• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Rotterdam wil studenten en werkzoekende goed voorbereiden op hun komst naar Nederland. Jaarlijks vertrekken honderden studenten naar Nederland en een groot deel gaat naar Rotterdam. Daarom heeft burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een bezoek gebracht aan Kennis voor Curaçao.

Ondanks dat er behoorlijk veel informatie te verkrijgen is over het wonen in Nederland, blijkt in de werkelijkheid de voorbereiding niet in alle gevallen goed aan te sluiten bij de informatie vooraf. Kennis voor Curacao had voor deze gelegenheid tien studenten uitgenodigd die komend jaar naar Nederland vertrekken, vijf studenten die nu in Nederland studeren en vijf Young Professionals die zijn teruggekeerd  naar Curaçao. De jongelui zijn in gesprek zijn gegaan met de burgemeester over verwachtingen en de realiteit.

Jas
Burgemeester Aboutaleb gaf aan dat hij zelf ooit vanuit een warm klimaat in Nederland is gaan wonen en het eerste jaar geen jas had om zich warm te houden. Rondom vijf verschillende thema’s zoals huisvesting, taal, financiën, familie en vrije tijd hadden de studenten zich voorbereid op het gesprek. De studenten hadden ook een enquete ingevuld over hun bevindingen in of verwachtingen over Nederland.

Opstartproblemen
Vanuit de 22 Antillianengemeenten, onder voorzitterschap van de gemeente Rotterdam wordt er gekeken hoe opstartproblemen zo goed mogelijk zijn in te dammen. “Uit ervaring en verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat een deel van de Caribische Nederlanders een verkeerd beeld hebben over het leven in Nederland. Opstartproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot schooluitval, werkeloosheid en zelfs criminaliteit. De gemeenten willen dan ook de handen in een slaan met al bestaande initiatieven om de informatievoorziening zo goed mogelijk te organiseren en eventuele praktische opstakels uit de weg helpen”, aldus Maarten de Jong van Kennis voor Curaçao.

Visitekaartje
“Het was een succesvolle en informatieve middag. Alle uitgewisselde informatie zal door Kennis voor Curacao worden gebundeld en aan de gemeente Rotterdam worden aangeboden”, meldt De Jong. Aboutaleb sloot af met alle studenten bij aankomst in Rotterdam uit te nodigen op het stadhuis. “Mijn deur staat open, jullie krijgen hierbij mijn visitekaartje, om voor jullie klaar te staan als ik aan bijdragen aan jullie studiesucces”, zei de burgemeester.

www.versgeperst.com