• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Monumentenzorg wil een onderzoek naar de schade die de olieramp bij Jan Kok in augustus heeft veroorzaakt, en ziet het liefst dat Raffinaderij Isla de kosten voor haar rekening neemt.“Op dit moment bekijken we wat de mogelijkheden zijn”, zegt advocaat Rogier van den Heuvel.

De advocaat verklaart tegenover Versgeperst.com dat het nog niet zeker of er een bodemprocedure wordt gestart of dat de twee partijen tot een schikking komen.

Schuld
Mocht de raffinaderij akkoord gaan met een schikking, betekent dit volgens Van den Heuvel niet per se dat de Isla de verantwoordelijkheid van de olieramp op zich neemt. “De raffinaderij kan haar redenen hebben om die kosten voor haar rekening te nemen. Het is niet aan mij om in die beoordeling te treden.”

Oorzaak
Op 18 augustus werd een grote olievlek ontdekt bij Jan Kok. Het lek werd aanvankelijk stilgehouden totdat stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) het naar buiten bracht. Raffinaderij Isla bekende eerst schuld en gaf zelfs een persverklaring met de mededeling dat vanuit tank 9.056 in Bullenbaai olie lekte en in de zee terechtkwam. Later trok de Isla deze verklaring weer in en claimde dat de olie die uiteindelijk bij Jan Kok terecht was gekomen van een voorbijvarend schip afkomstig was.

Strafrechtelijk onderzoek
Het Openbaar Ministerie (OM) is sinds het olielek bij Jan Kok gestart met een strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de olieramp. De uitslag van de monsteranalyse is in december afgerond en geeft volgens het OM aanleiding om nadere vragen te stellen. Het OM kan op dit moment geen uitspraken doen over het onderzoek. George Schmit, directeur Stichting Monumentenzorg, is uitlandig en was hierdoor niet bereikbaar voor commentaar.

1 reactie op “Monumentenzorg wil onderzoek op kosten Isla”

  1. Het scenario op Curaçao : altijd ontkennen (SCHAAMTELOOS liegen!), altijd naar een ander wijzen, altijd alles op de laaaange baan schuiven zodat er altijd nooit wat mee zal gaan gebeuren. Ja toch?