• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een tv-ploeg van het Nederlandse programma Zembla was onlangs op Curaçao om een documentaire te maken over Raffinaderij Isla. Op 21 maart volgt de uitzending. Versgeperst.com ging de straat op met de vraag: verwacht jij dat er iets verandert na het uitzenden van deze documentaire?

Pierre (30) verwacht geen enkele verandering. “Er gaat niks veranderen. Ik denk niet dat er ook maar iemand in Nederland in actie komt. De Isla bestaat ongeveer al sinds de jaren ’70 en tot nu toe is er niks veranderd. Als de Isla vervuilt krijgen ze een boete, tenminste officieel moeten ze die krijgen.”

Politiek
Sherman (37) is aan het werk en heeft net een Isla-medewerker geholpen. Hij hoopt op een ander beleid ten aanzien van de Isla, maar verwacht eerder dat een verandering uit de Curaçaose politiek komt en niet door een tv-programma. “Misschien met deze regering, maar het is nog te vroeg om daarover te oordelen.” Hij heeft kennissen die veel last van hebben van de raffinaderij. “De rook en de geur zijn verschrikkelijk. Luchtvervuiling is een universeel probleem. Er moet iets gebeuren, laat ze bijvoorbeeld sluiten en weer heropenen aan de andere kant van het eiland.”

Effect
De 52-jarige Janet heeft een vriendin die dichtbij de raffinaderij woont. “Mijn beste vriendin woont dichtbij de raffinaderij. Ze heeft drie kinderen. Soms ga ik niet langs, zo vies is het. Dan kan ik er even niet tegen.” Janet vertelt dat haar vriendin zelf ook wel eens uit huis gaat omdat ze er niet meer tegen kan. “Het is goed als er aandacht voor komt. Dit is teveel.” Ze is optimistisch over het effect van de uitzending. “Ik denk wel dat de uitzending effect gaat hebben. Dit gaat om gezondheidsproblemen, dus ik denk eerlijk gezegd wel dat de regering bereid is te luisteren. Het eiland is te klein voor zulke zware vervuiling.”

3 reacties op “‘Het eiland is te klein voor zulke zware vervuiling’”

  1. Elke keer komt het asfaltmeer naar boven, dat is het kleinste probleem van de vervuiling.zelfs een bron van inkomsten. De grote centrale van de Isla kan mits er mastregelen genomen worden dit opstoken om goedkope stroom te leveren. Maar het echte probleem is de politiek, die weigert de Isla aan te pakken op alle overige vervuilingspunten.

  2. @ Peter, slechts gedeeltelijk juist wat je hier schrijft.
    Het gedeelte dat Shell het niet zo nauw nam met het milieu is nogal uit zijn verband getrokken. Zoek svp op wat de door Shell aangeboden oplossingen waren, voordat Shell wegging van het eiland. Het is al met al een triest verhaal hoe dit gaat en in het verleden is gedaan. Voornamelijk (toen, net als nu) verkeerde beslissingen, belangen, vies politiek spel, onkunde, gebrek aan visie en planning, geen communicatie, geen verantwoordelijkheid nemen, en natuurlijk het ‘elkaar niets gunnen’ syndroom.
    Maar,….. er lijkt vooruitgang geboekt te worden. Laten we hopen dat Curacao ooit verlost is van deze potentiele natuurramp. Nu nog een paar andere ‘gebieden’ opruimen en het eiland wordt echt zo mooi als we het willen verkopen in het buitenland 😉

  3. ISLA is hier vanaf 1985 werkzaam!

    Asfaltmeer kwam door Shell; De raffinaderij leverde een groot aandeel in de brandstofvoorziening voor de legers van de Geallieerden (2e wereldoorlog). Shell nam het niet zo nauw met het milieu en hierdoor zitten we opgescheept met een asfaltmeer.

    Jammer dat de Nederlandse media zich niet druk maakte toen Shell er nog was dan hadden we dit probleem niet gehad!