• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De parlementen van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten gaan volgende week met elkaar in overleg. De delegaties van de eilanden worden dinsdag door de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, ontvangen. Daarbij voegt zich ook de afvaardiging van de leden van de Eerste en Tweede Kamer.

In een plenaire bijeenkomst in de vergaderzaal van de Eerste Kamer houden alle delegatieleiders elk een korte toespraak over de onderwerpen onderwijs en energie. De overleggen vinden plaats tussen dinsdag en vrijdag plaats.

In overleg
Na de lunch gaan de vier delegaties in Thorbeckezaal van de Tweede Kamer verder met hun beraadslagingen over het onderwerp vervoer. Vervolgens staat een ontvangst door minister-president Mark Rutte op het programma. In de avond biedt de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, de parlementariërs een diner aan.

Gedachtewisselingen
De twee volgende dagen worden gebruikt voor werkbezoeken en gedachtewisselingen over onder andere de onderwerpen gezondheidszorg, jeugd en jongeren en 200 jaar Koninkrijk en biedt De Graaf een diner aan. De delegaties gebruiken de vrijdagmorgen om afspraken te maken over de frequentie, inrichting en organisatie van het interparlementaire overleg tussen de vier landen van het Koninkrijk in de toekomst.

Afsluiting
Het interparlementair overleg wordt op vrijdag afgesloten met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie van de vier delegaties. Deze is te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer. De persconferentie vindt plaats in de Thorbeckezaal en begint om 14.00 uur (Nederlandse Tijd). De beraadslagingen tussen de delegaties zijn openbaar en eveneens via een livestream rechtstreeks te volgen, afhankelijk van de locatie.

1 reactie op “Interparlementair Koninkrijksoverleg 2013”

 1. Enkele gedachten bij het komende overleg..Wiels is toch onze delegatie leider? Zijn gedachtengoed kennen we nog wel, of was hij -toen hij dit allemaal riep- vergeten zijn medicijnen in te nemen?

  1. Het Koninkrijk bestaat alleen maar op papier. Dit verklaarde PS-leider Helmin Wiels in de Staten Cie.

  2.  Onze grootste partij tegen NL: “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”.

  3. De stelling van Wiels dat Nederland achter de [nooit aangetoonde…] oliebronnen van Curaçao aanzit…

  4. Partijleider Wiels “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer.”

  5. PS tijdens vorige IPKO….dat de Konikrijkswetten niet deugen “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”

  6. Wiels tegen Aruba. Volgens hem probeerde Aruba daar de motie van Curaçao, die behandeld is tijdens het Parlentino-overleg, te dwarsbomen. “Er is een lobby opgezet en dat pikken we niet. Aruba is onze vijand”

  7. Wiels:.”Curaçaoënaars zullen nooit volledig gelijk zijn in het Koninkrijk, dat is gebaseerd op slavernij en nog steeds racistisch is”

  8. “Versgeperst 18-01-2012 – De Staten heeft gisteren een motie aangenomen dat het weglopen van de Curaçaose delegatie tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) op Sint Maarten goedkeurt. Alleen   PAR stemde tegen.”  

  Verder weten we van de PS….

  9. Dat PS minister Monk, toen minister van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening het nodig vond om op Koninginnedag een gedenkbeeld van Tula te presenteren. Op 17 augustus 1795 kwamen Tula en zijn makkers in opstand. Waarom die dag in augustus door de PS niet gebruikt werd om Tula te eren is een raadsel, maar ik denk niet dat het uit respect voor het Koningshuis is gedaan.

  10. Wiels wil ”alleen met een lid van de koninklijke familie om de tafel” als hij ”voor de onafhankelijkheid van Curaçao kan tekenen” en wilde de Koningin niet ontmoeten.

  We gaan het (her?) beleven….