoefte om accentloos een andere taal te spreken, kunnen Nederlanders ook niet.

 6. Wiels hier, bodybags, sinterklaaszakken whatsoever
  Wilders, daar, Marokkanen in de knieschijf schieten enz enz.

  Het zijn allebei populisten, de 1 iets slimmer dan de ander en de ander iets intelligenter dan de ander.
  Voor de rest geen verschil.

 7. Wat zou onze papiamentdicus Martinus van bodybags, lijkenzakken of hoe ze in de wijde wereld ook genoemd mogen worden gemaakt zou hebben, of al gemaakt heeft, ik denk dat zelfs hij niet verder zou komen dan saku’s. Dat onze dorpszak zich nu ten overstaan van 16 miljoen makambas ZO belachelijk heeft gemaakt is helemaal zijn eigen verdienste en zal hem nog lang blijven volgen.

 8. Papi is geen taal. Alleen voor de laag opgeleiden.
  Zit totaal geen logica in. En het klinkt dom. Afschaffen die straattaal en gewoon alles in het nederlands.

 9. @ mr. de gehalte van zijn antwoorden beneden peil.

  Churandy Martina zou het zelfs beter gedaan hebben en op hem was al kritiek, maar werd wel het meest geliefd in Nederland.

 10. Makamba, op 07-03-2013 om 06:08 schreef:

  Zag Wiels gisteren een verwoede poging doen (Paul & Witteman) om aan ons Makambas duidelijk te maken dat hij niet bodybags had bedoeld maar hij had het woord saku’s gebruikt en in makambataal betekend dat zakken. En die maloot denkt echt dat wij gek zijn ! Zelf vond ik het een mediocre standup comedian act, dus zelfs daar moet hij zijn incompetentie bekennen. Paul vond het ook wel grappig en kon zelfs af en toe zijn lachen maar met moeite onderdrukken.

 11. De media op dit eiland roemden vandaag in alle talen het optreden van Wiels op de Nederlandse tv , een Curaçaose politicus op de Nederlandse tv, echter, deze man had beter niet in zo’n programma kunnen gaan zitten want vond de gehalte van zijn antwoorden beneden peil.

  Ineens heeft Nederland geen schuld afgelost, en ondanks het aflossen heeft Nederland toch ingegrepen, volgens Wiels, kun je deze 2 dingen niet verenigen?
  Wat heeft het 1 met het ander te maken, de sanering was om de zaak vlot te trekken om niet als Land met een enorme schuld te starten, het ingrijpen vorig jaar was juist om de ontstane schulden niet Weer verder op te laten lopen.

  De opmerking aan Wiels dat ”hijzelf in de vorige regering zat, dus mede verantwoordelijk was voor het ingrijpen door Nederland, ontweek hij wederom zoals hij altijd doet zo van ”Neen ik was het niet”, alsof hij niet eerder de zaak had kunnen stoppen.

  Ineens is de man 360 graden gedraaid en alles wat hij eerder gezegd heeft probeert hij nu te weerleggen door zoete broodjes te bakken, bij mij gaat die vlieger niet op.

 12. @Lucas Misschien in de war met de afstand Aruba-Venezuela? Die is inderdaad 35 km.

 13. Wiels was keigoed in P&W, chapeau!

  Wiels dwingt respect af.
  Nederland moet niets van mensen die het handje ophouden. We moeten het samen doen, omdat het samen moet !
  Deze manier van denken spreekt de Nederlanders erg aan, elke bijdrage is meegenomen omdat elke bijdrage een last minder is.

  Verder had hij dat woord ”bodybag” inderdaad nooit genoemd, hij zei saku en saku betekent zak. Wat anderen ervan maken is hun zaak.
  Blijf bij de feiten.

  Het zijn zijn tegenstaanders die expres ”bodybags” ervan gemaakt hadden, destijds.

 14. De bewuste actie van Wiels moet toch ergens terug te vinden zijn?
  Dan weten we wie de waarheid spreekt.

 15. papiamantu is een makkelijke taal, je kunt het allemaal anders uitleggen.
  met een paar basiswoordjes willen we een taal in stand houden.
  daarom ontstaan er hier ook zo veel meningsverschillen/ruzies en welles/nietes situties.
  iedereen legt de taal weer anders uit.
  maar ja de politici zweren bij het papiamnets.
  dus het volk en de scholen zullen en moeten in het papiaments les geven.
  waarom??? het volk zo dom mogelijk houden.
  een intelligent volk zou betere/intelligentere politici kiezen, hier hebben ze de keuze tussen politici mavo 3 of maximaal havo 5, die spreken de taal van het volk.
  dus de maffia blijft regeren.

