• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft gereageerd op een Tweede Kamerbrief over het rapport ‘Economische gevolgen van de status van Ultraperifeer Gebied (UPG) voor de Nederlandse Antillen en Aruba’. In het rapport zijn de voor- en nadelen van de UPG-status van de eilanden beoordeeld.

Het onderzoek is in 2008 uitgevoerd door onderzoeksbureau SEOR, een aan de Erusmus Universiteit Rotterdam gerelateerd onderzoeksbureau.

Handelsvoordeel
SEOR geeft in haar rapport aan dat de LGO-status bepaalde voordelen brengt, zegt de minister in zijn reactie. “Het belangrijkste handelsvoordeel van deze status is dat de Europese Unie (EU) geen invoerrechten heft op goederen uit de LGO ( Landen en Gebieden Overzee). Daarnaast stelt de EU fondsen beschikbaar voor de ontwikkeling van de LGO economieën.” Hiervoor hebben de Caribische Koninkrijksdelen middelen ontvangen uit het Europees Ontwikkelingsfonds.

LGO-status
De minister kan uit het rapport concluderen dat de LGO-status een uitstekende toegang tot de Europese markt geeft. “Een belangrijk argument vind ik ook dat de Koninkrijksdelen zelf aangeven voordeel te ervaren van de LGO-status. Het SEOR-rapport uit 2008 heeft er niet toe geleid dat de Caribische Koninkrijksdelen besloten hebben een statuswijziging van LGO naar UPG in gang te zetten.” Timmermans gaat binnenkort de ontwikkelingen hierover bespreken in Brussel nadat een commissie een aangepaste versie van het besluit heeft gepresenteerd.

Lees hieronder de gehele reactie van minister Timmermans:

Caribisch NL zet LGO-status voort by versgeperstcom

Foto: Rijksoverheid

1 reactie op “Caribisch NL zet LGO-status voort”

  1. De LGO subsidies zijn gelimiteerd en de landen die snel goede projectaanvragen kunnen doen zullen het meest uit de subsidiepot kunnen benutten. … Curacao, let op uw zaak!