• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Paus Benedictus XVI heeft vandaag in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad afscheid genomen van zijn kardinalen. Hij beloofde ‘onvoorwaardelijke eerbied en gehoorzaamheid’ aan de nieuwe paus. De paus drong er in een korte toespraak bij de kardinalen op aan om samen te werken.

Benedictus ontving de kardinalen in de Sala Clementina, een audiëntiezaal die werd gebouwd door paus Clemens VIII ter ere van de paus Clemens I. Hij wil dat het College van Kardinalen ‘als een orkest’ optreedt zodat ‘overeenstemming en harmonie’ bereikt kunnen worden. Hij zei de komende dagen en weken te bidden voor de kardinalen als zij een opvolger proberen te vinden. “Onder u is de toekomstige paus, die ik mijn onvoorwaardelijke eerbied en gehoorzaamheid beloof”, zei Benedictus, waarschijnlijk in een poging zorgen over mogelijke conflicten tussen hem en de nieuwe paus weg te nemen.

Vaticaanstad
De afgelopen jaren staat het Vaticaan bekend om de onenigheid binnen de eigen gelederen. De butler van Benedictus, Paolo Gabriele, liet persoonlijke papieren van de paus uitlekken. Hieruit kon worden opgemaakt dat er aan de top intriges gaande zijn en vetes worden uitgevochten. Er bestaan grote zorgen over het feit dat in Vaticaanstad straks twee pausen zijn, waarvan één in ruste. Benedictus heeft geprobeerd dit te ontkrachten door te zeggen dat hij de rest van zijn leven ‘verborgen voor de wereld’ wil leiden. Na de korte toespraak van de paus namen de kardinalen afscheid. Ze kusten de hand van Benedictus. Kardinaal Angelo Sodano, de deken van het College van Kardinalen, bedankte hem voor het werk dat hij de afgelopen jaren heeft verricht.

© Novum

www.versgeperst.com