• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het is duidelijk dat de krakkemikkige Basis Ziektekosten Verzekering (BZV) ingrijpend gerepareerd moet worden”, meldt Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). “Hopelijk gebeurt dit ook echt omdat tijdelijk door de overheid ingevoerde maatregelen veelal een permanent karakter hebben.”

Op 18 januari is de ontwerp landsverordening BZV aan de Staten aangeboden ter behandeling. Op 23 januari wordt een nota van wijziging door de regering ingediend en dezelfde dag wordt de ontwerp-verordening inclusief nota van wijziging door een meerderheid van de Staten aangenomen. “De nota van wijziging is voor de private ziektekosten en de verzekeringssector zeer ingrijpend”, aldus VBC.

Klanten werven
“Het komt namelijk erop neer dat private ziektekosten verzekeringsmaatschappijen via een sterfhuisconstructie moeten verdwijnen. Immers, private verzekeraars hebben na 1 februari nagenoeg geen enkele mogelijkheid meer om nieuwe klanten te werven. Het gevolg hiervan is geleidelijk vergrijzing en inkrimping van hun portefeuilles terwijl de kosten toenemen.”

Ommezwaai
“Vanwaar deze plotselinge ommezwaai in beleid?”, vraagt de vereniging zich af. “Bij de Nationale Dialoog sessies. welke in het laatste kwartaal 2012 gehouden zijn. is door de overheid de toezegging gedaan dat de markt voor private verzekeraars niet zou worden aangetast. Nu blijkt dit anders te zijn.”

Verborgen agenda’s
Volgens de VBC kan niet aan de indruk worden ontkomen dat van de kant van de overheid sprake is van werken met verborgen agenda’s. “Deze aanpak heeft ieder geval bij de private verzekeraars geleid tot ernstige schending van het vertrouwen. Ook de werkgevers die aan het dialoog proces hebben deelgenomen hebben grote moeite met deze inconsistente handelswijze.”

Zorgvuldigheid
“De procesgang die gevolgd is om de wet BZV tot stand te brengen roept ook de fundamentele vraag op of de nodige zorgvuldigheid in acht is genomen”, meent de vereniging. De uitspraak van de minister dat reparatiewetgeving zal worden uitgevoerd nog voordat de wet BZV door de Staten was behandeld versterkt het beeld van onzorgvuldig handelen. Waarom een wet in behandeling nemen en zelfs goedkeuren als van te voren bekend is dat deze tekortkomingen vertoont?”, vraagt VBC zich af.

5 reacties op “‘BZV moet ingrijpend gerepareerd worden’”

 1. @ Pukkie. En Citizins in Saliña al eens geprobeerd, is goed (vlot) maar heel veel goedkoper!

 2. t enige wat ik merk is dat met terugwerkende kracht per 1 feb mijn werknemers netto minder overhouden (per jaar iets van 3-400 gulden) en de dekking zal echt niet beter zijn dan voorheen.
  Moet zeggen dat ik niks officieels in de post heb gehad behalve nieuwe aangifte formulieren.
  Dat, en het feit dat de SVB er een potje van maakt, hetgeen waarschijnlijk elke werkgever wel kan beamen, maakt me er niet geruster op.

 3. @Pukkie, dat wordt dan uren en uren doorbrengen bij de SVB. Van hokje 1 naar hokje 3 en weer terug!

 4. @non graaten
  Probeert u eens als 56 jarige een zorgverzekering bij Fatum af te sluiten.
  Gaat niet lukken.

 5. De BVZ is dus ernstig ziek, wie weet wel ten dode opgeschreven ………. yeah!
  Lang leve de private perfect functionerende ziektenkostenverzekeringen!!