• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vakbonden voor ambtenaren beslissen morgen of zij een kort geding of bodemprocedure gaan starten tegen de overheid inzake de nieuwe AOV-wet. Dit bevestigt Abvo-woordvoerder Wendy Calmes. De vakbonden liggen overhoop met de overheid en blijven bij het sociaal statuut.

De vakbonden hebben een sociaal statuut getekend met de overheid die nog geldig is tot 2015. Met de invoering van de gewijzigde landsverordening Algemene Ouderdomsvoorziening (AOV) wil de overheid aanpassingen maken in het statuut. De vakbonden zijn niet van plan hiermee akkoord te gaan en vergaderen morgen om 11.00 uur met hun advocaat.

Discussie
“De vakbonden zeggen dat ze een sociaal statuut hebben getekend met de overheid die geldig is tot 2015 en dat is voor hen heilig”, aldus minister van Bestuur Etienne van der Horst vandaag tijdens de persconferentie van de ministerraad. “Maar het sociaal statuut zegt ook dat een gewijzigde situatie de zaak ter discussie kan brengen en dat zullen wij ook doen. Dat zal een vrij gevoelige discussie worden”, denkt de minister.

Ruimte
De overheidsvakbonden Abvo, Napb, STrAF, SAP, Sitek en STSK maken zich vooral zorgen om de maatregel die ambtenaren, als zij 60 jaar zijn en met pensioen gaan, kort op hun AOV-uitkering. De pensioengerechtigde leeftijd gaat per 1 maart naar 65 jaar. “De overheid verkeert, zoals iedereen weet, in een hele moeilijke financiële situatie. We gaan bekijken of financiële ruimte kan worden gecreëerd waarmee we de ambtenaren op hun oude dag kunnen helpen. Vaak is het zo dat men liever nu wat inlevert zodat ze straks van een hoger inkomen verzekerd zijn. Maar goed, dat zijn discussies die we nog moeten voeren”, zegt de minister.

GOA
De ambtenaren wilden de problemen rondom de AOV bespreken tijdens het Georganiseerd Ambtenaren Overleg (GOA) maar volgens de minister is het GOA niet het geschikte overleg daarvoor. “Tijdens het GOA wordt het personeelsbeleid, die de ambtenaren direct raakt, behandeld. De AOV-wet is een algemene wet die geldt voor alle mensen van het eiland, dat behoort niet behandeld te worden tijdens het GOA, net zoals een wijziging in de wet van inkomstenbelasting”, aldus Van der Horst.

Gat
“We zijn uiteraard bereid om met de vakbonden te praten als werkgever, om te kijken wat er gedaan kan worden aan het effect die deze wet heeft op de ambtenaren. We hebben aangegeven dat we bereid zijn om mee te denken om de onvrede te minimaliseren. Maar het kan niet zo zijn dat de overheid geld uit de zak haalt en het gat voor de ambtenaren dekt”, besluit de minister.

2 reacties op “Vakbonden morgen in beraad over volgende stap”

 1. Meeste Ambtenaren doen al werkzaamheden voor eigen bedrijven tijdens werktijd dat ze voor het volk moeten werken. Dus ze zullen al deze extra inkomsten hebben dus waar zijn ze dan bang voor?

 2. Vraag me toch af.
  Stel dat er voor de ambtenaren enige regelingen worden getroffen om de negatieve effecten van de verhogen van de AOV leeftijd geheel of gedeeltelijk te compenseren.
  Zijn onze bestuurders dan niet verplicht een soortgelijke regeling te treffen om de negatieve effecten van de verhoging van de AOV leeftijd ook voor alle andere inwoners te compenseren?
  Het kan toch niet zo zijn dat ons eiland 2 soorten burgers kent, dat zou je reinste discriminatie zijn.