CURAÇAO – Alle declaraties van de Nederlandse ministers, staatssecretarissen en topambtenaren komen deze week op internet. Ook de kosten die de ministeries maken voor hun politieke en ambtelijke leiding zijn openbaar. Dit maakt de Nederlandse Rijksoverheid bekend.

“Het openbaar maken van de uitgaven sluit aan bij het belang dat het kabinet hecht aan integriteit van bestuurders en transparantie van het bestuur. In het verleden werden de uitgaven en bonnetjes pas verstrekt na een beroep op de Wet Openbaarheid van bestuur (Wob). Vanaf nu gebeurt dat standaard elke maand op internet voor dertien ministers, zeven staatssecretarissen, elf secretarissen-generaal en ruim vijftig directeuren-generaal en vergelijkbare functionarissen”, aldus de Rijksoverheid.

Niet openbaar
Specifieke uitgaven die gerelateerd zijn aan de veiligheid van politici of aan de inventaris (mobiele telefoons, computers, kantoorartikelen) worden niet openbaar. Ook kosten die de politici uit hun vaste onkostenvergoeding betalen, worden niet online geplaatst.

Januari 2013
De declaraties over januari 2013 zijn inmiddels gepubliceerd. De minister waar Curaçao het meest mee te maken heeft, Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gaf voornamelijk abonnementskosten voor enkele dagbladen op voor een totaalbedrag was 565,25 euro. Koploper was het ministerie van Veiligheid en Justitie met 7463 euro. Minister Fred Teeven declareerde zelf niets, zijn directeur-generaal Dick Schoof gaf ruim 6000 euro op aan verblijfskosten na een bezoek aan Zuid-Soedan. Premier Mark Rutte, Sociale Zaken, Defensie en Volksgezondheid declareerden helemaal niets.

8 reacties op “Bonnetjes Nederlandse ministeries openbaar”

 1. al die ophef over dit soort zaken op curacao, lets enjoy the ride, we zijn hier gekomen om relaxter te leven, minder regels, dus laat ze hun gang gaan, Hodge, Martina, vander Horst, Schotte, Jammerlodin, Hakim, Leeflang, Rosario, Godett, allemaal is het 1 pot nat, ze kunnen niets, laten we dat gewoon accepteren, wordt het allemaal wat makkelijker.

  nog 6-8 jaar ellende, kunnen we wel aan

 2. @peter, nee we weten toch al wel wat prive fotograven en tripjes rond de wereld kosten..

 3. Helaas zullen de Curacaose politici zo’n voorstel hier nooit steunen, want dan gaat de beerput echt open.

  Alleen al van het bedrag van de drankrekeningen van Jamaloodin kun je al van een derdewereld land een eerstewereldland maken.

 4. Heb dit eerder meegemaakt. Als de declaraties niet teveel moeten opvallen zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. Laat je secretaresse of een lagere ambtenaar de kosten voor je maken. Haar of zijn declaratie teken je dan voor ok.
  2. Sluit een raamcontract met een reisbureau, een hotel en een restaurantketen. Die sturen dan periodiek facturen.
  3. Kranten en tijdschriften moeten natuurlijk op naam van instelling en daar “circuleren”:

  Degenen die dus het minst declareren hebben vermoedeljjk de beste oplossing gevonden..

  In NL heeft de tweede kamer een ooenbaar register met gekregen cadeautjes…Ook een leuk idee.

 5. Om het bonnetje van de regering Schotte te printen heb je zoveel papier en inkt nodig dat dat opzichzelf al een kostenpost vormt…

 6. We moeten niet alles willen zoals in Nederland. Zo open regeren en uitgave van gemeenschaps geld verantwoorden past niet in onze cultuur.

 7. Kijk dit is nou een mooi voorbeeld van transparatie. Moeten ze op Curacao ook leren inzien. Niet omdat je het voor de media verklaard is het transparant.

 8. Graag ook de bonnetjes van regering Schotte