• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Venezolaanse president Hugo Chávez is vandaag overleden. Dat heeft zijn vicepresident Nicolas Maduro bekendgemaakt op de staatstelevisie. Chávez heeft na zijn herverkiezing de beëdiging voor zijn vierde termijn niet meer gehaald. Hugo Chávez is 58 jaar geworden.

De Venezolaanse president had al ruim een jaar kanker toen hij de verkiezingen in oktober 2012 won. De ziekte keerde terug en Chávez moest opnieuw naar Cuba om te worden behandeld. Hij kreeg complicaties en bezweek met een door medicijnen en chemotherapie aangetast immuunsysteem aan een infectie van de luchtwegen. Chávez was een held van de arme Venezolanen, rasprovocateur, gezworen vijand van de Verenigde Staten en vriend van vele omstreden staatshoofden.

Verkiezingen
“Chávez is het volk, Chávez is de waarheid, ieder van jullie is Chávez. Dat zijn wij allen”, zei Chávez voor zijn laatste herverkiezing in een campagnetoespraak. Toch vereenzelvigden minder Venezolanen zich de afgelopen keer met de president dan bij eerdere verkiezingen. Chávez versloeg zijn tegenkandidaat Henrique Capriles met 54 procent van de stemmen. In 2006 werd hij nog met 63 procent van de stemmen herkozen. Debet aan zijn verminderde populariteit waren het hoge moordcijfer en de hoge inflatie in zijn land, plus de corruptie bij de overheid en de bureaucratie. Zijn herverkiezing dankte hij aan zijn beleid op sociaal gebied. Voor zijn aanhangers, ‘Chavistas’, was hij de eerste president van Venezuela die echt met de armen begaan was.

Voorzieningen
Geen land ter wereld heeft een grotere olievoorraad dan Venezuela en Chávez stak een aanzienlijk deel van de olieopbrengsten in voorzieningen als gratis gezondheidszorg, gratis universitair onderwijs en sociale huisvesting. ‘Met Chávez ben ik geborgen’, had een 21-jarige studente bij een campagnebijeenkomst op haar zwangere buik geschreven. Chavez beloofde zijn kiezers het socialistische systeem in zijn vierde termijn van zes jaar verder te zullen uitbouwen.

Tegenstanders
Zijn tegenstanders verweten hem steeds autocratischer te zijn geworden. Vier jaar geleden stemden de Venezolanen er per referendum mee in dat de president onbeperkt herkozen kon worden. Zijn tegenstanders verweten hem de staatsmedia en het omvangrijke ambtenarenapparaat te hebben ingezet om de kiezers te bewerken. Onder Chávez groeide het Venezolaanse overheidsapparaat enorm. Het land heeft zeker 2,4 rijksambtenaren, ofwel acht procent van de bevolking. Ter vergelijking: de Verenigde Staten tellen, met tien keer zoveel inwoners, 2,7 miljoen federale ambtenaren. Ook de rechterlijke macht liep aan het handje van Chávez.

President
In februari 1999 trad Chávez voor het eerst aan als president, na een paar maanden eerder de verkiezingen te hebben gewonnen. Bijna precies zeven jaar voor hij president werd gaf Chávez als militair leiding aan een staatsgreep tegen de regering van Carlos Andres Perez, die mislukte. De basis voor die couppoging was al tien jaar eerder gelegd, toen Chávez met een groep medeofficieren de ondergrondse Revolutionaire Bolivariaanse Beweging (MBR) oprichtte, genoemd naar de 19e-eeuwse Zuid-Amerikaanse revolutionair Simon Bolivar. Na de mislukte staatsgreep, waarbij achttien doden vielen, zat Chávez twee jaar gevangen en na zijn vrijlating richtte hij een politieke partij op, de sociaaldemocratische Beweging van de Vijfde Republiek.

Nieuwe grondwet
Niet lang na zijn aantreden liet Chavez een nieuwe grondwet opstellen, die nieuwe verkiezingen met zich meebracht. In 2000 werd Chávez herkozen en twee jaar later werd hij zelf slachtoffer van een couppoging van officieren, die volgde op massale protesten tegen Chávez’ regering. Chavez, die de VS de schuld gaf van de coup, werd afgezet, maar reeds na een paar dagen werd de staatsgreep ongedaan gemaakt. Hierna verstevigde ‘El Comandante’ Chávez zijn greep op de macht steeds verder en in 2006 won hij de verkiezingen voor de derde keer op rij.

