CURAÇAO – De salarissen van politici op Sint Maarten moeten worden verlaagd. De negenduizend euro die parlementariërs daar maandelijks krijgen voor enkele dagen werk is ‘belachelijke zakkenvullerij’, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak vandaag. Ook de VVD vindt dat het salaris lager moet.

Deze week spreken leden van de Tweede Kamer de Statenleden uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten elkaar op het Interparlementair Koninkrijksoverleg. Het punt staat niet op de officiële agenda, maar zal volgens Van Raak in de wandelgangen worden besproken.

Failliet
Van Raak wijst erop dat Sint Maarten failliet is en dat er veel moet worden bezuinigd. “Zij gaan ons vragen hun schulden te saneren, maar dat moeten we niet doen voordat zij hun eigen salarissen hebben verlaagd.” Het Kamerlid neemt aan dat iedereen in de Tweede Kamer er zo over denkt. “Die salarissen zijn gewoon exorbitant.” Nederland kan niet ingrijpen in de situatie omdat Sint Maarten een ander land is, maar Nederland kan wel de druk opvoeren door schulden niet te saneren.

Verkeerd signaal
VVD-Kamerlid André Bosman noemt de salarissen in De Telegraaf ‘een zoveelste verkeerd signaal richting Nederland’. “Het kabinet moet ze geen cent meer geven en dwingen de corruptie en misdaad aan te pakken.” Het zou de parlementariërs sieren als ze het goede voorbeeld geven en een fors deel van hun salaris inleveren, vindt Bosman. De vijftien parlementariërs krijgen ieder tweeduizend euro meer dan een Nederlands Kamerlid. Het eiland heeft vijftigduizend inwoners. Het parlementswerk zou de leden ongeveer een dag werk per week kosten. Ze hebben vaak nog een baan naast hun parlementswerk, net als gemeenteraadsleden in Nederland. Een raadslid van een gemeente van vergelijkbare omvang krijg rond de achthonderd euro per maand.

© Novum

11 reacties op “VVD en SP willen lager loon politici Sint Maarten”

 1. Ja ja,

  Dat is Sint Maarten, en wat roven deze schooiers hier op Curacao per maand dan niet weg , salaris, onkosten, pensioen, en wat voor andere verkapte regelingen ze nog niet hebben,

  Is voor dit soort lieden toch het mooiste wat er is, elke maand de hand op houden, en de rest van de maand geld verkwisten waar je niet voor hoeft te werken.
  zijn er maar weinig echte politici die er voor zuivere idealen zitten, meeste zijn gewoon graaiers met mooie praatjes en mooie beloftes.

  Lang leve het stomme volk, want dit soort lieden hebben een bestaan over de ruggen van het volk, mensen word eens waker en pik dit niet langer !!!!

  Maar ja zo lang het volk dom is en dit allemaal laat wel gevallen zal dit ten eeuwige dage doorgaan !!!!

 2. Iets verkeerd gegaan daarnet.
  Om even af te maken:
  En wie zou die extra financiële hulp moeten bekostigen? Juist, iedereen in Nederland maar ook de gewone burgers van St. Maarten die het ook niet breed hebben. En de bestuurders maar graaien. Ja, Nederland zou effekes gek zijn.

 3. @ Philippe Maaskant en @ maaskant.

  Ik ben het helemaal met jullie eens.
  In ben een gepensioneerde in Nederland en moet ook aardig inleveren.
  Gelukkig kan ik het nog redelijk hebben, maar er zijn zeer velen die nu in armoede leven en inderdaad aan moeten kloppen bij de Voedselbank en dat in Nederland. En wie zou die extraf
  Ik ben p

 4. Leeg eten het land, en vergeet de pensioenregelingen niet. Noem eens een andere reden om in de politiek te gaan, dat doe je toch niet voor het landsbelang! Graaien, graaien…..

 5. ga vooral zo door om 9000euro per mnd te verdienen,op een faulliet eiland ..dat kun je niet verantwoorden voor je eigen bevolking,die bezuinigingen op hun dak krygen…en de nderlandse regering kan dit niet toestaan,want ook in nederland wordt er absurt bezuinigd…hier in nederland moet een gezin naar de voedselbank ivm nieuwe huurverhogingen,en daar op sint maarten verdienen ze 9000euro per maand voor 1 dag werk..absurt ,,nederland zo gewoon de geld kraan dicht moeten draaien,voor een stelletje zakkenvullers..echt schandalig,en het volk in armoe,

 6. Gezien de financiel;e situatie voor veel mensen vooral ouderen in Nederland stel ik eveneens voor de maandelijkse riante salarissen van de politici van 8000 euro pm te verlagen. Hierbij nog niet de “presentatiekosten en onkosten” meegeteld.

 7. Deze toestanden verwacht je ook in een bananenrepubliek. Domheid ten top. Een volk dat dit soort corrupte politici kiest is het niet waard om geholpen te worden.

 8. @Marie als het een interne gelegenheid is, is het aan de mensen om “in te grijpen of niet”. ALs ze geld willen van NL dan heeft NL uiteraard daar wel wat over te zeggen!!! Lijkt me normaal!

 9. @ marie montreux
  Curacao en St. Maarten hebben toch zelf voor zelfstandigheid gekozen? Dan is de Isla inderdaad een interne aangelegenheid van het land Curacao.
  Maar als de bestuurders van St. Maarten zulke exorbitante salarissen verdienen voor 1 of 2 dagen werk EN het land dreigt failliet te gaan EN ze vragen financiële steun van Nederland, dan zou ik me wel 2x bedenken vóórdat ik ze financieel te hulp schiet, want dat is geen interne aangelegenheid meer. Ik zou me als bestuurder dan schamen om dit te vragen terwijl ik zelf zulke bedragen verdien, plus nog ander werk heb dat ook goed oplevert. Maar ja, misschien ben ik wel erg naïef en geen graaier.

 10. Ok R van Raak is niet hypocriet hierin. Hij kaart wel vaker ‘antillen’ problemen aan.
  Maar de VVD zegt adt het vergiftigen van honderden mensen door de ISLA en andere mensenrechtenschennis een ‘interne aangelegenheid’ zijn, maar als ze jaloers zijn dat iemand anders meer verdient dan hen moet er ineens ingegrepen worden?!

 11. Zitten in alle (!) regeringen geen schaamteloze (!!) zakkenvullers? En belangrijk doen en reisjes maken, etc. etc. Gewoon een modaal inkomen voor al die lui , per direct! Burgers, kom eens in opstand!