• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Venezolaanse leider Hugo Chávez heeft een ernstige luchtweginfectie opgelopen en zijn gezondheidstoestand is precair (instabiel). Dat heeft de regering in Caracas gisteravond meegedeeld. De infectie is het gevolg van het zwakke immuunsysteem van de president.

Chávez heeft pas geleden zware chemotherapieën ondergaan, zei minister van communicatie Ernesto Villegas. De president ‘staat bij God’ en is zich ‘erg bewust van de moeilijkheden’ waarmee hij geconfronteerd wordt.

Uitzaaiingen
De geruchten gaan dat de kanker is uitgezaaid naar de longen van Chávez en dat de president uitbehandeld is. De chemotherapieën die hij vanaf eind januari weer kreeg, zouden niet gericht zijn op het bestrijden van de tumoren, maar palliatief van aard zijn en bedoeld om de pijn te verlichten, zeiden artsen. Vicepresident Nicolas Maduro liet vorige week weten dat Chávez eind vorig jaar in Cuba eveneens getroffen werd door een ernstige luchtweginfectie, die hem destijds bijna de das omdeed.

Beschuldigingen
Ondertussen haalde minister Villegas hard uit naar ‘corrupt rechts in Venezuela’, die hij beschuldigde van het beramen van plannen voor het post-Chávez-tijdperk. De oppositie in het land is van plan om na het heengaan van Chávez in nieuwe verkiezingen de electorale strijd aan te gaan met de kandidaat van de regering. Die verkiezingen hadden direct moeten worden uitgeroepen toen duidelijk werd dat Chávez niet in staat was op 10 januari te worden beëdigd voor een nieuwe termijn, terwijl dat volgens de grondwet verplicht is, stelt zij. Villegas riep aanhangers van Chávez op ‘paraat te staan voor de strijd’.

3 reacties op “Toestand Chávez door luchtweginfectie ‘precair’”

  1. Chavez is zojuist overleden.

  2. Ik wens Chavez veel rust en vrede en een pijnloos uiteinde. Triest voor deze man. Voor het land Venezuela zal het echter op middellange termijn beter zijn.

  3. Na 4 keer snijden is het een keer op met de medische mogelijkheden. Chavez zal moeten berusten in het einde van de menselijke mogelijkheden en wat zijn eigen lijf nog kan dragen. Het immuunsysteem heeft het duidelijk gehad mjet de behandelingen.