CURAÇAO – De scherpe controle die de marechaussee zondag op Schiphol uitvoerde op het vliegtuig van de SLM was niet volgens de normale routine. Daarom moet er tekst en uitleg komen over de aanleiding vanuit Nederland, zegt Ewald Henshuys, directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

Dat meldt De Ware Tijd. Vanuit de Nederlandse autoriteiten komen er tegenstrijdige berichten over de precieze aanleiding voor hun handelingen. De woordvoerder van de marechaussee houdt het tegenover De Ware Tijd op “een reguliere controle” zonder in details te willen treden. Ook ontkent hij eerdere berichten dat het optreden te maken had met een anonieme tip over een passagier die met een wapen aan boord zou zijn.

Geen hinder
De SLM heeft geen financiële schade opgelopen door de gebeurtenissen. Doordat de volgende vlucht pas dinsdag plaats zou vinden, ondervond het vliegschema geen hinder. Aan de andere kant bekijkt Henshuys de zaak ook nuchter. Hij legt uit dat de veiligheidsorganisatie van een luchthaven, zoals overal ter wereld, bevoegd is om op dergelijke wijze in te grijpen als dat noodzakelijk blijkt.

10 reacties op “SLM-directeur wil uitleg over strenge controle”

 1. En wie zijn meestal de gebruikers van dat spul?. De …..

 2. tja, zuid amerika en de carriben zijn risico landen waar de drugs goedkoop zijn, dus niet vreemd dat er 100% controle is.
  het is snel geld verdienen en de gevangenis in NL schrikt niet echt af.

 3. @ Philippe Maaskant

  1 partij niet blij: Duitsland! Want die moet dan al die vermeende bolletjesslikkers proberen
  op te sporen. ( dat doet de Duitse douane overigens wat rigoureuzer en hardhandiger dan die op Schiphol).

 4. XTC XTC XTC die wordt vrij vervoerd op veel vluchten ex schiphol. is dat geen reden om ook op vertrekkende vluchten extra te controleren. Denk dat we op Paramaribo, Curacao Aruba en Bonaire ook 100% controles moeten gaan uitvoeren bij aankomst. Zal je zien hoe snel de NLers dat afgschaft gaan krijgen.

 5. Zitten de Duitsers er niet op te wachten dan kan men wijken naar België. Dat zal ze ook leren. Het zijn toch de drugscoeriers die KLM levend houden anders was KLM allang failliet gegaan.

 6. Als mijnheer Henshuys er nu eens voor zorgt dat die rotzooi niet meer aan boord van zijn vliegtuig komt, dan hoeft Schiphol die 100% controles niet meer uit te voeren.

 7. Hmm tja en dan van Duitsland naar Nederland reizen? leuke grap!

 8. tja, ik snap de woede van meneer Maaskant wel. hij is natuurlijk razend over de wijze waarop z’n landgenoten door de Nederlandse marechausee zijn bejegend.
  maar moet dat betekenen dat de SLM zo’n drastische stap dient te overwegen door met name op Dusseldorf te gaan vliegen?

 9. Prima idee ! Alhoewel ik toch het vermoeden heb dat de Duitse autoriteiten er niet echt op zitten te wachten.

 10. SLM moet Schiphol boycotten en op Dusseldorf gaan vliegen! In Duitsland heeft Suriname een ambassade toch? Dat zal ze leren! SLM passagiers blij, Marechaussee blij. Iedereen blij.