• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Daniel Hodge, minister Steven Martina en gevolmachtigde minister Roy Pieters hebben kennisgemaakt met premier Mark Rutte. Hodge en zijn Nederlandse collega Rutte hebben onder andere gesproken over de procedure voor de benoeming van een nieuwe gouverneur van Curaçao.

Nederland verwacht dat Curaçao binnenkort een kandidaat zal voordragen. Daarnaast werd afgesproken dat dit jaar nog de eerstvolgende Koninkrijksconferentie plaats zal vinden. De bewindsmannen hebben ook de hand van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner geschud.

Donner
De kennismaking met de vicepresident van Raad van State Piet Hein Donner verliep volgens het persbericht van de overheid in een ‘zeer prettige sfeer’. De oud-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en premier Hodge wisselden ervaringen uit en spraken over Donners ervaringen als oud-bestuurder op het dossier Koninkrijksrelaties.

Update
Tijdens het kennismakingsgesprek met minister Opstelten kwamen de huidige situatie in Curaçao en gedeelde thema’s rond veiligheid en justitie aan de orde. Daarnaast werd de samenwerking inzake politie en gevangeniswezen besproken. Tevens gaf Hodge een update aan minister Opstelten over de vorderingen op de strakke beleidsagenda van het transitiekabinet.

Overleg secretarissen-generaal
Secretaris-generaal van Algemene Zaken Stella van Rijn en de secretaris-generaal van Economische Ontwikkeling Vanessa Toré voerden gisteren een werkoverleg met de secretaris-generaal van Financiën Richard van Zwol. Tijdens het beraad kwam de problematiek over ‘correspondence banks’ ter sprake en werd gesproken over de samenwerking met het CFT. Verder werd de wens tot meer opleidingen overheid breed van de rijksacademie inzake begrotingsbeheer geuit en hebben de secretarissen-generaal gesproken over het doelgericht aangaan van meer fiscale verdragen met landen die van belang zijn voor Curaçao.

Lezing TU Delft

Donderdagavond gaven premier Hodge en minister Martina een lezing aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft getiteld: ‘Kansen en uitdagingen voor Curaçao anno 2013’. Er waren ruim 200 personen aanwezig, onder wie ook de gevolmachtigde ministers van Aruba en Sint Maarten, en de Sint Maartense minister van Financiën Roland Tuitt, young professionals en studenten.

Projecten
Na de algemene inleiding van premier Hodge, gaf minister Martina een presentatie over enkele grote projecten op Curaçao, waaronder de maritieme sector, de haven, het vliegveld, de reeds deels afgebouwde datacentrum CTEX en de mogelijkheden in de E-zones. Ook sprak de minister over het Rif gebied, diverse vastgoedprojecten en de ontwikkeling van een ‘cradle-to-cradle’ scheepvaartsector in samenwerking met Nederlandse partners.

4 reacties op “Hodge en Rutte bespreken nieuwe gouverneur”

 1. Martina positief over CTEX? Veel gekker moet het toch niet worden.

  Wiels zei toch in de Centrale Staten Commissie vergadering (jawel, onder parlementaire onschendbaarheid) dat Ctex een criminele organisatie was. Ook gelooft hij niet dat de Venezolaanse president Chávez achter het plan zal staan dat een datacenter aangestuurd door Amerikanen hun gegevens zal verwerken. Nu is Chavez wel bijna voorbij., maar toch.

  Waar is de eenheid van beleid in deze coalitie?

 2. Hodge zal het van Wiels ook vast moeten hebben over de waarnememd gouverneur. We weten nog goed dat waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede volgens Wiels in 2010 geen opdracht had mogen geven aan de Veiligheidsdienst in het kader van de screening van de ministers. Wiels vond dat de ze verantwoordelijkheid had moet nemen en opstappen.

  Wiels wil geen gouverneurs die willen screenen…of die het parlement serieus nemen als zijn zetbaas, Asjes, de Staten verhindert te vergaderen. Denk dat hij Wilsoe of Monk als gouverneur wil…

 3. Nieuwe gouverneur.Meeste kans maakt S.M.GJr.Woont bina halve eeuw in Europa en is
  niet enige politieke parij gelieerd.

 4. Deze trip van het sprekende mantelpak Stella van Rijn heeft de belastingbetaler zo’n 10,000 euro gekost.

  Ik begin zowaar begrip te krijgen voor de protesten van de ambtenaren tegen de verhoging van de AOV leeftijd, want zolang een gobiernu tienduizenden euros weggeeft aan Schottes stoeipoes Stella van Rijn maar ook leeghoofd Tara Asjes is er bkijkbaar geen enkele noodzaak tot bezuinigen.