CURAÇAO – Een brief van Amigu di Tera is onderweg naar de regering met het verzoek om de mangroven bij wet te beschermen. De milieuorganisatie maakt zich vooral grote zorgen over het project Puerto Oasis aan het Spaanse Water.

 
Amigu di Tera stelt dat de betrokken projectontwikkelaar, Promotora Projects NV (PPNV), zonder vergunning 200 appartementen bouwt met een totale oppervlakte van 58.000 vierkante meter. Hierbij wordt diabaas (een stollingsgesteente) in het water gedumpt bij het aanleggen van een pier. “Dit brengt de mangroven in gevaar”, zegt de organisatie. Mangroven zijn broedplaatsen voor koraalvissen, die zich zoals de andere zeeorganismen (onder meer krabben en schelpdieren) voeden met het plankton dat uit deze vegetatie ontstaat. Ook (trek)vogels houden zich graag op in de Curaçaose mangrovegebieden.

Extra pijnlijk
Dat uitgerekend aan het Spaanse Water de mangroven bedreigd worden, vindt Amigu di Tera-voorzitter Yvette Raveneau extra pijnlijk. “Het bijzondere van het Spaanse Water is wel de aanwezigheid van grote zeegrasvelden. Vooral bij Puerto Oasis waar het zo ondiep is dat je ze met het blote oog kunt zien. Het zijn broedkamers voor allerlei zeeorganismen en voedselbron voor bijvoorbeeld de zeeschildpadden. De zeegrasvelden en de daarvan afhankelijke organismen raken we kwijt door ondoordachte ontwikkelingen in het Spaanse Water.”

Economisch gevaar
Raveneau ziet in de milieuschade ook een groot economisch gevaar. Met het verdwijnen van het koraal en koraalvissen verdwijnen volgens haar tegelijkertijd het duiktoerisme en de visserij. Wat de organisatie betreft is de regering aan zet. “De voorbereidende wetgeving is allang klaar en moet gewoon door de Staten behandeld worden. Daarna kan de regering de mangroven en andere kustvegetatie en zeeorganismen tot beschermde soorten verklaren”. Meer dan duizend mensen hebben een online petitie getekend. Projectontwikkelaar PPNV was tot nu toe niet bereikbaar voor een reactie.

2 reacties op “Amigu di Tera: bescherm onze mangroven”

  1. ikz ag dat ze tussen Denny’s en het voetbalveld in otrabanda een extra afslag van de rotonde gemaakt hebben die recht de mangroves inloopt. die zullen ook wel weer gekapt worden…

  2. Vergunning wat is dat? Bouwovertreding wat is dat? Vuil illegaal storten (verbranden), wat is dat? Gezag wat is dat? Ja, gezag is mensen bekeuren zonder sticker 2013 op de voorruit. Want dát brengt echt heel groot gevaar met zich mee 🙂