• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De vakbonden Abvo, Napb, STrAF, SAP, Sitek en STSK stappen naar de rechter en bespreken morgen of ze een kort geding aanspannen of een bodemprocedure beginnen. Dit bevestigt Marco Lacle van SAP. De vakbonden zijn het oneens met de nieuwe algemene ouderdomsverzekering (AOV)-wet.

De vakbonden lichtten vanmiddag in een persconferentie op het kantoor van de Abvo toe waarom ze niet akkoord gaan met de vernieuwde AOV-wet. “We houden ons vast aan het sociaal statuut, dat nog geldig is tot en met 31 juli 2015. Minister Etienne van de Horst (Bestuur) wil dit statuut openstellen en veranderingen aanbrengen. Daar gaan wij absoluut niet mee akkoord”, benadrukt Lacle. Vanavond gaan de vakbonden om tafel met hun advocaat.

Pensioenleeftijd

De overheidsvakbonden maken zich vooral zorgen om de maatregel die ambtenaren, als zij 60 jaar zijn en met pensioen gaan, gekort worden op hun AOV-uitkering. De pensioengerechtigde leeftijd gaat per 1 maart naar 65 jaar.

Transparantie
“De Staten heeft de AOV-wet goedgekeurd zonder de kant van de vakbonden te horen. De fractieleiders van de coalitiepartijen hebben ons te woord gestaan maar er is geen enkele transparantie geweest vanaf de kant van de Statenleden”, aldus Lacle. “De Staten hebben gestemd op een wetsvoorstel van Gerrit Schotte (MFK) zonder beide kanten van het verhaal te onderzoeken.” De vakbonden komen volgende week weer bijeen om de stand van zaken te bespreken.

6 reacties op “Vakbonden stappen naar de rechter”

 1. Het valt voor niemand mee om afscheid te moeten nemen van verworven rechten. Vakbonden zijn er voor hun leden en het is normaal dat nu de rechter een oordeel geeft.

 2. Ambtenaartjes als jullie het niet bevalt dan zijn jullie vrij om ontslag te nemen als ambtenaar. Ga maar ander werk zoeken dan!

 3. De AOV geld voor alle burgers, ambtenaar of niet.

  Dus een aanscherping van de regels geld voor alle burgers, ambtenar of niet.

 4. Waar waren deze vakbonden tijdens 2 jaar wanbeleid van Schotte waardoor nu ELKE BURGER er voor moeten gaan bloeden.

 5. Ben toch benieuwd wat er gaat gebeuren als ze ACTIE gaan voeren. Je kunt geen werk neerleggen als je niets doet… Of betekent het dat ze ineens WEL wat gaan doen?

 6. De vakbonden moeten niet doen alsof ze belangrijker zijn dan het parlement. AOV is een landelijke regeling. Die wordt door de Staten goedgekeurd. Vakbonden, terug in het hok!

  Bovendien zijn ambtenaren al (na de financiele sector) de best betaalde groep op het eiland dus waar klagen ze over? Las dat ze hun pensioen nog hebben op 70% van het laatste loon. Waar vind je dat nog? In Nederland is het pensioen nu vaak middelloongeworden (wordt dus bepaald over het gemiddelde van de loon tijdens de loopbaan) en waarom? Omdat de premie bij eindloon niet meer op te brengen is.

  Ooit de berekening gezien van de premie die bijvoorbeeld betaald moet worden als in het laatste jaar de ambtenaar nogwat extra loonsverhoging krijgt? Maar nee.. hier willen de ambtenaren de hele pot leegeten. Wanneer gaan ze zich schamen?

  Zouden ze enig idee hebben dat de schuldsanering door Nederland grotendeels nodig was om de APNA pensioen premies te betalen? Interesseert ze niks, leegeten dit land, de rest kan verrekken.