Hugo Rafael Chavez Frias
Hugo Rafael Chavez Frias werd op 28 juli 1954 in Sabaneta geboren als zoon van een Indiaans echtpaar. Zijn ouders waren leraren en hadden het niet breed. Op zijn zeventiende ging hij naar de militaire academie in de hoofdstad Caracas. Daar, in Caracas, zag hij de grote verschillen tussen arm en rijk en werd hij politiek bewust.

Grote vriend
De Cubaanse ex-president Fidel Castro was Chávez’ grote vriend. Hij onderhield goede banden met landen als Libië, voor Moammar Gadhafi daar werd afgezet, Iran en Wit-Rusland. Zijn hekel aan de VS en alles wat Amerikaans was stak hij niet onder stoelen of banken en zijn tegenstanders in eigen land maakte hij uit voor fascisten, neonazi’s of, bijna nog erger, Yankees. Ook buitenlandse staatshoofden schoffeerde hij als het zo uitkwam. In 2007 noemde hij de Spaanse oud-premier José Maria Aznar een fascist en eind 2011 opperde hij de mogelijkheid dat de VS kanker hadden verspreid onder Zuid-Amerikaanse staatshoofden.

© Novum

21 reacties op “Hugo Chávez overleden”

 1. Vroeger was Venezuela een veilig land.. Nu is het het doodsgevaarlijk.. Vooral de afgelopen 15 jaar. zet je toch te denken. De Toeristen gaan nu naar het veilige Colombia

 2. http://ireport.cnn.com/docs/DOC-937093?hpt=hp_c2

  lees dit maar eens rustig door, zegt genoeg allemaal

 3. Een leider komt en gaat,een dictator gaat eerder.?

 4. 2 miljard????
  eerlijk verdient???
  hij is straat arm geboren en dan 2 miljard kunnen vergaren?
  laten we hopen dat dit geld terug gegeven gaat worden aan het volk van Venezuela..

 5. Ik kan me trouwens niet voorstellen, dat doctoren op Cuba beter zijn dan in Venezuela. Ik kan me zelfs niet aan de indruk onttrekken, dat ze op Cuba de zwaarste paardemiddelen niet hebben geschuwd om hem ten langen leste met een gesloopt immuunsysteem en opgegeven naar Venezuela terug te sturen.

 6. En die 2 miljard heeft hij ook eerlijk verdiend?
  http://www.express.be/joker/nl/brainflame/chavez-laat-fortuin-van-2-miljard-dollar-na/187101.htm

 7. @Jua
  Heel Venezuela is naar Caracas gegaan? Laat me niet lachen. Ben je nou echt zo naief of geloof je werkelijk alles wat een door het regime gecontroleerde staatstelevisie je aan gemanipuleerde beelden en verhalen voorschotelt? Propaganda heet dat en we weten allemaal welke afschuwelijke gevolgen propaganda van foute regimes heeft gehad in de wereldgeschiedenis.

 8. @Jua Het is zo makkelijk en ook zo laf om iemand vanachter je PC een kruimel te noemen. Kijk als je er nou gronden voor zou hebben… Die heb je niet eens –sneu hoor.
  Het aantal moorden per 100.000 inwoners is meer dan verdrievoudigd in zijn ambtstermijnen naar 67 moorden per 100.000 inwoners. Dit is ruim twee maal zoveel als in Curaçao of Colombia. Venezuela is onder de bezielende leiding van deze Hugo vervallen tot staten als San Salvador, Honduras en Guatemala. Na het aannemen van een wet die mogelijk maakte dat de burger Chavez kon aanklagen, regende het van de klachten. Een daarvan was, jawel…. misdaden tegen de menselijkheid….