 16. @ Sander. hoewel ik wel vond dat hij zich redelijk goed heeft verweerd.

  Waartegen? Dan heb ik zeker wat gemist, want ik zag een zielig figuur. Wat wel in chocoladeletters geschreven zal worden is, dat hij Nederland niet om geld gaat vragen (180 graden gedraaid) en dat een referendum over onafhankelijkheid zal beslissen. Volgens hem hebben we ineens geen gezonde startpositie na 70% schuldsanering en na de herfinanciering voor veel minder dan de helft van het eerdere renteperecentage. Curacao moet dat makkelijk kunnen betalen. Nederland wilde zelfs 100% saneren, maar dat heeft Cooper tegengehouden. Zo erg is het niet, dat een land gelimiteerde schulden heeft zeker niet met een goede minister van financien zoals Jamaloodin 🙂

 17. Ik moet zeggen dat ik gisteren toch wel boos werd. Zonde van de tijd, weet ik ook wel. Wat een laffe reactie om te zeggen dat hij de zak van Sint Nicolaas bedoelde. Iedereen prikt daar gewoon doorheen. Jammer dat er een item voor hem zat wat heel erg lang duurde. Nu was er bijna geen tijd meer voor P&W om eens flink door te vragen. Wiels wil dus geen geld meer van NL, de fractievoorzitter van de VVD wie naast hem zat, zal dat gelijk genoteerd hebben. Mooi onderwerp voor een tweede kamer debat. Verder had hij het steeds over zijn volk, ik dacht dat hij maar 23% van de stemmen gekregen had bij de laatste verkiezingen. Of heeft hij dat geleerd van zijn voorbeeld Chavez, die beweerde dat Venezuela Chavez is. Hoogmoedswaanzin. Ik sluit me tot slot aan bij eerdere schrijvers, Wiels had beter niet zo op primetime NL tv moeten verschijnen. Gebrekkig NL met veel eh eh eh. Wat wel goed was dat P&W hem soepel afkapten toen hij weer met rijtjes van de VN etc. wilde beginnen.

 18. Het programma P&W heeft altijd een groot telegraafgehalte.
  sensatie met een scheutje serieuse journalistiek.
  het was beter geweest als Wiels hier niet aan had meegewerkt.
  hoewel ik wel vond dat hij zich redelijk goed heeft verweerd.
  de cultuur van NL en de cultuur van Curacao is zo verschillend.
  En P&W zitten daar toch altijd een beetje arrogant te zijn met hun vet betaalde salarissen op hun hoge voetstukken.

 19. @virago, Geld dat ook voor de YDK die zich niet aanpassen in Nederland?
  @Kid creole, Nederlands is 1 van de officiele talen van curacao en was voorheen de enige officiele taal. Alle wetten van Curacao zijn in het Nederlands.. alle beleidsstukken van de regering.. Als iemand uit Curacao de taal niet machtig is zegt dat genoeg over het onderwijs.. Verplichte Nederlandse lessen dan maar..

 20. De man heeft zichzelf wel heel erg belachelijk gemaakt.

 21. FYI de kortste afstand Curacao – Venezuela is 70KM…….

  waar komt de 35/ 135 km vandaan ?????????

 22. Tja, ik moet het toch ff kwijt. Wiels had liever niet met P&W in zee moeten gaan. Het probleem met/van Wiels en vele van mijn landgenoten is niet dat ze de nederlandse taal niet kunnen verstaan, maar dat ze tijd nodig hebben om van het Papiamentu naar het Nederlands over te schakelen, of omgekeerd. Dat neem ik ze niet kwalijk, want de nederlandse taal is niet onze voertaal. Maar In een progr. als P&W moet je in staat zijn om snel, en in het nederlands, te reageren. Danwel het onderwerp waar het over gaat goed en duidelijk onder woorden kunnen brengen. En daar mankeerde het Wiels heel duidelijk aan. Notabene meende hij ook nog dat Venezuela 135 km afstand van Curacao ligt. Een hele onnadenkende stap van Wiels. Hij nu blij en trots dat hij in het programma P&W uitgenodigd is geworden, maar helaas, hij had niet eens in de gaten dat er een beetje kelashi met hem gemaakt werd. (kelashi=spot, sarcasme).Nét goed voor Wiels, als je jarenlang zo’n grote mond hebt opgezet over iedereen, over van alles en nog wat, en nu ook nog aan de haal bent gegaan met de stemmen van je eigen kiezers, dan is het tijd geworden dat je op je zwarte chanchangblaren moet zitten. Bo a lesa bon Wiels? bo a keda hopi LAAF swa, aworaki ta hopi hende ta hasi jen kelashi di bo. Otro biaha ta mihor bo bai hulanda ku un tolk. 😆

