CURAÇAO – De eerste baby is genezen van hiv door binnen dertig uur na de geboorte hiv-remmers te geven. Mogelijk helpt deze doorbraak om hiv bij kinderen uit de weg te ruimen, zeiden de onderzoekers onder leiding van het John Hopkins kinderziekenhuis gisteren op een conferentie in Atlanta. Dat meldt Nu.nl.

Deze kinderen hoeven dan niet meer levenslang medicijnen te gebruiken. Een vrouw die seropositief is, kan hiv tijdens de zwangerschap en tijdens de geboorte overdragen op haar kind. In dit geval kreeg de baby direct na de geboorte hiv-remmers, waardoor waarschijnlijk is voorkomen dat er slapende cellen zijn ontstaan waarin het virus zich als het ware kan verstoppen. Juist deze cellen zorgen er bij veel hiv-patiënten voor dat ze worden geïnfecteerd zodra ze met hun therapie zijn gestopt.

Antivirussen
Normaal gesproken krijgen baby’s die hiv blijken te hebben na de geboorte gedurende zes weken een preventieve combinatie van antivirussen. Dit om te voorkomen dat ze door het aidsvirus worden geïnfecteerd. Als dat toch gebeurt, krijgen ze medicijnen om de ziekte te behandelen. Die moeten ze vervolgens hun leven lang innemen.

Hoopvol
Hoewel dit onderzoek hoopvol is voor pasgeboren baby’s met hiv, willen de onderzoekers nog liever voorkomen dat baby’s geïnfecteerd worden door hun moeder. Als een seropositieve moeder de juiste medicijnen krijgt, heeft ze 98 procent kans om een baby zonder hiv te krijgen.

www.versgeperst.com