 9. @ R & Wladimiro Matos. Vooral aan R.
  Je sentimentele schrijven doet me vermoeden dat je een van de naaste familieleden of vrienden van Chavez bent. Als dat werkelijk zo is, dan mijn verontschuldigingen voor mijn harde toon. Als dat niet zo is (en dat vermoed ik ten zeerste!) dan wil ik toch dit even aan je kwijt: wat een onzin om van een man die zijn hele leven in de publiciteit heeft gestaan, ja er alles voor over had om in de publiciteit te komen, te stellen dat je niets meer over hem mag zeggen als hij eenmaal de ‘weg van alle vlees’ is gegaan.
  Natuurlijk kwam een Chavez nooit voor een rechter, daar zorgde hij zelf wel voor. Chavez heeft aantoonbaar gruwelijke schade aan zijn eigen land aangericht. Hij past daarom ook meer in de rij van Hitler, Pol Pot, Mao Zedong en Stalin dan in de rij van grote politici als Washington, Lincoln, Gorbatsjov of zelfs een minkukel als Bolivar. Misschien was hij niet zo’n hufter als voornoemden, maar een grote man was het niet; wel een man met grote invloed. Ongeveer zo’n eikel als Che Guevara of Fidel Castro, met een ‘IK WIL VERLOSSEN’ mentaliteit als die van Tanja Nijmijer. Een gevaarlijk mannetje dus, die door zijn daden ook nu na zijn dood, nog moorden op zijn al zo beladen geweten zal laden. Soms hoop ik werkelijk dat god bestaat 😉 Van zo een man zeggen: over doden niets dan goed, is een afschuwelijke en misdadige dwaasheid, of de Grieken het nou hebben gezegd of niet. De volgende politiek leider zal er goed aan doen de (mis)daden van Chavez grondig te evalueren en het beter te doen. Te zeggen dat Venezolanen een man als Hugo nodig hebben, acht ik een grove onderschatting van het Venezolaanse volk. Een ding is zeker: Chavez kende zichzelf niet. Zelfs toen hij stervende was, dacht hij nog beter te kunnen worden, want hij had immers ‘God aan [zijn] zijde’. De arme dwaas dacht zelfs dictatortje te kunnen spelen over god. Misschien was hij psychotisch –dat zou het enige geldige excuus zijn voor deze ex-clown in de politieke arena. Chavez is dood, lang leve Venezuela!!!

 10. @martijn, kom a.u.b. met bewijzen of zwijg, kruimel.
  Je lijkt net een ego-bankier die nooit veradigd raakt.

  Chavez wordt op handen gedragen door zijn volk. Heel Venezuela is naar caracas gegaan.
  Live uitzending televicion Venezolana.
  http://wwitv.com/tv_channels/7300.htm

 11. niemand verdient het om kanker te krijgen.
  ook de mensen niet, die onder de rook van de Isla leven.
  de Isla is de uitlaatklep van Chaves, dus het zat wel in zijn karma om deze ziekte te krijgen.

 12. Volgens mij heeft A.F. de Jong gesproken voor zichzelf want Chaves was niet bepaald een goede vriend van de Curacaosevolk. Misschien was hij wel bevriend met bepaalde politici van Curacao die hielelikkers waren van Chaves. De meeste Curacaose mensen zien hem liever kwijt dan rijk. Chaves was een blufpoker die niet wist van ophouden een ophitser. Het lijkt alsof Chaves is vervloekt sedert hij het Graaftombe van Simon Bolivar heeft geopend.Hugo Chaves was een machtwellustige staatshoofd die wel een grote weldoener was van het arme Venezolaansevolk, om hun stemmen te kunnen krijgen bij de verkiezingen. Maar toch heeft die grote Man daarboven meer macht dan hem.

  Wel geeft ik mijn condoleances aan de familie van dhr Hugo Chaves en de mensen die in hem een grote staatshoofd zachen. Que descanse en paz. R.I.P.

 13. Chilon van Sparta, een van de Zeven Wijzen van Griekenland (560/556 v.Chr.)
  heeft toen al o.a. de volgende wijsheden verkondigd:

  1. “Ken uzelf”.

  7. “Spreek geen kwaad over de doden.”

  11. “Lach niet om het ongeluk van een ander.”

  12 “Wanneer iemand streng en rechtvaardig is, zullen zijn buren hem eerder respecteren dan vrezen.”