 23. wie zich niet aanpast gaat in een zak terug!
  Wiels heeft gelijk:een sinterklaas zak!

 24. Zag hem op BVN. Het probleem met de bodybags was ontstaan door cultuurverschil..(mag ik even een teiltje..ik word even niet goed). Ook was duidelijk dat het verder niemand intereseerde. Hij wil geen geld en over meer dan 10 jaar misschien. ?.autonomie, maar dat bepalen WIJ WIJ.. riep hij bijna uit. OK, OK, niemand die er verder van wakker ligt in NL, zolang het maar geen geld kost mogen we het hier uitzoeken.

  Wiels’ miljardenclaim voor slavernij is ook van de baan? Hij kwam immers niet meer om geld vragen zei hij.. Of komt die rethoriek straks weer terug?

  Wiels heeft geleerd van Machiavelli’s wetten voor de heerser of zij die het willen worden…Hoe krijg en houd je de macht…Doet hij prima. Machiavelli zou trots op hem zijn. Misschien is Wiels een natuurtalent, maar sinds hij zijn anti koloniale uitbarstingen voor zich houdt, niemand meer corrupt noemt of aan de haren wil trekken …Denk toch dat hij het boekje goed gelezen heeft. Een paar wetten van Machiavelli die me actueel lijken en die Wiels goed toepast.

  Wet 7 Laat anderen het werk doen en strijk zelf de eer op:

  Gebruik de wijsheid, de kennis en de routine van anderen om uw eigen zaak te bevorderen. Niet alleen zal die steun u waardevolle tijd en energie besparen, maar u ook een goddelijk aura van efficiency en voortvarendheid geven. Uiteindelijk zullen uw handlangers vergeten zijn en men zal zich u herinneren. Doe nooit zelf wat anderen voor u kunnen doen.

  Wet 3 Houd uw ware bedoelingen strikt geheim:

  Zet iedereen voortdurend op het verkeerde been en onthul dus nooit de ware bedoeling van uw handelen. Als niemand in de gaten heeft waar u op uit bent, zal niemand zich ook kunnen voorbereiden op enige vorm van verdediging. Loop een flink eind met de mensen mee op het dwaalspoor dat ze volgen, leg op het gepaste moment een rookgordijn, en tegen de tijd dat ze eindelijk achter uw ware bedoelingen gekomen zijn, is het ruimschoots te laat.

  Wet 26 Houd uw handen schoon:

  U dient het toonbeeld te zijn van welopgevoedheid en van efficiënt optreden. U loopt niet rond met handen vuil van fouten en blunders. Houd dat ook zo en laat anderen de kolen voor u uit het vuur halen, zodat uw eigen handen schoon blijven en u ze zelfs niet in onschuld hoeft te wassen.

  Wet 6 Vestig ten koste van alles de aandacht op uzelf:

  Alles wordt beoordeeld naar de manier waarop het verschijnt. Wat niet gezien wordt telt niet. Laat uzelf, als een ster aan de hemel, helderder schijnen dan de u omringende sterren. Richt de aandacht op uzelf door uw naam te omgeven met een onvergetelijk beeld, door schandaal uit te lokken, door u groter te maken dan het leven zelf. Het is beter belasterd en aangevallen te worden dan te worden verzwegen.

  Ga zo door Wiels, en vergeet niet je medicijnen te slikken dan houd je het nog wel even vol.

 25. Lafhartig optreden van Wiels. Destijds werd in alle Curaçaose media gesproken over ‘bodybags’ en dat is door Wiels nooit weersproken.
  Wiels heeft verschillende boodschappen, afhankelijk of hij Papiaments spreekt of Nederlands. Dat heeft hij geleerd van Arabische politici die dat kunstje hebben uitgevonden.

 26. Meneer Wiels kan heel goed relativeren, geen “bodybags” maar zakken! JAJA Meneer Wiels.