• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied, de DASH 8 heeft tijdens een routinepatrouille een drugstransport van 500 kilogram verstoord. Dat gebeurde onder aansturing van een door de Koninklijke Marine geleide operatie in het oostelijk gedeelte van de Caribische Zee.

De actie vond vorige week plaats, maar in verband met het vervolgonderzoek kon deze informatie niet eerder bekend worden gemaakt. Het verdachte vaartuig werd vanuit de lucht opgemerkt door de DASH 8. Snel hierna werd de USCG Sector San Juan, een Amerikaans kustwachtschip dat zich op het moment van de detectie in de buurt van het verdachte vaartuig bevond, erop af gestuurd.

Achtervolging
De achtervolging verliep niet zonder slag of stoot. Een boarding van het verdachte vaartuig resulteerde uiteindelijk in een reddingsactie, aangezien de verdachte bemanningsleden de drugsboot lieten afzinken. Op basis van schattingen van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South, dat de uitvoering van de operatie mede coördineerde, ging het hier om 500 kilogram drugs.

Drugsbestrijdingsoperatie
De onderschepping wordt bijgeschreven aan successen van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Martillo. In deze operatie werken vele landen samen om de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika (en de Cariben) een halt toe te roepen door illegale smokkel tegen te gaan op zee en in de lucht. De operatie wordt geleid door de Joint Interagency Task Force South waar de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman als één van de ondercommandanten deel van uitmaakt.

www.versgeperst.com