CURAÇAO – De reacties op de dood van de Venezolaanse president Hugo Chávez (58) zijn net zo polemisch en buitenmaats als de leider was tijdens zijn leven. Sommigen noemen zijn heengaan een tragisch verlies, anderen vinden het een kans voor Venezuela om onder zijn juk uit te komen.

De Boliviaanse president Evo Morales zei met tranen in zijn ogen dat de president ‘meer levend is dan ooit’. “Chávez zal een inspiratie blijven voor alle volkeren die voor hun bevrijding strijden”, zei Morales dinsdag in een toespraak op televisie. “Chávez zal altijd aanwezig zijn in alle regio’s van de wereld en in alle sociale sectoren. Hugo Chávez zal altijd bij ons zijn, ons altijd vergezellen.”

Cuba
In Cuba kondigde de regering van president Raul Castro twee dagen van nationale rouw af en gaf opdracht de vlag halfstok te hangen. “Het is met een diep en ondraaglijk verdriet dat ons volk en de revolutionaire regering kennis hebben genomen van het overlijden van Hugo Rafael Chávez Frias”, aldus een verklaring. “Het Cubaanse volk ziet hem als een van zijn meest buitengewone zonen.”

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten (VS) heeft president Barack Obama een verklaring doen uitgaan waarin hij de steun van Washington ‘aan het Venezolaanse volk en het belang in de ontwikkeling van constructieve betrekkingen met de Venezolaanse regering’ bevestigt. “Nu Venezuela begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis, blijven de Verenigde Staten gecommitteerd aan beleid dat democratische principes, wetten en respect voor mensenrechten bevordert”, aldus de verklaring. De VS speelden in 2002 een rol bij een conservatieve staatsgreep gericht tegen Chavez. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter zei ‘dat Chávez zal worden herinnerd om de onverschrokken wijze waarop hij de autonomie en onafhankelijkheid van Latijns-Amerikaanse regeringen deed gelden’.

Immigranten
Een deel van de bijna 190 duizend Venezolaanse immigranten in de VS ging met vlaggen de straat op en schreeuwde ‘Hij is weg!’. “We vieren zijn dood niet”, zei Ana San Jorge (37). “We vieren de opening van een nieuwe deur, van hoop en verandering.” Velen zijn voorzichtig optimistisch, maar hebben ook zorgen. “Hoewel we hier vandaag allemaal samen zijn om dit te vieren, weten we niet wat de toekomst ons zal brengen”, aldus Francisco Gamez.

Europa
De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft Venezuela en de familie van Chávez gecondoleerd met het overlijden van de president, die ‘een stempel heeft gedrukt op het land en elders’. In een verklaring loofde de Franse president François Hollande Chávez’ ‘ontegenzeggelijke wil om voor rechtvaardigheid en ontwikkeling te vechten’. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat Chávez’ dood een harde klap is, maar dat Venezuela ‘nieuwe tijden’ tegemoet gaat. “Venezuela heeft veel potentie, en democratie en vrijheid zijn de wegen om die potentie te gelde te maken”, zei Westerwelle.

Latijns-Amerika
De Argentijnse president Cristina Fernandez Kirchner, ook een bondgenoot van Chávez, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook Nicaragua, een ander land dat profiteerde van de goedkope Venezolaanse olie, is in rouw. Rosario Murillo, de echtgenote en woordvoerder van president Daniel Ortega, noemde Chávez ‘een van de doden die nooit sterven’.

© Novum

www.versgeperst.com