  Voorzover Chilon.

  Venezuela is historisch een moeilijk te besturen land.
  Slechts een CAUDILLO zoals Chavez kan Venezuela leiden.
  Een polder-model van bestuur is voorlopig gedoemd tot mislukking.
  Hugo Chavez Frias heeft zijn best gedaan. Hij ruste in vrede en a.u.b.
  over de doden geen kwaad,
  Wladimiro Matos

 14. Schaamteloos zoals enkelen van U hier reageren. Diep en diep triest.
  Het zijn steeds dezelfde figuren hier op deze site die maar denken alles en iedereen te kunnen beschuldigen. Zonder dat deze mensen berecht zijn. Wat meer over U zelf zegt dan de onderwerpen.

  Condoleances aan de familie van dhr Chavez en de mensen die een groot leider in hem zagen.

 15. @A.F. de Jongh Nou meneer de Jongh, volgens mij is de enige echte (financiële) weldoener van belang voor Curaçao nog altijd Nederland. Iemands ideologie (Hugo was een uitgesproken communist) roemen die miljoenen doden heeft veroorzaakt, lijkt me even bespottelijk en onhoudbaar (rationeel dan) als het gekrakeel der neo-nazisten. Hugo was een machtswellustige nepotistische communist, had vriendschappelijke banden met landen waarmee het enige wat hij deelde USA-haat was en heeft voor een ‘pebleisering’ van zijn vaderland gezorgd, waardoor de instabiliteit van Venezuela voor minstens 2 generaties is gewaarborgd. Welke dwaas geeft nou alles weg aan het gepeupel? Voor een goed Europees voorbeeld kan het voormalige Oostblok dienen: de arbeidsmentaliteit is zelfs in het Oosten van Duitsland merkbaar slechter. Wat is de triomf der horden? Niets dan ellende. Brazilië, Chili en Colombia mogen hem daar eeuwig dankbaar voor zijn: die rennen heen met het been!!!
  Toegegeven: analfabetisme is succesvol door hem bestreden. Het was een flamboyante man en in alle opzichten de meerdere van de ex-president van de USA Bush.
  In alle opzichten de mindere van Obama, dat ook!

 16. Rust zacht Hugo Rafael Chávez Frías. Zijn naaste familieleden gecondoleerd.

  Je houdt van hem of je houdt niet van hem. Laten wij 1 ding niet vergeten, kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland en inmiddels ook in andere landen.

  Ik schaam mij dan ook diep om sommige harteloze reacties te lezen op internet. Hoe erg je iemand toch ook vind, kanker of de dood toewensen aan iemand is toch echt het dieptepunt.

  Laten wij met zijn allen hopen, dat in de toekomst er alleen maar betere kanker behandelingen komen en deze vreselijke ziekte vaker kan worden genezen. Er gaan dagelijks nog steeds te veel mensen dood aan deze rot ziekte, jong en oud, democraat of communist.

  Niemand verdient deze ziekte.

 17. Curacao huilt… we zijn een grote vriend, een groots staatsman en weldoener verloren.

  Rust zacht, Hugo, amigo, Curacao esta contigo para siempre. Tu ejemplo vive, tus ideas perduran.

  Tur tur ku Hugo!

 18. @Zorro
  En niet te vergeten zijn grote vrienden in Suriname en Cuba! Wordt een drukke boel daar. Verder zullen veel mensen inderdaad niet erg rouwen om een dictator meer of minder. En om te beweren dat vreemde mogendheden (met name de VS) kanker zou hebben verspreid onder Latijnse Amerikaanse staatshoofden is helemaal van de zotte. Vreemd dat Castro dan nog leeft toch? Ik wens het land Venezuela en haar bevolking veel wijsheid toe in de toekomst.

 19. Heel veel mensen zullen hier niet om rouwen.

 20. gecondoleerd voor de mensen die hem aan het hart gaan

  verder; nieuwe ronde nieuwe kansen

 21. Met alle vermeende vrienden op Curacao moeten ze wel een vliegtuig van de KLM (747) charteren en moet ook Schotte zelf betalen. Wiels, Cooper, Gijsbertha, Cova, Godett en noem ze allemaal maar op.