• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering van Desi Bouterse eist opheldering van Nederland over de extra strenge controle die een toestel van SLM maandag op Schiphol kreeg. De VVD en PVV hebben Kamervragen over het incident gesteld aan de ministers van Defensie en van Veiligheid en Justitie.

Na een vermeende tip over een wapen aan boord moesten alle 280 vliegtuigpassagiers maandagmiddag drie uur lang in de aankomsthal wachten op hun bagage, waarna zij zich uit irritatie verbaal tegen de marechaussee keerden. Het toestel was al met vier uur vertraging uit Paramaribo vertrokken, omdat een dienstreis naar Afrika van president Bouterse – die met hetzelfde toestel reisde – was uitgelopen. Om de situatie niet te laten ontsporen besloot de marechaussee de controle af te breken.

Aankomsthal
De regering-Bouterse boog zich gisteren tijdens de wekelijkse ministerraad over de kwestie. Besloten werd om opheldering te eisen bij Den Haag, aangezien de marechaussee onder het ministerie van Defensie valt. Surinaamse media melden dat enkele leden van het kabinet-Bouterse zelfs zouden hebben geopperd om de aankomende passagiers van KLM op de luchthaven van Paramaribo ook urenlang vast te zetten in de aankomsthal, maar daar werd uiteindelijk van afgezien.

Kamervragen
Volgens de Surinaamse ambassade in Den Haag zal het verzoek tot nadere uitleg lopen via de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Daar is echter nog geen officieel schrijven ontvangen. Het ministerie van buitenlandse zaken in de Surinaamse hoofdstad was verder niet bereikbaar voor commentaar. In de Tweede Kamer werden woensdagmiddag ook vragen gesteld over het incident. Kamerleden van de VVD en PVV willen van de ministers van Defensie Jeanine Hennis-Plaschaert (VVD) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) horen hoe dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden vermeden, en wat hun oordeel is over het besluit van de marechaussee om de drugscontrole voortijdig te beëindigen.

100-procentscontrole
Passagiers van vluchten uit Suriname worden standaard aan een zogeheten 100-procentscontrole onderworpen. Over deze praktijk zijn al eerder diplomatieke conflicten ontstaan.

© Novum

7 reacties op “Regering-Bouterse eist opheldering van Nederland”

 1. Jammer dat ik die schreeuwende onbeschofte weerspiegeling van het Surinaamse ras niet heb gezien op Schiphol. Normaliter vraagt de redactie van de Telegraaf (via een redactioneel artikeltje) of lezers, foto’s of ander beeldmateriaal beschikbaar heeft. Kan de hele wereld meegenieten van dit “zooitje”.

 2. De president/massamoordenaar van de republiek Suriname en zijn devote volgelingen hebben al tijden erg veel problemen met Nederland. In plaats van opheldering te vragen bij de grote overzeese vijand doen zij er goed aan alle vluchten van de SLM op schiphol onmiddelijk stop te zetten. Laten ze maar naar Frankfurt, Londen of Parijs vliegen dan hebben ze geen problemen meer met die vervelende Nederlanders. Ben benieuwd hoe deze nieuwe bestemmingen de ‘criminele congregatie’ in Suriname zullen bevallen. Gezien de voortreffelijke criminele reputatie van Suriname in het buitenland zal men ( de reizigers uit Suriname) erg blij zijn met de 500% controle die op deze bestemmingen zal gelden.

 3. ja, ik begrijp dat bouta geen controle wil.
  als een van de grootste cocaine smokkelaar van Suriname.
  hoe durft hij????

  @Philippe,

  het komt pas weer goed als Bouta president af is…
  NL wil geen realtie met moordenaars.
  lijkt me duidelijk.

 4. Blijft vooralsnog de vraag of Duitsland wel zo’n soort vlucht als turnaround in Duitsland wil hebben. Persoonlijk denk ik dat Nederland het een prima idee vind, kunnen zij zich altijd verschuilen achter het gegeven dat zij het jammer vinden. Maar dat doen ze pas als het definitief is. Zo werkt het nou eenmaal in de politiek.

 5. En Nederland eist opheldering van Suriname waarom de massamoordenaar bouta nog steeds niet veroordeeld is!

 6. Misschien lijkt mij dat Bouterse EERLIJK opheldering geeft van de decembermoorden na al die tientallen jaren meer op zijn plaats. Bij dit incident zijn geen doden gevallen en er zal heus wel een grondige reden geweest zijn waarom die extra controle. Er wordt trouwens toch veel gerotzooid met verdovende middelen (nu een wapen?) op vluchten uit Paramaribo en Curaçao of niet soms?

 7. Ambassadeur op het matje roepen heeft geen zin, want die was al weggestuurd.
  Gewoon gaan vliegen op Dusseldorf, komt toch nooit meer goed tussen Suriname en NL.