CURAÇAO – Het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, Hr. Ms. Pelikaan, gaat een bulkvoorraad water leveren op Saba. Het eiland heeft te kampen met een tekort aan drinkwater na een lange tijd van droogte en een defecte waterfabriek.

Het gaat met name om overheidsinstellingen zoals scholen, ziekenhuis en bejaardentehuizen die door hun watervoorraad heen dreigen te raken. De Rijksvertegenwoordiger van de BES-eilanden, Wilbert Stolte, diende hierop een verzoek tot militaire bijstand in bij de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied. In 2009 hielpen zij met hetzelfde schip ook Saba met 60.000 liter water wegens een dreigend tekort.

Water
Het ondersteuningsvaartuig kan maximaal 70.000 liter water verplaatsen en enkele duizenden liters water per uur zelf aanmaken. Het schip en haar bemanning vertrekken morgen en naar verwachting meert de Pelikaan donderdag aan in de haven van Saba. De bijstandsaanvraag betreft vooralsnog een eenmalige levering.


Foto: archief Koninklijke Marine

4 reacties op “Saba kampt met tekort aan drinkwater”

 1. Zeewater kan in geval van nood gekookt worden tot zoutloze drinkwater.
  Het vuile zoute schuim komt bovendrijven, dit wordt dan eruit geschept totdat het water helemaal helder is. Resultaat, zuivere zoutloze drinkwater.

 2. Heeft de Sabaan nog nooit gehoord van ZELF regenwater opslaan, putten graven en in geval van nood, zeewater koken tot zuivere drinkwater? Zeewater kan in geval van nood gekookt worden, al het vuil en schuim komt bovendrijven, dit wordt dan eruit geschept totdat het water helemaal helder is.

  Op Curacao noemt men dit Awa di Playa.

  Zelfs in de binnenlanden van Afrika weet de ongeletterde boer hoe hij aan zijn drinkwater moet komen.

  “Wij kunnen het zelf niet,” omdat wij te lui zijn om het zelf te proberen.
  Zo was het gisteren en zo zal het morgen zijn.

 3. @Jan, Als de mensen zo tegen Nederland zijn zoals jij zegt dan moeten ze deze hulp weigeren..

 4. En hoeveel vaten bier gaan er mee? 🙂